Εσύ πόσο messy παίζεις με το παιδί σου;

Προσωπικά είμαι μεγάλη φαν του Messy play (ή αλλιώς αισθητηριακό παιχνίδι), ειδικά αυτή την εποχή που τα παιδιά παίζουν όλο και λιγότερο στην ύπαιθρο. Γιατί;

Τι είναι το Messy Play;

Είναι ένα είδος παιχνιδιού που τα παιδιά απολαμβάνουν κάτι που δεν μπορούν υπό άλλες συνθήκες να… λερώνονται, δεν υπάρχει σωστό και λάθος, παράλληλα ενισχύουν δεξιότητες σε όλους τους τομείς ανάπτυξής τους.

Αναφορικά:

  1. Τα παιδιά δέχονται πληθώρα αισθητηριακών ερεθισμάτων δίνοντας στον εγκέφαλο «τροφή» που χρειάζεται για την ανάπτυξη του.
  2. Εξοικειώνονται και μαθαίνουν ιδιότητες αντικειμένων (υγρό, σκληρό, μαλακό, στέρεο, κλπ), χρώματα, σχήματα, ποσότητες.
  3. Αναπτύσσουν τις λεπτές κινήσεις των χεριών τους (Πιάνουν μικρά αντικείμενα, μεταφέρουν από το ένα κουτί στο άλλο, αδειάζουν, γεμίζουν, ζουλάνε, τραβάνε κλπ).
  4. Συντονίζουν τις δύο πλευρές του σώματός τους (αμφίπλευρος συντονισμός) αλλά και το πατέντο «μάτι-χέρι» (οπτικοκινητικός συντονισμός).
  5. Καλλιεργούν τη φαντασία και τη δημιουργικότητά τους.
  6. Αυξάνουν τη συγκέντρωση και την προσοχή τους.
  7. Μαθαίνουν να εξερευνούν, να εκφράζουν την περιέργεια τους και τα συναισθήματα τους, χτίζοντας αυτοπεποίθηση και αυτοεκτίμηση.
  8. Ενισχύεται η κοινωνικότητα και η επικοινωνία τους, καθώς παίζουν με άλλα παιδάκια, μιλούν, κάνουν χειρονομίες κι εκφράζουν τα συναισθήματα τους.

Υπάρχουν άπειρες ιδέες στο Internet για να παίξεις με το παιδί. Είμαι σίγουρη ότι θα ξετρελαθείτε!

Εσύ πόσο messy παίζεις με το παιδί σου;

Θεώνη Καραμπετιάν

Θεώνη Καραμπετιάν

Παιδιατρική Εργοθεραπεύτρια

Καλωσορίζουμε στην ομάδα των expert μας τη Θεώνη Καραμπετιάν, Παιδιατρική Εργοθεραπεύτρια. Ασχολείται με παιδιά με αναπτυξιακές διαταραχές και μαθησιακές δυσκολίες, εργάζεται σε ιδιωτικά κέντρα θεραπειών και οργανώνει κατ’ οίκον θεραπευτικά προγράμματα. Έχει δημιουργήσει τη σελίδα @ergotherapy for kids, στην οποία δημοσιεύει γνώσεις και συμβουλές για γονείς και ειδικούς. Είναι μεγάλη μας χαρά που την έχουμε στην ομάδα μας και θα μοιραστεί τις γνώσεις της μαζί μας!

Διαβάστε περισσότερα