Βίντεο

Εισαγωγή

Γίνε Μέλος στο Project Parenting!

Επεισόδιο 1

Τι θα πει «ακούω» το παιδί; Πώς αποκρίνομαι και συνοδεύω;

Τι θα πει «ακούω» το παιδί;

Τι θα πει “ακούω”; Μα, δεν είναι αυτονόητο; Για την Μαριαλένα Κατσούρα, όχι. Και από τις ομάδες γονέων ή ακόμη και από τις ατομικές συνεδρίες, έχει αντιληφθεί ότι υπάρχουν διάφορες παρανοήσεις γύρω από αυτό.

Τι σημαίνει επικοινωνία;

Όταν μιλάμε για επικοινωνία και ‘ακούω’, δεν εννοούμε μόνο τον ήχο που βγαίνει από το στόμα του ομιλητή και μπορεί να αντιληφθεί η αίσθηση της δικής μου ακοής. Η έννοια του ακούω είναι πολύπλευρη, πολυαισθητηριακή. Σκεφτείτε μόνο στη συνθήκη που βιώνουμε τώρα, πόσοι από εμάς δυσκολευόμαστε να συνεννοηθούμε λόγω μάσκας; Δεν ακούω καλά γιατί δεν βλέπω;! Ο ήχος, οι λέξεις, εξακολουθούν να βγαίνουν από το στόμα του συνομιλητή πίσω από τη μάσκα, φτάνει στα αυτιά μας (έστω και με παράσιτα), αλλά μας ενοχλεί που δεν βλέπουμε το στόμα να κινείται ή ολοκληρωμένες εκφράσεις προσώπου κ.λπ. Γιατί; Γιατί αυτού του είδους η ηχητική λεκτική επικοινωνία είναι μόλις το 30% της επικοινωνίας και όλο το υπόλοιπο το παίρνουμε και από άλλα, εξωλεκτικά στοιχεία.

Τι σημαίνει «ακούω» το παιδί;

Η Μαριαλένα, Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας και Συνοδός Focusing, μας μιλά για το τι θα πει «ακούω» ένα παιδί και το πώς μπορώ να αποκριθώ βοηθητικά με τρόπο που το ανακουφίζει και το ενθαρρύνει να συνεχίσει να μοιράζεται, ενισχύοντας παράλληλα τη μεταξύ μας σχέση και επικοινωνία. Περιμένει τις ερωτήσεις σας. Ελάτε να γίνουμε μαζί μια μεγάλη παρέα!

Ερωτήσεις που απαντάμε σε αυτό το βίντεο:

  1. Τι θα πει ‘’ακούω’’;
  2. Tο πρώτο που πρέπει να κάνω για να ακούσω είναι να συντονιστώ και ο άλλος να το καταλαβαίνει. Τι άλλο χρειάζεται;
  3. Για να ακούσω χρειάζεται να ορίσω την κατάλληλη στιγμή και τις εξωτερικές συνθήκες, να συντονιστώ την όλη κατάσταση και μέσα μου, η στάση μου, να είναι μια στάση εμπιστοσύνης προς το παιδί, να είμαι ανοιχτή;
  4. Τι θα πει συνοδεύω;
Γίνε μέλος σήμερα!