Βίντεο

Εισαγωγή

Είσαι ένας γονέας που νοιάζεσαι

Επεισόδιο 1

Η σημασία του συναισθηματικού δεσμού

Επεισόδιο 2

Συναισθηματικός δεσμός: Το μαγικό κλειδί για τη σχέση μου με το παιδί μου

Επεισόδιο 3

Πώς επανορθώνεται ο συναισθηματικός δεσμός με το παιδί μου;

Επεισόδιο 4

Ύπνος εύκολος ή δύσκολος;

Εσύ γνωρίζεις το είδος του συναισθηματικού δεσμού που έχεις αναπτύξει με το παιδί σου; Θέλεις να μάθεις πώς ο συναισθηματικός δεσμός επηρεάζει την ανάπτυξη του νευρικού συστήματος του παιδιού σου; Πώς θα σου φαινόταν αν μάθαινες ότι το στυλ γονεϊκότητας που έχεις υιοθετήσει έχει άμεση σχέση με τον συναισθηματικο δεσμό που είχες αναπτύξει με τους γονείς σου; Ή ότι ακόμα και η επιλογή ερωτικού συντρόφου σχετίζεται άμεσα με αυτόν τον πρωταρχικό συναισθηματικό δεσμό;

H Όλυ Πατσούρα και η Φωτεινή Μελετάκη, δημιουργοί του προγράμματος Parenting & Reparenting, μιλούν για τον συναισθηματικό δεσμό.

Θα βρούμε μαζί απαντήσεις σε θέματα όπως:

  • Τι είναι ο συναισθηματικός δεσμός;
  • Με ποιον τρόπο επηρεάζει την ανάπτυξη του παιδιού;
  • Με ποιον τρόπο επηρεάζει την προσωπικότητά του παιδιού και του ενήλικα;
  • Πώς ο συναισθηματικός δεσμός καθορίζει τη σχέση μου με την/τον σύντροφό μου;
  • Πώς ο συναισθηματικός δεσμός καθορίζει τη σχέση μου με το παιδί μου;
  • Τι σχέση έχει ο συναισθηματικός δεσμός με την κακοποίηση;

Η θεωρία του συναισθηματικού δεσμού

Η θεωρία του συναισθηματικού δεσμού είναι συνυφασμένη με τη θεωρία της εξέλιξης του ανθρώπινου είδους. Ο άνθρωπος εξελίχθηκε, επιβιώνοντας μέσα από τη συνύπαρξη – είμαστε θηλαστικά που ζούμε σε ομάδες και αναπτυσσόμαστε σε κοινότητες. «Ο άνθρωπος που μπορεί να ζήσει μακριά απ’ τις ανθρώπινες κοινωνίες είναι θηρίο ή θεός», μας περιγράφει ο Αριστοτέλης.

Σήμερα, η πληροφορία για τη «θεωρία Συναισθηματικού δεσμού» είναι άπειρη είτε σε βιβλιογραφία είτε μόλις ένα κλικ μακριά μας. Εγώ θα επιχειρήσω να την αποδώσω κάπως πιο ελεύθερα, έτσι όπως την έχω κατανοήσει, έτσι όπως θα ήθελα να μου την εξηγήσουν και έτσι όπως προσπαθώ να μοιραστώ αυτά που γνωρίζω με τις Μητέρες, τις οικογένειες, τις γιαγιάδες και τους παππούδες!Από τη μήτρα ακόμη, δημιουργούνται οι συνθήκες για το είδος που θα έρθει στην ζωή. Δίνονται από τη φύση, κοντά 9 μήνες, μπόλικος χρόνος κατά τη διάρκεια του οποίου μέσα σε όλα τα υπέροχα που συμβαίνουν, δημιουργούνται συν τοις άλλοις και συνάψεις στον εγκεφαλικό ιστό – σήμερα γνωρίζουμε πως το έμβρυο ακούει και θυμάται και οι ήχοι και οι αισθήσεις διαμορφώνουν τον εγκέφαλο.

Αν λίγο μπορούσαμε να φανταστούμε τις συνθήκες μέσα στις οποίες διαμορφώνεται ο εγκέφαλος, θα μας ήταν πολύ εύκολο να κατανοήσουμε πως την πρώτη μέρα που έχουμε το μωρό μας στην αγκαλιά μας, είναι ήδη κάτι περισσότερο ή λιγότερο από εννέα μηνών! Και όλους αυτούς τους μήνες, η φύση του χαρίζει τη μέγιστη δυνατή φροντίδα και μέριμνα. Το μωρό μας μέσα στη μήτρα, δεν πεινάει, δεν κρυώνει, δεν ζεσταίνεται, δεν φοβάται και σίγουρα δεν έχει την αίσθηση της μοναξιάς!

Κατά τη γέννηση ένας βρεφικός εγκέφαλος περιέχει 100 δισεκατομμύρια νευρώνες, σχεδόν όλους τους νευρώνες που θα έχει ποτέ και τόσα περίπου νευρικά κύτταρα όσα και αστέρια στον γαλαξία! Έρχεται λοιπόν βιολογικά προγραμματισμένο να διεκδικεί αυτά τα δικαιώματα που του προσέφερε η ίδια του η ύπαρξη όλο αυτό το διάστημα. Και δεν έχει αλλάξει τίποτα από όλα αυτά μέσα στα χιλιάδες έτη εξέλιξης. Θαρρείς πως παρόλες τις «αναβαθμίσεις» μέσα σε όλα αυτά τα χρόνια, αυτό το εσωτερικό σύστημα πλοήγησης που λέει σε όλα ανεξαιρέτως τα ανθρώπινα μωρά που γεννιούνται πως για να επιβιώσεις-εξαρτάσαι, δεν άλλαξε και δεν αλλάζει ποτέ!

Αν θες να μάθεις ακόμα περισσότερο διάβασε και το eBook:

Ελπίζουμε να σου άρεσαν τα Βίντεο. Περιμένουμε τα σχόλια σου!

Γίνε μέλος σήμερα
Όλυ Πατσούρα

Όλυ Πατσούρα

Full Spectrum Doula, Βιολόγος, Ολιστική Θεραπεύτρια

Καλωσορίζουμε στην ομάδα των experts μας την Όλυ Πατσούρα, Full Spectrum Doula, Ολιστική Θεραπεύτρια και Βιολόγο. Το όνειρό της είναι... "να δημιουργούμε μαζί έναν κόσμο αγάπης, σύνδεσης και ισορροπίας για όλους τους ανθρώπους, θεραπευμένο από τις συνέπειες του μοναχικού τραύματος".

Διαβάστε περισσότερα
Φωτεινή Μελετάκη

Φωτεινή Μελετάκη

Βοηθός Μητρότητας, Εισηγήτρια Περιγεννητικής Γιόγκα, Εκπαιδεύτρια Γονέων, Πιστοποιημένη Attached at the Heart™

Καλωσορίζουμε με πολύ χαρά στην ομάδα των experts μας τη Φωτεινή Μελετάκη Βοηθό Μητρότητας. Το όνειρο της είναι να εναρμονιστεί ο Κόσμος μας ξανά με τις πραγματικές ποιότητες της θηλυκής ενέργειας – για την ίαση και την θεραπεία, της Μητέρας, του Παιδιού και κάθε συστήματος. Με εμπειριά στη περιγεννητική και μεταγεννητική yoga θα μοιραστεί τις γνώσεις της μαζί μας!

Διαβάστε περισσότερα
Μαρίνα Αρπλιά

Μαρίνα Αρπλιά

Δημιουργός του Project Parenting & Παιδαγωγός

Γεια σου! Είμαι η Μαρίνα Αρπλιά, η δημιουργός του Project Parenting 💛 Σπούδασα στο Παιδαγωγικό και παρακολούθησα πολλά εκπαιδευτικά προγράμματα στην Ευρώπη και την Αφρική,...

Διαβάστε περισσότερα