Θυμάμαι σαν παιδί να ξετυλίγω τα δώρα της νονάς. Αν ήταν το δώρο θα το θυμόμουν να σας το πω, ήταν όμως τα συναισθήματα που έχω κρατήσει! Σε συνέχεια του live Δώρο “Εμπειρίες”, πάμε να δούμε τι σημαίνουν τα δώρα. Τι μπορούμε να χαρίσουμε στα παιδιά μας και πώς μπορούν να ενισχύσουν τους μεταξύ μας δεσμούς.

Και σε αυτό το σημείο μπορούμε να πάρουμε όλες και όλοι λίγο εσωτερικό χρόνο και να θυμηθούμε ποια είναι τα δώρα που έχουν μείνει στη σκέψη και τις αναμνήσεις μας. Σχετίζεται κάπως η σημασία τους με τον άνθρωπο από τον οποίο το λάβαμε; Με τη δική μας εσωτερική κατάσταση; Με την περίσταση; Με το ίδιο το δώρο; Με κάποιον συμβολισμό του;

Πόσα «χρηστικά» δώρα συνόδευσαν τις σκέψεις μας; Και ήταν τελικά το ίδιο το χρηστικό δώρο που έμεινε όμορφα στην ανάμνηση μας ή κάποια ανάγκη που κάλυψε;

Όταν έρχεται αυτή η ώρα που θα προσφέρουμε ένα δώρο, παίρνουμε θέση μέσα σε ένα φάσμα επιλογών! Όσο πιο ξεχωριστός είναι ο παραλήπτης τόσο πιο πολύ θα προσπαθήσουμε να είναι κοντά σε αυτά που του αρέσουν και αγαπάει ενώ πολλές φορές θα θέλουμε να προσθέσουμε και τη δική μας προσωπική “πινελιά” και σφραγίδα σε αυτό το δώρο, είτε μέσα από την ίδια την επιλογή είτε μέσα από τις προσωποποιημένες μας ευχές.

Και τι γίνεται όταν οι παραλήπτες είναι τα ίδια μας τα παιδιά;

Είναι σίγουρα οι πιο ξεχωριστοί της καρδιάς μας! Είναι όμως τα δώρα μας γι’ αυτά εκεί στην άκρη-άκρη του φάσματος που ανάβει ένα φωτάκι μεγάλο και λέει “φτάσατε στην περιοχή της μοναδικότητας – εδώ μυρίζει Αγάπη, Σύνδεση και Προσφορά Καρδιας”;

Πέρασαν κάποια χρόνια στη ζωή των παιδιών μου και αυτό το επαναληπτικό μοτίβο των “γιορτινών” δώρων με έκανε να δω τα εξής: κατά βάση οι συγγενείς κάνουν χρηστικά δώρα, όπως ρούχα και παπούτσια/νονές-νονοί θα πάρουν κάτι σε παιχνίδι / θείες-θείοι κάτι από όλα και ο μπαμπάς και η μαμά αυτό που ζητήθηκε στο γράμμα προς τον Άγιο Βασίλη! ΟΚ, αλλάξτε τις σειρές, βγάλτε ό,τι δεν έχετε και προσθέστε ό,τι έχετε διαφορετικό!

Η εικόνα, στη μέση αστική οικογένεια, παραμένει παρόμοια: τα παιδιά γεμίζουν μέσα σε πολύ λίγες μέρες με πολλά “δώρα”, συνήθως κανένα από αυτά να τους δίνει την αίσθηση πως είναι μοναδικά και ξεχωριστά για εμάς. Συντασσόμαστε δυστυχώς, χωρίς επίγνωση στην κουλτούρα του καταναλωτισμού. Kαι φτάνει η μέρα που το παιδί μας πλέον έχει τη γλωσσική ικανότητα να μας ζητάει αυτή τη μάρκα σε παιχνίδι ή ρούχα/παπούτσια. Kαι αναρωτιόμαστε γιατί, ενώ παράλληλα παίζει η “κασέτα” από το παρελθόν που λέει πως ήρθε το κουκλόσπιτο της “αγαπημένης γουρουνίτσας”!

Πάμε να δούμε τι σποράκια μπορούμε να φυτέψουμε διαφορετικά;

Αρχικά, μπορούμε να αφεθούμε στην ασφάλεια πως όλοι οι κοντινοί μας άνθρωποι θα προσφέρουν στο/α παιδί/α μας αυτό που οι ίδιοι αισθάνονται και θα επικεντρωθούμε σε αυτό που εμείς οι γονείς τους μπορούμε/θέλουμε να κάνουμε γι’ αυτά, για τη σχέση μας, για την ενίσχυση του οικογενειακού δεσμού. Οι γιορτές είναι μια υπέροχη ευκαιρία για να προσφέρουμε μέσα από την καρδιά μας και τι καλύτερο να βουτήξουμε για λίγο εκεί και να πιάσουμε τα καλύτερα “δώρα”!       

Θυμάστε τον “εκπρόσωπο των παιδιών” στην σειρά του Project Parenting “Η οπτική των παιδιών για τον καλό γονέα“; Η πιο όμορφη στιγμή που είχε μέχρι τώρα με τους γονείς του ήταν όταν… “έπαιξαν όλοι μαζί”! (03:19 – 03:58) Και ποιος δεν θα χαιρόταν αν υπήρχε χρόνος για να αγοράσουμε ε; Και αν σας πω ότι υπάρχει;   

Σε ένα σεμινάριο γονεϊκότητας (Εργαστήριο Αποτελεσματικού Γονέα) ο εισηγητής είχε υπερτονίσει τη σημασία των τριών διαφορετικών χρόνων μέσα στο οικογενειακό πλαίσιο.

Χρόνος ένας προς έναν: κάθε γονιός και παιδί ξεχωριστά  
Χρόνος προσωπικός: οριοθέτηση προσωπικού χρόνου      
Οικογενειακός  χρόνος: χρόνος όλοι μαζί 

Πάμε στις πρώτες σκέψεις τώρα που έσκασαν σαν ποπ-κορν!

Μα όλη μέρα μαζί είμαστε! Τι προσωπικός χρόνος – ούτε τουαλέτα δεν μπορώ να πάω μόνη/ος  μου! Μες την καραντίνα ειδικά, αυτοί οι χρόνοι εναλλάσσονται πιο γρήγορα και από τα ποπ-κορν που όντως έσκασαν! 

Πάμε να δούμε ένα δώρο που έκανα πριν δυο χρόνια στα παιδιά μου, σε εμένα και την οικογένεια μου (κάντε μου μια υπομονή μέχρι το τέλος, ναι;)

Τι είναι ο πίνακας δραστηριοτήτων;

Ορμώμενη από τη σκέψη αυτών των 3 διαφορετικών χρόνων, ήθελα κάπως να το σχηματοποιήσω, να του δώσω μορφή και δομή, κάτι που θα βοηθούσε όλους μας να το ενσωματώσουμε στον τρόπο ζωής μας.
Είχα δει σε διάφορα blogs, πώς να φτιάξεις activity board –ελληνιστί, πίνακας δραστηριοτήτων. Ουσιαστικά, ένα οπτικοποιημένο πλάνο της εβδομάδας μας, χωρισμένο σε επτά ημέρες, ενώ η κάθε ημέρα είναι χωρισμένη αδρομερώς σε δύο ζώνες, πρωί και απόγευμα. Ασφαλώς το πρόγραμμα αυτό δεν προσφέρεται για μία λεπτομερή καταγραφή της ημέρας μας, αλλά για μία γενική επισκόπηση των εβδομαδιαίων «δραστηριοτήτων» μας. Εγώ βρήκα ένα έτοιμο και πολύ διαδραστικό εδώ.

Το δώρο του… χρόνου

Το 2018 λοιπόν, έκανα δώρο στα παιδιά μου και στην οικογένεια μου «ΧΡΟΝΟ»!
Ο χρόνος της ΜαμάΚόρης αποτυπώθηκε στον δικό μας πίνακα, με μια εκτυπωμένη μικρή εικονίτσα δική μου και της κόρης μου μαζί! Αντίστοιχα εκτυπώθηκαν και μπήκαν μαγνητάκια πίσω από τις εικονίτσες στους χρόνους ΜαμαΓιος, ΜπαμπαΚόρη, ΜπαμπαΓιος, Μπαμπαπαιδιών, Μαμαπαιδιών, ΌλοιΜαζί και προσωπικοί χρόνοι. Επιπλέον, είχαμε και εικονίτσες που αποτύπωναν διάφορες δραστηριότητες που ήταν καθημερινές, όπως για παράδειγμα σχολείο, εμπειρίες για τις οποίες τα παιδιά χρειαζόταν μια κάποια προετοιμασία (για παράδειγμα κούρεμα!) και τέλος εμπειρίες που περιμέναμε με χαρά όπως τα οικογενειακά τραπέζια και μαζώξεις!

Τι χρειάζεται για να χτίσεις τους 3 χρόνους;

Κάπως έτσι το 2018, χτίσαμε σιγά σιγά, άλλοτε με ενθουσιασμό άλλοτε με ενθάρρυνση και προσπάθεια όλο αυτό που περιγράφουμε ως «3 χρόνοι».
Θα μου πείτε γιατί με προσπάθεια και ενθάρρυνση;

1. Πρώτα απ’ όλα γιατί τα παιδιά μπορεί να ξετρελάθηκαν με τους χρόνους που πρωταγωνιστούν τα ίδια

Χρειάστηκαν όμως λίγο χρόνο προσαρμογής για τους υπόλοιπους. Όπως για παράδειγμα αυτόν που η μαμά θα περάσει προσωπικό χρόνο με το ένα παιδί και όχι με το άλλο (ακόμα και αν ήταν φυσικά ρυθμισμένο έτσι ώστε να περνούσε αντίστοιχα χρόνο με τον μπαμπά του, στις ηλικίες που διαμορφώνονται οι διάφορες φάσεις προσκόλλησης είναι σημαντικό να ακολουθούμε τα αναπτυξιακά τους στάδια. Ενώ φυσικά ο προσωπικός χρόνος της μαμάς και του μπαμπά έσκασε σαν βόμβα! Οπότε η ματαίωση ήταν μέσα στο πρόγραμμα, αρκεί το παιδί να έχει το δικό του ψυχολογικό αντιστάθμισμα – να απολαμβάνει αντίστοιχα τους δικούς του χρόνους με τους γονείς του. Αν εκεί κάτι κλωτσάει, χρειάζεται να δούμε ποια βήματα θα πάμε πίσω. Να αναρωτηθούμε γιατί υπάρχει δυσκολία σε αυτό το κάλεσμα, ώστε ως ενήλικες να αναλαμβάνουμε την ευθύνη της σχέσης μας με το παιδί μας.

2. Μια άλλη δυσκολία είναι η γονεϊκή, η ενήλικη συνέπεια.

Συνήθως τα παιδιά είναι αυτά που καλωσορίζουν πιο γρήγορα και πιο εύκολα από εμάς αυτή την ιδέα! Θυμάμαι να μου λέει η κόρη μου «Μαμά, πότε θα έχουμε τον «σημαντικό» μας (αυτή παραμένει η ονομασία που δίνει σε αυτόν τον χρόνο μας!) αυτή τη βδομάδα;» Το παιδί τιμούσε το ραντεβού μας και το ότι μου το υπενθύμιζε σίγουρα δεν ήταν ό,τι καλύτερο. Ειδικά όταν για κάποιο διάστημα – προσωπικά μου ήταν ανέφικτο να χωρέσω αυτόν τον χρόνο μέσα στην εβδομάδα και λανθασμένα δεν το επικοινωνούσα στο παιδί αλλά έπαιρνα παράταση «τεχνηέντως». Κι αυτό σίγουρα δεν τιμούσε το δώρο μου. Και έχει πολύ νόημα να το μοιραστούμε μεταξύ μας, γιατί είμαστε ανθρώπινοι άνθρωποι και όταν μοιραζόμαστε την ανθρωπινότητα μας, τα πράγματα γίνονται πιο… μαντέψτε… ανθρώπινα! Οπότε εκεί, στις στιγμές της ασυνέπειας ή της προσωπικής αντίστασης είναι που αναδύονται σημαντικά προσωπικά «μυστικά»! Ας τα ακούσουμε!

Όπως καταλαβαίνετε λοιπόν, το να αγοράσουμε «χρόνο» μπορεί να πάρει σχήμα και μορφή, πάμε να απαντήσουμε και πόσο χρόνο για να μαλακώσουμε λιγάκι τις δύσκολες σκέψεις;

Η σημασία του «ραντεβού»

Σε αυτό το άρθρο, μπορούμε να πάρουμε μερικές ιδέες παραπάνω, το πιο σημαντικό είναι να τιμούμε την επιλογή μας. Είναι αυτό για μια φορά την ημέρα, την εβδομάδα, μια φορά τον μήνα; Το «σημαντικό» σας που λέει και η κόρη μου είναι το ραντεβού σας. Γιατί είναι τελείως άλλο να είμαστε όλη μέρα μαζί και είναι άλλο τελείως να έχουμε ραντεβού «μαζί»! Και εκεί κάπου στο «μαζί» μην ξεχάσετε να τιμήσετε και το «ΜαμάΜπαμπάς» χρόνο.

Ένα δώρο για τον οικογενειακό δεσμό

Έναν χρόνο μετά και αφού δώσαμε χρόνο στους «χρόνους» μας και αυτοί μας ανταπόδωσαν ουσιαστική επαφή, Σχέση και Σύνδεση μεταξύ μας, θέλησα να τους προσφέρω ένα δώρο που θα ενίσχυε ακόμα περισσότερο την αίσθηση του οικογενειακού μας δεσμού.

Εκτύπωσα λοιπόν πάρα πάρα πάρα πολλές φωτογραφίες μας σε πολύ μικρό μέγεθος και πήρα ένα άλμπουμ τοίχου και τις κόλλησα στους μήνες που ταίριαζαν χρονολογικά οι εμπειρίες που ζούσαμε σαν οικογένεια. Ξετρελάθηκαν με το να χαζεύουν συνέχεια το άλμπουμ και φυσικά ήθελαν να κόψουν, να ξεκολλήσουν, να κρατήσουν κάποιες οπότε οκ το δώρο επιτέλεσε τον σκοπό του παρόλο που δεν έμεινε ατόφιο στον χρόνο!

Την επόμενη χρονιά λοιπόν, αποφάσισα να τις εκτυπώσω χωρίς να τις κολλήσω πουθενά. Γέμισα ένα μεγάλο βάζο όπου τις χαζεύαμε συνέχεια και μάλιστα, τις κολλούσα κάθε πρωί στα φαγητοδοχεία που έπαιρναν στα σχολεία. Ήταν η έκπληξη τους! Και κάθε μια από τις φωτογραφίες αυτές ήταν εκεί για να τους θυμίζει πόσο μοναδικά είναι στην καρδιά μου, πόσα σπουδαία πράγματα έχουν ζήσει και πόση ομορφιά έχουμε ζήσει σαν οικογένεια!

Η σημασία που έχουν τα δώρα εμπειρίας

Και όλα αυτά σε κόστος που θα μπορούσε να έχει ένα παιχνίδι που θα παιζόταν για λίγους μήνες, βδομάδες ή μέρες. Το σημαντικό με τα δώρα – εμπειρίες, είναι ο σκοπός πίσω από αυτά. Έτσι, οι ιδέες μας μπορεί να είναι τόσο προσωποποιημένες όσο και η σχέση μας με τα παιδιά μας ή/και μέχρι εκεί που πάει το πορτοφόλι της κάθε οικογένειας. Ένα άδειο κουτί δώρου θα μπορούσε να είναι το καλύτερο δώρο για φέτος! Έτοιμο να γεμίσει με όλα αυτά που θα αποτυπώνουν όλες τις εμπειρίες του χρόνου: ένα κουκουνάρι από την βόλτα μας σε ένα δάσος, μια χαρτοπετσέτα με μια λέξη από όλους όσους ήταν στο τραπέζι της γιορτής, το κεράκι των γενεθλίων!

Ένα κουτί γεμάτο από την ζωή που βιώνουμε μαζί και κοντά στα παιδιά μας!

Δημιούργησε στιγμές που θα θυμάται το παιδί σου για πάντα με το Τετράδιο Φαντασίας!

Φωτεινή Μελετάκη

Φωτεινή Μελετάκη

Βοηθός Μητρότητας, Εισηγήτρια Περιγεννητικής Γιόγκα, Εκπαιδεύτρια Γονέων, Πιστοποιημένη Attached at the Heart™

Καλωσορίζουμε με πολύ χαρά στην ομάδα των experts μας τη Φωτεινή Μελετάκη Βοηθό Μητρότητας. Το όνειρο της είναι να εναρμονιστεί ο Κόσμος μας ξανά με τις πραγματικές ποιότητες της θηλυκής ενέργειας – για την ίαση και την θεραπεία, της Μητέρας, του Παιδιού και κάθε συστήματος. Με εμπειριά στη περιγεννητική και μεταγεννητική yoga θα μοιραστεί τις γνώσεις της μαζί μας!

Διαβάστε περισσότερα