Συχνά οι νέες μητέρες δέχονται μεγάλη πίεση από το συγγενικό και φιλικό περιβάλλον σχετικά με τις επιλογές της γονεϊκότητας. Φυσικά η κριτική δεν θα μπορούσε να ο θηλασμός και αποθηλασμός να μην σχετίζονταν με τη κριτική αυτή.

Θηλασμός: Συχνοί προβληματισμοί και απορίες

Από τη γέννηση του μωρού συχνά οι μητέρες δέχονται λανθασμένη πληροφόρηση και κριτική ότι το γάλα τους δεν φτάνει, ότι ταλαιπωρούν το παιδί και άλλες τέτοιες αντιλήψεις γύρω από τον θηλασμό. Αν η μητέρα επιλέξει να συνεχίζει να θηλάζει μετά τους 6 ή τους 12 μήνες τότε τα πράγματα γίνονται ακόμα πιο πιεστικά. Το πρόβλημα σε αυτό είναι ότι πολλές μητέρες οδηγούνται προς τον αποθηλασμό χωρίς να είναι καθαρά δική τους επιλογή, με έντονα αισθήματα ενοχής, άγχους, αγωνίας ή απελπισίας καθώς αισθάνονται ότι κάνουν κακό στο παιδί, ότι λειτουργούν λάθος ή εγκλωβιστικά.

Αποθηλασμός, καθοδηγούμενος με αγάπη

1. Μετά τους 6 μήνες το γάλα σου δεν του προσφέρει τίποτα

Ένας από τους μεγαλύτερους μύθους που δεν έχει πάψει να κυκλοφορεί! Το μητρικό γάλα αλλάζει ανάλογα με τις αναπτυξιακές-διατροφικές ανάγκες του παιδιού μέσα στην μέρα τους μήνες και τα χρόνια. Σημαντικές διατροφικές ανάγκες συνεχίζουν να καλύπτονται από το μητρικό γάλα και μετά το πρώτο έτος ζωής του μωρού. Μην ξεχνάμε ότι ο Παγκόσμιος οργανισμός υγείας αλλά και όλες οι σχετιζόμενες ιατρικές εταιρείες, δεν ορίζουν ανώτατο όριο για τον θηλασμό. Η φυσική ηλικία για τον αποθηλασμό του ανθρώπου είναι μεταξύ 2,5-7 ετών. Το μητρικό γάλα παραμένει ωφέλιμο για όσο θηλάζει ένα παιδί. Τα οφέλη του θηλασμού για μαμά και παιδί είναι πολλές φορές χρονοεξαρτώμενα , ένα παράδειγμα για αυτό είναι ότι όσο περισσότερα χρόνια θηλάσει μια γυναίκα τόσο μειώνεται ο κίνδυνος εμφάνισης γυναικολογικών καρκίνων και μεταβολικού συνδρόμου.

Εγώ θα έχω γάλα και μέχρι πότε;

2. Θηλάζεις για να ικανοποιείσαι μόνο εσύ

Αυτό είναι κάτι που συχνά ακούν μητέρες που θηλάζουν νήπια και είναι κάτι που δεν  ισχύει στην συντριπτική πλειοψηφία των μητέρων. Μια μητέρα αποφασίζει να ακολουθήσει τις ανάγκες του παιδιού της , επιλέγει μέσα σε αυτό να είναι και ο θηλασμός, ο θηλασμός έχει πολλά συναισθηματικά οφέλη για τη δυάδα, μπορεί να είναι απολαυστικός, αυτό δεν σημαίνει ότι η μητέρα που θηλάζει ένα νήπιο λειτουργεί με γνώμονα το δικό της όφελος.

Μάθε να ακούς τις ανάγκες του μωρού σου, ξεκινώντας από την εγκυμοσύνη.

3. Όσο θηλάζει δεν μπορεί να το κοιμίσει/κρατήσει κανείς άλλος

Το μωρό μας/παιδί μας μπορεί να αναπτύξει έναν ασφαλή συναισθηματικό δεσμό και μια σχέση εμπιστοσύνης και ασφάλειας και με άλλα άτομα που θα αναλάβουν τη φροντίδα του. Αυτή είναι η βασική προϋπόθεση ώστε να μείνει/κοιμηθεί με κάποιον άλλο. Η προθυμία επίσης το τρίτου προσώπου είναι πολύ σημαντική. Το να δώσουμε χώρο και χρόνο είναι αυτό που θα ξεκλειδώσει την κατάσταση. Τα μωρά/παιδιά που δεν θηλάζουν θα δυσκολευτούν επίσης να μείνουν ή κοιμηθούν με άλλον πέρα του βασικού τους φροντιστή.

4. Δεν τρώει τροφές γιατί θηλάζει

Ένας εξίσου πολύ μεγάλος μύθος. Να θυμηθούμε εδώ ότι κατά τον πρώτο χρόνο η βασική τροφή του μωρού είναι το γάλα, οι στέρεες τροφές εισάγονται κατά τον 6ο μήνα συμπληρωματικά. Ο θηλασμός μπορεί μόνο ωφέλιμος να είναι σε ένα παιδί με μειωμένη πρόσληψη τροφής. Είναι σημαντικό να έχουμε στο μυαλό μας ότι οι ποσότητες φαγητού από παιδί σε παιδί διαφέρουν. Συνήθως αναγνωρίζουμε το μοτίβο πρόσληψης τροφής του παιδιού μας μετά τους 18 μήνες. Άλλοι παράγοντες μπορεί να παίζουν ρόλο στη μειωμένη πρόσληψη τροφής που μπορούν να αξιολογηθούν και όχι να επικαλύπτονται από την εύκολη δικαιολογία περί θηλασμού.

5. Ξυπνάει το βράδυ γιατί θηλάζει

Ο συνεχόμενος ύπνος είναι ένα αναπτυξιακό στάδιο για τον παιδί. Οι αφυπνίσεις μειώνονται αισθητά μεταξύ 2ου και 3ου έτους στα περισσότερα παιδιά. Φροντισμένες συνθήκες ύπνου, σύνδεση και επαφή μέσα στην ημερά και φυσικά αποδοχή είναι οι βασικές παράμετροι για να ήρεμο μοτίβο ύπνου για το μωρό. Με τον αποθηλασμό οι αφυπνίσεις μπορεί παροδικά να βελτιωθούν και μετά να χειροτερέψουν. Το μόνο σίγουρο είναι ότι με τον αποθηλασμό δεν εξασφαλίζεται ο καλύτερος ύπνος.

6. Είναι εξαρτημένο από το στήθος και κολλημένο πάνω μου

Το μωρό/παιδί είναι προσκολλημένο στην μητέρα του. Μια σχέση υγιούς προσκόλλησης με τον βασικό φροντιστή είναι το ζητούμενο τα πρώτα χρόνια της ζωής ενός ανθρώπου. Δεν είναι εξαρτημένο από το στήθος, μέσω του στήθος και του θηλασμού συνδέεται άμεσα συναισθηματικά με την μητέρα του. Ένα παιδί που θα αποθηλάσει ήπια και όχι τραυματικά θα συνεχίζει να αναζητά τη σύνδεση με τη μητέρα του, να αναζητά τον δεσμό μαζί της. Αυτό που θα έπρεπε να αναμένουμε είναι ότι με τον αποθηλασμό δεν θα αλλάξει τίποτα ιδιαίτερο.

Αποθηλασμός: 13 λάθος λόγοι και η πραγματικότητα
Αποθηλασμός: 13 λάθος λόγοι και η πραγματικότητα

7. Ο άντρας μου ζηλεύει

Δυστυχώς είναι κάτι που ακούγεται συχνά ακόμα και από επαγγελματίες. Η σχέση του ζευγαριού βαραίνει και τα δυο μέλη. Τα πρώτα χρόνια και ιδιαίτερα ο πρώτος χρόνος μπορεί να είναι μια χρονιά γεμάτη προκλήσεις για τους νέους γονείς. Η κακή σχέση του ζευγαριού δεν οφείλεται στον θηλασμό, μπορεί με κάποιο τρόπο αυτός να εργαλειοποιείται αλλά δεν είναι η αιτία.

https://www.projectparenting.gr/series/pos-o-erchomos-tou-paidiou-epireazei-ti-schesi-tou-zevgariou/
Οι προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι νέοι γονείς

8. Το μεγαλύτερο παιδί μου ζηλεύει γιατί δεν μπορώ να έχω χρόνο μαζί του λόγω του θηλασμού

Με τον ερχομό ενός νέου μωρού, οι ισορροπίες ανατρέπονται, το μεγαλύτερο παιδί πιθανότατα θα νιώσει αισθήματα ζήλιας ανεξαρτήτως τρόπου σίτισης του νέου μωρού. Επενδύω στην σχέση με το μεγάλο μου παιδί. Ο θηλασμός δεν θα πρέπει να μπαίνει εμπόδιο στο να αφιερώνω χρόνο, να συμπεριλαμβάνω, να φροντίζω και το μεγάλο μου παιδί. Ο αποθηλασμός δεν θα ωφελήσει το μεγαλύτερο παιδί αν δεν κάνω όλα τα παραπάνω.

Αποθηλασμός: 13 λάθος λόγοι και η πραγματικότητα

9. Θέλω να αποθηλάσω για να ξεκουραστώ/βρω χρόνο για τον εαυτό μου

Με τον αποθηλασμό δεν αλλάζει κάτι ως προς το χρόνο ή το πρόγραμμά μου. Ειδικά μετά τους 6 μήνες το να έχω χρόνο για μένα δεν εξαρτάται από τον θηλασμό. Πολλές φορές η συσσωρευμένη κούραση μας κάνει να αναζητούμε λύσεις που θα φέρουν μια θεαματική αλλαγή. Αυτό στις περισσότερες περιπτώσεις είναι ουτοπικό. Αν στην ερώτηση γιατί θα ήθελες να αποθηλάσεις απαντούσες ένα από τα δυο, ίσως είναι η ώρα να ανοίξεις σιγά σίγα λίγο χώρο για σένα χωρίς καθυστέρηση.

10. Θέλω να βγω έξω ένα βράδυ

Αυτό ίσως φαντάζει μια σοβαρή πρόκληση αλλά θα μπορούσε να μην είναι τόσο μεγάλη. Αν το μωρό είναι πολύ μικρό κάτω τον 12 μηνών, κανονίστε μια πιο σύντομη έξοδο, και δώστε χρόνο και χώρο στον τρίτο φροντιστή. Μην στερήστε κάτι που το έχετε ανάγκη, προσαρμόστε το στις συνθήκες.

Αποθηλασμός: 13 λάθος λόγοι και η πραγματικότητα

11. Θέλω να αποθηλάσω τώρα γιατί όσο μεγαλώνει δεν θα κόβεται

Όσο πιο μεγάλο το παιδί τόσο πιο έτοιμο το ίδιο να αποθηλάσει. Ο αποθηλασμός είναι πάντα πιο εύκολος συναισθηματικά και πρακτικά μεγαλώνοντας.

Αποθηλασμός: 13 λάθος λόγοι και η πραγματικότητα

12. Θα γυρίσω στη δουλεία

Η επιστροφή στη δουλειά δεν αποτελεί εμπόδιο στον θηλασμό. Με κατάλληλη ενημέρωση πριν τους 6 μήνες μπορεί να διατηρηθεί η παραγωγή με τη χρήση θήλαστρου. Μετά την εισαγωγή γευμάτων στερεάς τροφής δεν χρειάζεται κάποια προετοιμασία. Πολλές μητέρες συνδέουν την επιστροφή στη δουλειά με την ανάγκη για συνεχόμενο ύπνο. Δυστυχώς όμως ο συνεχόμενος ύπνος δεν εκβιάζεται, ειδικά με την επιστροφή στην δουλειά οι αφυπνίσεις μπορεί να λειτουργήσουν εξισορροπητικά στο χρόνο απουσίας.

13. Πρέπει να κάνω εξετάσεις/ πάρω αγωγή

Οι περισσότερες ιατρικές εξετάσεις επιτρέπονται . Η πλειοψηφία των φαρμάκων γενικής χρήσης είναι συμβατή. Να τονιστεί η ανάγκη για τη συνέχιση αγωγής -ειδικά αν μιλάμε για ψυχιατρικά φάρμακα- με συμβατά σκευάσματα και όχι διακοπή της αγωγής. Πράγμα που συμβαίνει συχνά. Απευθυνθείτε σε εξειδικευμένους στον θηλασμό επαγγελματίες υγείας.

Το πότε θα αποθηλάσει μια μητέρα είναι καθαρά δική της απόφαση και ο ιδανικός λόγος θα ήταν απλά γιατί εκείνη νιώθει ότι το ταξίδι αυτό θέλει να ολοκληρωθεί. Ένας ήπιος αποθηλασμός ή ένας φυσικός αποθηλασμός σου εξασφαλίζει ότι τίποτε ιδιαίτερο δεν θα αλλάξει και αυτό είναι σπουδαίο.

Αφροδίτη Κονδύλη

Αφροδίτη Κονδύλη

PCI Parent Coach, Εκπαιδεύτρια Γονέων, Σύμβουλος Θηλασμού

Η Αφροδίτη Κονδύλη είναι Parent Coach, Εκπαιδεύτρια γονέων και Σύμβουλος θηλασμού. Έχει ιδρύσει τον Κύκλο, ένα κέντρο υποστήριξης γυναικών , θηλασμού και οικογενειών και το Parent Coach Lab. To όραμά της είναι οι γονείς να έχουν την υποστήριξη και την πληροφόρηση που χρειάζονται, την ευκαιρία να ανακαλύψουν το δικό τους μοναδικό μονοπάτι στην πορεία της γονεϊκότητας τους...

Διαβάστε περισσότερα
Κύκλος

Σε συνεργασία με:

Κύκλος

Ο Κύκλος ένα κέντρο υποστήριξης γυναικών και των οικογενειών τους. Λειτουργεί από το 2015, στηρίζοντας τη γυναίκα ολιστικά, στην περιγεννητική περίοδο, στη γονεϊκότητα αλλά και σε κάθε άλλη στιγμή που το έχει ανάγκη. Μάθε περισσότερα για τον Κύκλο στην πλατφόρμα μας!

Διαβάστε περισσότερα