Βίντεο

Εισαγωγή

Γίνε Μέλος στο Project Parenting

Επεισόδιο 1

Messy Play στο σπίτι: Συνταγές & Συμβουλές!

Η κουζίνα μας κρύβει υλικά που αν χρησιμοποιηθούν με τον κατάλληλο τρόπο, μπορούν να δημιουργήσουν αξέχαστες στιγμές παιχνιδιού, χαράς, άσκησης και μάθησης, καλύπτοντας συγχρόνως πολλές αισθητηριακές ανάγκες των παιδιών! Το corn-flour για παράδειγμα, μπορεί να μην έχει να μας προσφέρει πολλά σε διατροφικό επίπεδο, μπορεί όμως να αποτελέσει ένα υλικό επιστημονικών αναζητήσεων και ανέμελων εξερευνήσεων! Πάμε να κάνουμε messy play στο σπίτι;

Τι είναι το Messy Play;

Το Messy Play είναι «το αισθητηριακό παιχνίδι που λερώνει, είναι το παιχνίδι κατά τη διάρκεια του οποίου, παιδιά όλων των ικανοτήτων και ηλικιών, χρησιμοποιούν υλικά που απευθύνονται σε όλες τις αισθήσεις… εξερευνούν ελεύθερα και πειραματίζονται, με τον δικό τους τρόπο και στο δικό τους χρόνο, καθοδηγούμενα από τον εαυτό τους και μόνο» (Ελένη Οικονομίδου, 2015). 

Τα οφέλη:

 1. Τα παιδιά δέχονται πληθώρα αισθητηριακών ερεθισμάτων δίνοντας στον εγκέφαλο «τροφή» που χρειάζεται για την ανάπτυξη του.
 2. Εξοικειώνονται και μαθαίνουν ιδιότητες αντικειμένων (υγρό, σκληρό, μαλακό, στέρεο, κλπ), χρώματα, σχήματα, ποσότητες.
 3. Αναπτύσσουν τις λεπτές κινήσεις των χεριών τους (Πιάνουν μικρά αντικείμενα, μεταφέρουν από το ένα κουτί στο άλλο, αδειάζουν, γεμίζουν, ζουλάνε, τραβάνε κλπ).
 4. Συντονίζουν τις δύο πλευρές του σώματός τους (αμφίπλευρος συντονισμός) αλλά και το πατέντο «μάτι-χέρι» (οπτικοκινητικός συντονισμός).
 5. Καλλιεργούν τη φαντασία και τη δημιουργικότητά τους.
 6. Αυξάνουν τη συγκέντρωση και την προσοχή τους.
 7. Μαθαίνουν να εξερευνούν, να εκφράζουν την περιέργεια τους και τα συναισθήματα τους, χτίζοντας αυτοπεποίθηση και αυτοεκτίμηση.
 8. Ενισχύεται η κοινωνικότητα και η επικοινωνία τους, καθώς παίζουν με άλλα παιδάκια, μιλούν, κάνουν χειρονομίες κι εκφράζουν τα συναισθήματα τους.

Η Ελένη Οικονομίδου από το Hehe Art, Play & Therapy μιλά για το πώς μπορούμε να παίξουμε messy με τα παιδιά μας στο σπίτι! 

Κατά τη διάρκεια του βίντεο:

 • θα εξερευνήσουμε παρέα τι μαγικό συμβαίνει αν ενώσουμε το corn flour με νερό ή με κρεμοσάπουνο ή και με άλλα υλικά…
 • θα δούμε πώς μπορούμε να δημιουργήσουμε μια τέτοια συνθήκη στο σπίτι, ώστε το messy play να αποτελεί πηγή χαράς και ευχαρίστησης και για το παιδί, αλλά και για τον ενήλικα, και όχι πηγή αγωνίας όσον αφορά το λέρωμα.
 • θα συζητήσουμε γύρω από το πώς να εξυπηρετούμε και να ανταποκρινόμαστε με θετικό τρόπο στα messy παιχνίδια του παιδιού, δημιουργώντας έτσι μια ευκαιρία επικοινωνίας, ουσιαστικής σύνδεσης, αλλά και μάθησης.Με λίγα λόγια, θα παίξουμε παρέα, σαν μικρά παιδιά κι εμείς, ανακαλύπτοντας για το corn flour κάτι που δεν θα το φανταζόμασταν, θα χαλαρώσουμε για λίγο με πράγματα απλά και διασκεδαστικά!
 • συγχρόνως θα μάθουμε πώς είναι ιδανικό να φερόμαστε προς το παιδί την ώρα των messy παιχνιδιών ώστε να ενθαρρύνουμε τη φυσική του τάση προς τις εξερευνήσεις, στέλνοντάς του το μήνυμα πως οι επιλογές του είναι σεβαστές και επιθυμητές, ακόμα και αν αυτές κάποιες φορές «λερώνουν», διασφαλίζοντας έτσι πως το παιδί θα διατηρήσει την ορμή του για δημιουργικά πειράματα και θα βοηθηθεί σε κάθε πεδίο της ανάπτυξής του.

Διάβασε περισσότερα και δες αναλυτικά τις συνταγές στο eBook:

Ελπίζουμε να τα δοκιμάσετε και να περάσετε όμορφα με το παιδί σας. Περιμένουμε τα σχόλια σας.

Είναι τα πρώτα μας γενέθλια & γιορτάζουμε μαζί! Επιπλέον -35% έκπτωση στην ετήσια συνδρομή με τον κωδικό "Birthday"!
Ελένη Οικονομίδου

Ελένη Οικονομίδου

Αναπτυξιακή Ψυχολόγος MSc

Καλωσορίζουμε στην ομάδα των experts μας την Ελένη Οικονομίδου, Αναπτυξιακή Ψυχολόγο (MSc), επιστημονικά υπεύθυνη & συντονίστρια των ομάδων & των σεμιναρίων Messy, Sensory & Clay Play, καθώς και πρόεδρος του Hehe Art, Play & Therapy. Εργάζεται ακατάπαυστα με στόχο τη διάδοση του μη κατευθυντικού αισθητηριακού παιχνιδιού και απολαμβάνει να παίζει δίπλα σε παιδιά, γονείς και παιδαγωγούς, να «λερώνεται» και να συνδέεται μαζί τους μέσα από το παιχνίδι, τόσο στο χώρο της στη Θεσσαλονίκη, όσο και σε δομές όλης της Ελλάδας

Διαβάστε περισσότερα
Hehe Art, Play & Therapy

Σε συνεργασία με:

Hehe Art, Play & Therapy

To Hehe Art, Play & Therapy είναι Συνεταιριστική Επιχείρηση, η οποία: Προωθεί το messy play ως μέσο ανάπτυξης, έκφρασης, αλλά και θεραπείας του ατόμου, καθώς και το δικαίωμα των παιδιών, και όλων των ανθρώπων, στο αισθητηριακό παιχνίδι και την τέχνη, σε κλίμα ενθάρρυνσης, αποδοχής και ενσυναίσθησης. Υλοποιεί δράσεις και προγράμματα που προσφέρουν σε παιδιά και ενήλικες την ευκαιρία να αναπτύξουν τις δεξιότητές τους μέσα από βιωματικές εμπειρίες που ανταποκρίνονται στις ανάγκες τους για χαρά, μάθηση και ανάπτυξη, ελευθερία και σεβασμό. Προσφέρει υπηρεσίες συμβουλευτικής και ψυχοθεραπείας, διοργανώνει ομάδες θετικής διαπαιδαγώγησης για γονείς και παιδαγωγούς

Διαβάστε περισσότερα