Αυτό το διάστημα που είμαστε όλοι αναγκασμένοι να μένουμε μέσα, οι καβγάδες μεταξύ των αδερφών είναι ένα φαινόμενο σύνηθες και αναπόφευκτο. Οι καβγάδες είτε έχουν αιτία τις διαφορές μεταξύ τους, είτε τον ανταγωνισμό για την αγάπη και την προσοχή των γονιών.  Οι καβγάδες των παιδιών, είναι αλήθεια ότι προκαλούν μεγάλη σύγχυση και στους γονείς. Είναι ίσως ευκαιρία γι’ αυτούς, μιας και θα βρίσκονται πολλές ώρες με τα παιδιά τους να επιχειρήσουν διάφορα παιχνίδια για αδέλφια, που θα έχουν σαν στόχο, τα παιδιά να μάθουν να συνυπάρχουν, αντιλαμβανόμενοι ο ένας τον χώρο του άλλου, και να εκφράζουν τις ανάγκες και τα συναισθήματά τους. Πριν να ξεκινήσετε το παιχνίδι καλό είναι να κάνετε ένα γραπτό συμβόλαιο. Μπορείτε να πάρετε ένα μεγάλο χαρτόνι και να ζωγραφίσετε μια μεγάλη μαργαρίτα. Τον κάθε κανόνα που θα βρίσκετε όλοι μαζί, π.χ. δεν κοροϊδεύουμε, δεν σηκώνουμε χέρι κτλ., τον γράφετε σε ένα από τα πέταλα της μαργαρίτας. Ή μπορείτε να βρείτε σε παλιά περιοδικά και εφημερίδες εικόνες που αποτυπώνουν τους κανόνες αυτούς και να τις κολλήσετε μέσα στα πέταλα της μαργαρίτας. Στο κέντρο της μαργαρίτας θα βάλετε όλοι την υπογραφή σας με όποιον τρόπο θέλετε, π.χ. αποτύπωμα χεριού ή δακτύλων.

Προτεινόμενα παιχνίδια:

  • Ένας πολύ ξεχωριστός άνθρωπος: Δίνετε στα παιδιά, με την σειρά, ένα κουτί που έχει μέσα έναν καθρέφτη και τους λέτε: «Μέσα σε αυτό το κουτί κρύβεται ένας πολύ ξεχωριστός άνθρωπος. Χωρίς να ανοίξετε το κουτί κρατείστε το στα χέρια σας, κουνήστε το και προσπαθήστε να μαντέψετε ποιος κρύβεται μέσα. Τώρα κοιτάξτε χωρίς να αποκαλύψετε τι είδατε».   Μόλις τα παιδιά αποκαλύψουν τον ξεχωριστό άνθρωπο, τους δίνετε υλικά να κατασκευάσουν ή να ζωγραφίσουν τον ξεχωριστό άνθρωπο.
  • Καθρέφτης: Ο ένας θα είναι ο καθρέφτης και θα κάνει ό,τι κάνει ο άλλος.
  • Ρομπότ και μηχανικός: Ο ένας είναι το ρομποτάκι και ο άλλος ο μηχανικός. Το ρομποτάκι μπορεί να περπατήσει μόνο μπροστά. Μόλις βρει εμπόδιο σταματάει. Ο μηχανικός πρέπει να φροντίσει να τον αλλάζει θέση για να συνεχίσει να περπατάει.
  • Μπαλόνι: Παίρνετε ένα μπαλόνι και το πετάτε ψηλά. Στόχος μας είναι να μην πέσει το μπαλόνι κάτω. Αν θέλετε να την κάνετε πιο δύσκολη την δραστηριότητα, προσθέτετε και άλλα μπαλόνια. Μπορείτε να βάλετε και μουσική να συνοδεύει τη δραστηριότητα.
  • Το ασφαλές μου μέρος: Δίνετε υφάσματα ή τούλια στα παιδιά και τα παροτρύνετε να φτιάξουν σε ένα μέρος του χώρου το ασφαλές τους μέρος. Μετά τους προτείνετε να το περιγράψουν και μετά να το ζωγραφίσουν.
  • Φτιάχνω το δικό μου νησί : Παροτρύνετε τα παιδιά να ζωγραφίσουν ή να φτιάξουν με άλλα υλικά το δικό τους νησί. Αφού το φτιάξουν και σας το περιγράψουν, τα ενθαρρύνετε τα ενώσουν τα νησιά τους!
  • Μαέστρος: Ο ένας είναι ο μαέστρος και καθορίζει την ένταση της φωνής του άλλου, ανάλογα με την θέση που βάζει τα χέρια του (πάνω, κάτω…)
  • Χαρτάκια με συναισθήματα: Γράφετε σε χαρτάκια διάφορα συναισθήματα. Ο ένας τραβάει χαρτάκι, διαβάζει από μέσα του  το συναίσθημα και προσπαθεί με το σώμα του (παντομίμα) να το εξηγήσει στον άλλον.
  • Κολάζ εαυτού: Ενθαρρύνετε τα παιδιά να φτιάξουν ένα κολάζ σε ένα χαρτόνι που να περιέχει εικόνες που τους αρέσουν και τους χαρακτηρίζουν. Δώστε τους παλιά περιοδικά να ξεφυλλίσουν και να βρουν τις εικόνες που τους ταιριάζουν. Μετά ζητήστε τους να το περιγράψουν.
  • Δώρα: Με ό,τι υλικό θέλουν, τα παιδιά φτιάχνουν ένα δώρο το ένα για το άλλο. Τα ανταλλάσσουν και πρέπει να πουν ευχαριστώ ο ένας στον άλλος και να κάνουν μια ζεστή αγκαλιά.
Αυτές είναι κάποιες ιδέες για παιχνίδια για αδέλφια με τις οποίες μπορείτε να απασχολήσετε τα παιδιά σας, αναλαμβάνοντας μάλιστα εσείς το ρόλο του διευκολυντή στο παιχνίδι τους. Γενικά να έχετε στο νου σας να υπενθυμίζετε και να κρατάτε τους κανόνες, αναγνωρίζοντας παράλληλα τις δυσκολίες που μπορεί να αντιμετωπίζει κάθε παιδί και ενθαρρύνοντας την αλληλοβοήθεια (πώς μπορούμε να τον/την βοηθήσουμε;). Προσπαθήστε να βάλετε όρια μαλακά και ήρεμα, χωρίς φωνές ή τιμωρίες. Να θυμάστε ότι σκοπός των παιχνιδιών αυτών είναι να περάσετε ευχάριστα μαθαίνοντάς τους παράλληλα τις έννοιες της συνοχής, της αρμονικής συνύπαρξης και της ενσυναίσθησης. Oι οδηγίες πρέπει να είναι όσο πιο απλές γίνεται. Μπορεί μάλιστα κάποιες δραστηριότητες να μην βγουν όπως τις περιμένετε. Δεν πειράζει. Ο στόχος του να απασχολήσετε τα παιδιά σας δημιουργικά θα έχει επιτευχθεί. Μην εκπλαγείτε, μετά από λίγο καιρό, αν δείτε τα παιδιά σας να συνυπάρχουν πιο ειρηνικά. Όποιο και να είναι το αποτέλεσμα, το σίγουρο είναι ότι αυτά τα παιχνίδια θα τους μείνουν αξέχαστα! Από τη Πόπη Γιαλυράκη, Ψυχοθεραπεύτρια – Παιγνιοθεραπεύτρια,
kalliopiyaliraki@hotmail.com Παιχνίδια για αδέλφια: Πως θα βοηθήσετε στην αρμονική συνύπαρξη και στην ενίσχυση του δεσμού τους