Ο Κύκλος της Ασφάλειας είναι ένας χάρτης για εμάς τους γονείς που αναδύθηκε στην Αμερική μέσα από 50+ χρόνια ερευνών πάνω στον δεσμό (attachment). Η έρευνα πάνω στον δεσμό είναι ουσιαστικά η επιστήμη του πώς συνδεόμαστε και αγαπάμε και τι μας εμποδίζει να εκφράσουμε αυτή μας την αγάπη.

Οι περισσότερες πληροφορίες, τα βιβλία και οι μέθοδοι γονεϊκότητας βασίζονται σε κάποια τεχνική. Σα να λέμε, κάνε αυτό, μην κάνεις το άλλο. Ο Κύκλος της Ασφάλειας για Γονείς δεν είναι λίστα καθηκόντων με πράγματα που πρέπει να γίνουν. Ούτε λίστα απαγορευμένων πρακτικών.

Κύκλος της ασφάλειας πατέρας αγκαλιά με κόρη

Μακάρι η ζωή να ήταν τόσο απλή.

Μακάρι να μπορούσα να πω στους γονείς

και το παιδί σου μεγαλώνοντας θα αποκτήσει εξαιρετικές σχέσεις και μια καλή δουλειά.

Μια σαφής λίστα καθηκόντων ίσως είναι παρήγορη για πολλούς από εσάς (και ίσως προκαλεί ανατριχίλα στους υπόλοιπους). Λυπάμαι πολύ (ή εξαιρετικά νέα), ο Κύκλος της Ασφάλειας ΔΕΝ προσφέρει τέτοιου τύπου οδηγίες.

Το συγκεκριμένο μοντέλο γονεϊκότητας διαφέρει από πολλά άλλα που κυκλοφορούν, κυρίως γιατί δεν θα σας πει τι να κάνετε.

Στα πρώτα μου βήματα ως μαμά, ένα από τα άπειρα βιβλία για γονείς που είχα διαβάσει ανέφερε ότι εάν ψιθυρίζω στο αυτί του μωρού μου, θα είναι το πιο ευτυχισμένο μωρό του οικοδομικού τετραγώνου. Δεν είμαι σίγουρη εάν ήταν, πάντως είμαι σίγουρη ότι εγώ ήθελα να είναι.

Στην πραγματικότητα, την περίοδο εκείνη, ήθελα να είμαι η τέλεια μαμά που θα προσφέρει στο μωρό της τις τέλειες συνθήκες για να βιώνει την τελειότητα 24/7. Μέσα κι έξω. 13+ χρόνια αργότερα, έχω δύο παιδιά που απολαμβάνουν τη σχέση μας και τον εαυτό τους. Οφείλεται άραγε σε εκείνη την τεχνική; Μάλλον, όχι. Οφείλεται στο γεγονός ότι στο μεταξύ έμαθα πώς να οικοδομώ μια δυνατή σχέση χωρίς να γίνομαι χειριστική, τυραννική, αποσυρμένη ή αδύναμη; Σίγουρα, ναι!

Αυτό που κάνει τον Κύκλο της Ασφάλειας να διαφέρει, είναι ότι οι πληροφορίες δίδονται με τέτοιον τρόπο, ώστε οι γονείς να αποκτούν έναν σαφή χάρτη για τις ανάγκες του παιδιού τους μέσω σχεδιαγραμμάτων και βίντεο. Προσφέρει έναν πραγματικό οπτικό μπούσουλα.Επικοινωνία

Αλλά το πώς θα χρησιμοποιήσει κάποιος αυτόν τον χάρτη εξαρτάται από τον καθένα ξεχωριστά. Χωρίς τεχνικές. Χωρίς λίστες.

Είναι ένας χάρτης με καθρέφτη που σας ζητά να αντικατοπτρίσετε τον δικό σας εαυτό:

  • Ποιος είναι ο δικός σας τρόπος να συνδέεστε βάσει του πώς μεγαλώσατε;
  • Υπάρχουν τραύματα που επηρεάζουν το πώς λειτουργείτε ως γονιός;

Φυσικά, όλοι κουβαλάμε πράγματα που θα θέλαμε να ήταν αλλιώς στην παιδική μας ηλικία. Και άλλα που επιθυμούμε διακαώς να μεταλαμπαδεύσουμε στην επόμενη γενιά.

Άραγε μπορούμε να τα ξεχωρίσουμε όλα αυτά τόσο συνειδητά και να πορευθούμε ανάλογα;

Ο Κύκλος της Ασφάλειας μας προσφέρει τη σοφία να ασκούμε τον γονεϊκό μας ρόλο με αναστοχασμό και ανάπτυξη, ισορροπημένα, χωρίς να περιορίζουμε τη γονεϊκότητα ως απλή αντίδραση σε κάποιο ερέθισμα.

  • Είστε γονιός ή φροντιστής που κάποιες φορές νιώθει χαμένος χωρίς πυξίδα;
  • Νιώθετε ότι πλέετε στον ωκεανό χωρίς κανέναν χάρτη να σας βοηθήσει όσο περιμένετε την Ακτοφυλακή να έρθει προς διάσωση;

Εάν έχετε παιδιά και ορισμένες φορές μονολογείτε «Τι θέλεις από μένα;», τότε ο Κύκλος ίσως έχει κάτι να σας πει.

Κύκλος της ασφάλειας μωρό κρατάει το δάχτυλο της μαμάς

Σύμφωνα με τον Κύκλο της Ασφάλειας, ό,τι χρειάζεται να ξέρει κανείς για τη στήριξη της ασφάλειας στον ρόλο του γονέα είναι τα εξής:

  • Πάντα: Να είμαι μεγαλύτερη, δυνατότερη, σοφότερη & στοργική
  • Όποτε είναι δυνατόν: Να ακολουθώ τις ανάγκες του παιδιού
  • Όποτε χρειάζεται: Να αναλαμβάνω τον έλεγχο

Για όλα τα υπόλοιπα, για το πώς φαίνεται και ακούγεται η ασφάλεια αυτή με όλες μας τις αισθήσεις, για κουβέντα και μοιράσματα, σας περιμένω σε μια ομάδα του Κύκλου της Ασφάλειας που θα τρέξει σύντομα!

Μαριαλένα Κατσούρα

Μαριαλένα Κατσούρα

Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας

Καλωσορίζουμε στην ομάδα των experts μας τη Μαριαλένα Κατσούρα. Άρχισε να γνωρίζει τον χώρο της συμβουλευτικής πριν από 10 χρόνια, όταν επέστρεψε Ελλάδα μετά από τις σπουδές της σε Γερμανία, Λουξεμβούργο και Βέλγιο και την απασχόλησή της στο μεταφραστικό τμήμα τριών διαφορετικών οργάνων της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αρχικά, ασχολήθηκε βιωματικά με τη συμβουλευτική γονέων στο πλαίσιο του Εργαστηρίου Αποτελεσματικού Γονέα & Δασκάλου (Gordon’s PET/ΤΕΤ), μεταφράζοντας παράλληλα σχετικά βιβλία για την Gordon Hellas (Ages & Stages, Consent for Kids κ.λπ.), και στη συνέχεια μεταπήδησε και επαγγελματικά πλέον στη συμβουλευτική ενηλίκων γενικότερα. Εκπαιδεύτηκε στην προσωποκεντρική συμβουλευτική και τη συνοδεία focusing ως σύμβουλος ψυχικής υγείας. Συνεχίζοντας στην προσέγγιση του ενήλικου παιδιού, εκπαιδεύτηκε στη συγκινησιακά εστιασμένη θεραπεία ζεύγους (EFT) και τον Κύκλο της Ασφάλειας για Γονείς (CoS®- P™) που βασίζονται μεταξύ άλλων στη θεωρεία του δεσμού (attachment). Συνεχίζει να εκπαιδεύεται στους εκάστοτε τομείς ενδιαφέροντος (π.χ. αναπτυξιακές διαταραχές σε παιδιά, τραυματοθεραπεία, σεξουαλικές δυσλειτουργίες σε ζευγάρια κ.λπ.) ακολουθώντας τη ροή. Ζει και εργάζεται στη Θεσσαλονίκη.

Διαβάστε περισσότερα

circleofsecurityinternational.com/