Βίντεο

Εισαγωγή

Γίνε Μέλος στο Project Parenting!

Επεισόδιο 1

Θηλασμός μετά τους 6 μήνες και Αποθηλασμός

Θηλασμός μετά τους 6 μήνες και Αποθηλασμός

«Μέχρι πότε είναι σωστό να θηλάζω;» «Μα ξαφνικά θηλάζει σαν νεογέννητο», «Έχει εμμονή με το στήθος μου», «Δεν κάθεται με κανέναν άλλον!» «Όσο περνάει ο καιρός γίνεται χειρότερα» « Πώς θα βάλω πρόγραμμα;» « Πώς θα γυρίσω στη δουλειά που θηλάζει και ξυπνάει όλο το βράδυ;» «Δεν θα αποθηλάσει ποτέ»

Πόσες διαφορετικές γνώμες και πληροφορίες έχεις λάβει για τον θηλασμό από τότε που ξεκίνησες να θηλάζεις το μωρό σου; Σου φαίνεται ότι ο χρόνος δεν φτάνει ποτέ για σένα και χρειάζεσαι μια μαγική λύση. Τύψεις, ενοχές είτε βρίσκεσαι κοντά του είτε χρειάζεσαι χρόνο για σένα.  Και όταν έρχεται η ώρα του αποθηλασμού όλα φαίνονται βουνό. Πώς μπορείς να τα διαχειριστείς όλα αυτά;

Τι κάνει τον θηλασμό να φαντάζει μια περίοδος γεμάτη προκλήσεις ακόμα και όταν έχουν περάσει οι πρώτοι 6 απαιτητικοί μήνες;

Στις αρχές του 21ου αιώνα σταδιακά η αύξηση της χρήσης υποκατάστατων μητρικού γάλακτος ήταν πλέον γεγονός. Στην Ελλάδα αυτή η διαφοροποίηση στη διατροφή και σίτιση των βρεφών και των νηπίων ήταν πιο έντονη στα αστικά κέντρα και μικρότερη στον αγροτικό πληθυσμό. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι τις δεκαετίες ‘30-‘40 η βρεφική δρθνησιμότητα ήταν μειωμένη στις αγροτικές περιοχές και ένας από τους βασικούς λόγους ήταν ο θηλασμός ως μέσο σίτισης για τα βρέφη, σε πολύ μεγαλύτερα ποσοστά από ότι στα αστικά κέντρα.

Με την αστικοποίηση της κοινωνικής ζωής, τη δυτική κουλτούρα που προσδίδει σεξιστικά χαρακτηριστικά στο σώμα της γυναίκας και την αντικειμενοποίηση του στήθους, με την εργασία της γυναίκας μακριά από το σπίτι αλλά και την επικράτηση στερεοτύπων που ήθελαν τον θηλασμό συνυφασμένο με κατώτερα κοινωνικά στρώματα, υπήρξε μια μεγάλη μείωση των ποσοστών θηλασμού και στην Ελλάδα.

Θηλασμός μετά τους 6 μήνες και Αποθηλασμός:

Σε αυτό το βίντεο η Σοφία Δούμα, Σύμβουλος Θηλασμού IBCLC και Μαία και η Αφροδίτη Κονδύλη, Σύμβουλος Θηλασμού IBCLC και Parent Coach, δημιουργοί του Κύκλου μιλούν για το τι να περιμένεις σχετικά με τον θηλασμό μετά τους πρώτους 6 μήνες, φυσιολογικές συμπεριφορές, αναπτυξιακά στάδια και συμβουλές για τον αποθηλασμό.

Σε αυτό το βίντεο συζητάμε: 

  • για το θηλασμό και την εισαγωγή στις στερεές τροφές
  • για το άγχος αποχωρισμού και τις φυσιολογικές συμπεριφορές βρέφους και νηπίου
  • για το θηλασμό και τον ύπνο
  • για το θηλασμός και τον προσωπικό χρόνο
  • λάθος λόγοι αποθηλασμού
  • πώς συμμετέχει και συνδέεται ο μπαμπάς
  • πρακτικές συμβουλές αποθηλασμού

Ελπίζουμε να σου άρεσε το Βίντεο. Περιμένουμε τα σχόλιά σου.

International Lactation Consultant Association (ILCA). (2012). Core Curriculum For Lactation Consultant Practice (3rd revised εκδ.). United States: Jones and Bartlett Publishers, Inc.

Riordan, J., & Wambach, K. (2009). Breastfeeding And Human Lactation 4th Edition (4th εκδ.). Jones & Bartlett Learning.

Ινστιτούτο Υγείας Παιδιού. (2015). Μητρικός Θηλασμός: Οδηγός για Επαγγελματίες Υγείας. (Ι. Αντωνιάδου- Κουμάτου, & Α. Σοφιανού, Επιμ.) Αθήνα, Ελλάδα.

Γίνε μέλος σήμερα
Σοφία Δούμα

Σοφία Δούμα

Μαία, Σύμβουλος Θηλασμού

Καλωσορίζουμε στην ομάδα των experts μας τη Σοφία Δούμα. Η Σοφία είναι Μαία, Εκπαιδευτικός, διεθνώς πιστοποιημένη Σύμβουλος Γαλουχίας IBCLC και πιστοποιημένη Birthlight™ Perinatal Yoga Instructor. Είναι επίσης μητέρα πέντε παιδιών. Οι εμπειρίες που βίωσε η ίδια με τον θηλασμό των 5 παιδιών της, την ενέπνευσαν να διευρύνει περισσότερο τις γνώσεις της. Μαζί με την Αφροδίτη Κονδύλη, είναι συνιδρύτριες του Κύκλου. Τη Σοφία θα τη βρεις στον Κύκλο να παρέχει την υποστήριξή της με σεμινάρια, ομιλίες και workshops ως Σύμβουλος Θηλασμού σε κάθε στάδιο της μητρότητας, από την εγκυμοσύνη, τον τοκετό, τον θηλασμό μέχρι τη σύνδεση της Γυναίκας με το σώμα της και το παιδί της, μέσω μαθημάτων prenatal-postnatal yoga. Το όνειρό της είναι η υποστήριξη και η φροντίδα προς τις γυναίκες και την οικογένεια, με ενσυναίσθηση και σεβασμό. #projectparenting #meetourexpert

Διαβάστε περισσότερα
Αφροδίτη Κονδύλη

Αφροδίτη Κονδύλη

PCI Parent Coach, Εκπαιδεύτρια Γονέων, Σύμβουλος Θηλασμού

Η Αφροδίτη Κονδύλη είναι Parent Coach, Εκπαιδεύτρια γονέων και Σύμβουλος θηλασμού. Έχει ιδρύσει τον Κύκλο, ένα κέντρο υποστήριξης γυναικών , θηλασμού και οικογενειών και το Parent Coach Lab. To όραμά της είναι οι γονείς να έχουν την υποστήριξη και την πληροφόρηση που χρειάζονται, την ευκαιρία να ανακαλύψουν το δικό τους μοναδικό μονοπάτι στην πορεία της γονεϊκότητας τους...

Διαβάστε περισσότερα
Κύκλος

Σε συνεργασία με:

Κύκλος

Ο Κύκλος ένα κέντρο υποστήριξης γυναικών και των οικογενειών τους. Λειτουργεί από το 2015, στηρίζοντας τη γυναίκα ολιστικά, στην περιγεννητική περίοδο, στη γονεϊκότητα αλλά και σε κάθε άλλη στιγμή που το έχει ανάγκη. Μάθε περισσότερα για τον Κύκλο στην πλατφόρμα μας!

Διαβάστε περισσότερα