Ερωτήματα και ανάγκες γονέα

Πόσο να απασχολήσω το μωρό μου; Με τι; Πόσες φορές να κάνουμε κουκουτσα; Διαβάζω για παιχνίδια που προάγουν την ομιλία, την κινητικότητα, τη νόηση, τον συναισθηματικό δεσμό. Πόσο να παίξω με αυτά και πώς; Χρειάζομαι εγχειρίδιο για να παίξω με το παιδί μου;
~Όλες οι απαντήσεις που δίνονται στα παραπάνω καλύπτουν την ανάγκη μου να είμαι ένας κάλος φροντιστής μέσα από τον αυθορμητισμό και την πηγαιότητα των συναισθημάτων μου~

Είμαι με ένα μωρό όλη μέρα ή πολλές ώρες την ημέρα. Η ζωή μου κινείται όλη γύρω από αυτό. Από τη μια νιώθω τύψεις αν δεν προσφέρω στο παιδί μου παιχνίδι και χαρά όσο είμαστε μαζί. Από την άλλη το μυαλό μου κουράζεται και δεν μπορώ να λειτουργώ σε αυτούς τους ρυθμούς μόνο. Πώς να το διαχειριστώ;
~Η ανάγκη εδώ με μια λέξη είναι η ισορροπία~

Λείπω αρκετές ώρες από το σπίτι και νιώθω πως χάνω σημαντικές στιγμές από την ζωή του μωρού μου. Υπάρχει παιχνίδι που να καλύπτει τις ανάγκες του και να γνωρίζω το παιδί όλο και καλυτέρα μέσα από αυτό; Να ενισχύουμε τον συναισθηματικό μας δεσμό;
~Η ανάγκη εδώ είναι η ενίσχυση της παρΟΥΣΙΑς~

~Μία ακόμα βασική ανάγκη είναι να βρεθώ με άλλους γονείς που έχουν μωρά σε ίδιες ηλικίες. Το μοίρασμα σε κοινές ανησυχίες είναι ανακουφιστικό | Κοιμάται τα βράδια; Πώς τα πάτε με τις τροφές; Είναι εντάξει που κλαίει και θέλει μόνο την μητέρα του; Τον πατέρα του; Τη γιαγιά του; Ταλαιπωρείται τόσο πολύ με τα δόντια του, εσείς τι κάνετε;

Και η λίστα δεν τελειώνει!~

Πόσο χρόνο να αφιερώσω στο ραντεβού με το παιδί μου;

Παιχνίδι Σύνδεσης και Επανασύνδεσης

Η Dr Miriam Stoppard σε ένα από τα βιβλία της, «Οι πρώτες δεξιότητες του μωρού» περιγράφει πολύ συγκεκριμένα τη «Χρυσή Ώρα», όπου αναφέρει μεταξύ άλλων πως περίπου 45λεπτά ουσιαστικής παρουσίας του γονέα κοντά στο παιδί του είναι υπεραρκετή στα πλαίσια του παιχνιδιού. Μάλιστα προτείνει διάφορες δραστηριότητες ανά μήνα και ανά τομέα ανάπτυξης (ομιλία, νόηση, κοινωνικότητα κτλ).          
Μια βοηθητική ιδέα είναι να καθιερώσετε ένα καλαθάκι όπου μέσα θα είναι *Ο θησαυρός του μωρού*. – Ένα καλαθάκι που χωράει κάθε φορά όλα όσα χρειάζεται ένα μωρό για την πολύπλευρη ανάπτυξη του. Και το οποίο θα ανανεώνεται κάθε φορά που νιώθετε πως αλλάζει φάση το μωρό σας.

Το καλαθάκι βοηθάει

α) εσάς τους ίδιους αναφορικά με το να είστε συγκεντρωμένοι στις δραστηριότητες που έχετε επιλέξει αλλά και ευέλικτοι, ώστε τα ίδια παιχνίδια να τα παίζετε με διαφορετικούς τρόπους που θα επινοείτε από κοινού!
β) το ίδιο το παιδί να νιώθει τη ρουτίνα και την ασφάλεια πως περνάει χρόνο με πράγματα οικεία που δεν αλλάζουν κάθε μέρα, καθώς και την αυτοπεποίθηση πως καταφέρνει πολλά πράγματα μιας και η ενασχόληση με παιχνίδια για ένα εύλογο χρονικό διάστημα θα τα βοηθάει να τα επεξεργάζονται κάθε φορά διαφορετικά!
γ) το χτίσιμο της μεταξύ σας σχέσης μιας και το «καλαθάκι» αργότερα μπορεί να γίνει «κουτί» ή και «σεντουκάκι», το οποίο θα νοηματοδοτεί τον προσωπικό χρόνο που θα περνάει το παιδί με τον γονέα και θα είναι ο χρόνος που και οι δύο θα χαλαρώνετε και θα απολαμβάνετε τη σχέση και τη μεταξύ σας «γνωριμία»!

Πόσο χρόνο να αφιερώσω στο ραντεβού με το παιδί μου;

Ραντεβού για παιχνίδι και ηλικίες

Στη βρεφική ηλικία εύλογα αυτός ο χρόνος είναι πιο συχνός (πχ 1 φορά την ημέρα), αργότερα στην παιδική ηλικία μπορεί να γίνει και 1 φορά τη βδομάδα! Και φυσικά αυτός ο προσωπικός χρόνος που θα έχει χτίσει μεταξύ σας υπέροχες αναμνήσεις, μπορεί να μεταλλάσσεται σε χρόνο που από κοινού μπορεί να επιλέγετε να είναι μια βόλτα οι δυο σας για περπάτημα ή επιτραπέζιο πολύ αργότερα! Σε περιόδους «κρίσης», πχ ερχομός άλλου μωρού, ο χρόνος αυτός μπορεί να γίνει και χρόνος ίσα να πηγαίνετε παρέα μέχρι το παρκάκι της γειτονιάς για να μαζέψετε κάτι μαζί ή να πηγαίνετε για ψωμί παρέα. Η συνέπεια και η διεκδίκηση του χρόνου *μαζί* είναι το σπουδαίο για το παιδί, από το οποίο θα εκπλαγείτε αναφορικά με την προσαρμοστικότητα και την ευελιξία του – αρκεί να μην γίνεται πολύ συχνά και εις βάρος του.

Είναι σημαντικό αυτός ο χρόνος να χρησιμοποιείται από εσάς με τέτοιο τρόπο ώστε ο σκοπός να είναι να λειτουργήσετε

1. μέσα σε πλαίσια ενθαρρυντικού πλαισίου όσο είναι βρέφη
2. μη κατευθυντικού παιχνιδιού όσο μεγαλώνουν και αποκτούν αυτοπεποίθηση στην προσωπική τους ενόρμηση
3. αποδοχής, ενσυναίσθησης και αυθεντικότητας για όση ώρα διαρκεί αυτός ο ~χρόνος-μαζί~ ενόσω μεγαλώνουν.          

Το τελευταίο σημαίνει πως λόγω του ότι οι άνθρωποι τείνουμε να βγάζουμε πολλά από τα θέματα προς επεξεργασία όταν νιώσουμε ότι είμαστε σε ασφαλή σχέση και πλαίσιο, ένα παιδί πχ μπορεί να αισθανθεί άνετα και οικεία να ακουμπήσει μέσα σε αυτή την ώρα (ή και μετά το πέρας αυτής της ώρας) πράγματα που το απασχολούν. Είναι σημαντικό να αποφύγετε βασικά εμπόδια επικοινωνίας όπως Υποδείξεις, Παροχή λύσεων, Κριτική, Επίκριση, Χαρακτηρισμούς, Ερμηνείες, Ηθικολογίες κτλ. και να σταθείτε απλός ακροατής. Ενεργητικός ακροατής.

Στο βιβλίο του Thomas Gordon, “Tα μυστικά του αποτελεσματικού Γονέα” περιγράφεται άψογα αυτή η μέθοδος. Και αποτελεί την πιο ουσιαστική μέθοδο επικοινωνίας μεταξύ ανθρώπων γενικά και όχι μόνο μεταξύ Γονέα-Παιδιού.  
Όσο μεγαλώνει το παιδί σας το Παιχνίδι μπορεί να –αντικατασταθεί- με τον Προσωπικό Ατομικό Χρόνο με το παιδί (one to one), αυτό μπορεί να σημαίνει βόλτα μαζί, κατασκευές, χειροτεχνίες, χορό, κολύμπι παρέα, ένας χυμός παρέα – γενικά το «ραντεβουδάκι» με το παιδί όσο μεγαλώνει μπορεί να αποκτάει διάφορα σχήματα! Φυσικά το Παιχνίδι δεν έχει ηλικίες, αλλά έχει η διάθεση και τα ενδιαφέροντα!

Πόσο χρόνο να αφιερώσω στο ραντεβού με το παιδί μου;

Και τι γίνεται τις υπόλοιπες ώρες του 24ωρου;

Οι ανάγκες και οι συνθήκες μεταβάλλονται τόσο γρήγορα!

Σύντομα θα έχετε ένα μωρό που θα μπορείτε να το βοηθήσετε να προσαρμοστεί στις συνήθειες της καθημερινότητας σας. Και να προσαρμόζετε κι εσείς πολλές από τις συνήθειες σας ανάλογα με τα αναπτυξιακά στάδια του παιδιού σας. Το σημαντικό είναι αυτός ο νέος άνθρωπος να ενσωματωθεί αργά και σταθερά στον πολιτισμό και την κουλτούρα της οικογένειας στην οποία έχει επιλέξει να έρθει. Για το παιδί είναι σπουδαία δραστηριότητα το να σας παρατηρεί αρχικά να κάνετε πράγματα που είναι για εσάς απαραίτητα ή χρήσιμα, όπως πχ να χορεύετε, να παίζετε το μουσικό σας όργανο, να μαγειρεύετε, να απλώνετε τα ρούχα…

Άλλες φορές μπορεί να σας παρατηρεί μέσα σε κάποιο από τα αξεσουάρ που έχετε αγοράσει, άλλες φορές μπορεί να θέλει να τα διεργαστεί μέσα από την αγκαλιά σας. Έτσι κι αλλιώς, για πολύ καιρό η αγκαλιά σας θα είναι το ντοκιμαντέρ του. Στον μάρσιπο για παράδειγμα μπορεί να γίνει η πλειοψηφία των δραστηριοτήτων και όσο του μιλάτε με περιγραφές του τι κάνετε τόσο το μωρό σας αναπτύσσεται πολύπλευρα. Αργότερα που θα περπατάει πολλά θα τα κάνετε παρέα. Αν χρειαστεί για παράδειγμα να απλώσετε κάποια ρούχα, όταν είναι μωρό θα χαζεύει τα διάφορα χρώματα από τα μανταλάκια ενώ πιο μεγάλο σίγουρα θα χαρεί να σας δίνει κάποια κομμάτια από τα ρούχα.

Επομένως, λίγη ώρα ουσιαστικού παιχνιδιού *μαζί* είναι αρκετή και για το παιδί και για τον Γονέα, τις υπόλοιπες ώρες ας τις γεμίσετε με όλα όσα χρειάζεται να γίνουν και με άλλα τόσα που αγαπάτε. Μην ξεχνάτε, πως σε λίγο καιρό το μωρό γίνεται νήπιο και από νήπιο γρήγορα θα γίνει παιδί. Και το παιχνίδι του τότε θα εμπλουτιστεί και μέσα από την κοινωνικοποίηση του και την παρέα άλλων παιδιών και μέσα από τον δικό του χρόνο αυτό-απασχόλησης.

Φωτεινή Μελετάκη

Φωτεινή Μελετάκη

Βοηθός Μητρότητας, Εισηγήτρια Περιγεννητικής Γιόγκα, Εκπαιδεύτρια Γονέων, Πιστοποιημένη Attached at the Heart™

Καλωσορίζουμε με πολύ χαρά στην ομάδα των experts μας τη Φωτεινή Μελετάκη Βοηθό Μητρότητας. Το όνειρο της είναι να εναρμονιστεί ο Κόσμος μας ξανά με τις πραγματικές ποιότητες της θηλυκής ενέργειας – για την ίαση και την θεραπεία, της Μητέρας, του Παιδιού και κάθε συστήματος. Με εμπειριά στη περιγεννητική και μεταγεννητική yoga θα μοιραστεί τις γνώσεις της μαζί μας!

Διαβάστε περισσότερα