Γονείς ενωμένοι, παιδιά σε ισορροπία

Αν η ζωή μας ήταν περίπατος σε ένα όμορφο δάσος το πιο σημαντικό στοιχείο της διαδρομής για να μπορέσουμε να την περπατήσουμε ευχάριστα είναι να έχουμε ένα στέρεο έδαφος να υποστηρίζει το κάθε μας βήμα.

Βήματα άλλοτε ανάλαφρα και άλλοτε στιβαρά, άλλοτε γρήγορα και άλλοτε αργά, εκφράζουν τη λαχτάρα μας να γνωρίσουμε το όμορφο δάσος της ζωής. Πατώντας σταθερά στη γη νιώθουμε ασφάλεια και μπορούμε να προχωρήσουμε.

Για κάθε παιδί, οι γονείς έχουν την ευκαιρία να δημιουργήσουν τις συνθήκες ο περίπατος αυτός να είναι ευχάριστος και απολαυστικός.

Γονείς ενωμένοι, παιδιά σε ισορροπία

Πώς γίνεται όμως αυτό;

Η σύμπνοια των γονιών και η συνεργασία μεταξύ τους είναι ένα πολύ σημαντικό εφόδιο που διασφαλίζει την ομαλότητα της διαδρομής πάνω στην οποία πορεύονται τα παιδιά αλλά και όλοι μαζί σαν οικογένεια.

Κάθε διαμάχη ή διαφωνία μεταξύ των γονέων που παραμένει ανεπίλυτη σε βάθος χρόνου σε θέματα που αφορούν τα παιδιά στη διαπαιδαγώγησή τους, στη διαχείριση καθημερινών ζητημάτων αλλά και στη συμπεριφορά γενικότερα, δημιουργεί ρωγμές και λακκούβες στη διαδρομή με αποτέλεσμα το έδαφος πάνω στο οποίο πατούν να μην έχει την ίδια σταθερότητα. Παρατηρείστε τον ίδιο σας τον εαυτό πως αντιδρά όταν το έδαφος πάνω στο οποίο πατάτε είναι ασταθές, τι συμβαίνει? Αρχίζουν και αναδύονται συναισθήματα ανασφάλειας, φόβου, έλλειψη εμπιστοσύνης και σταδιακά ο περίπατος δεν είναι τόσο ευχάριστος.

Οι τρύπες και τα κενά που αφήνει πίσω της η γονική ασυμφωνία επικοινωνούν διπλά μηνύματα και δημιουργούν διττές συμπεριφορές που τα παιδιά δεν μπορούν εύκολα να αποκωδικοποιήσουν και τελικά να κατανοήσουν και να ακολουθήσουν.

Η επιλογή των γονέων να συνεργαστούν δεν σημαίνει ότι οφείλουν να συμφωνούν σε όλες τις πρακτικές και απόψεις τους, σημαίνει όμως να συμφωνήσουμε σε τρόπους και αντιδράσεις που η γονική συμφωνία να διατηρείται μεταξύ των γονέων μπροστά στα παιδιά και στην επικοινωνία μας μαζί τους.

Γονείς ενωμένοι, παιδιά σε ισορροπία

Με αυτόν τον τρόπο οι γονείς διατηρούν της αξιοπιστία τους απέναντι στα παιδιά τους και αυτή με τη σειρά της προάγει ασφάλεια, σταθερότητα και εμπιστοσύνη. Οι παιδαγωγικές κατευθύνσεις όπως για παράδειγμα τα όρια, οι καθημερινές ρουτίνες και η συναισθηματική έκφραση/ εκτόνωση, θεσπίζονται και τηρούνται με μεγαλύτερη ευκολία μέσα στην οικογένεια και αυτό με τη σειρά του προάγει ηρεμία και ισορροπία.

Τέλος, δίνεται η ευκαιρία και στους ίδιους τους γονείς να βρουν χρόνο να συζητήσουν μεταξύ τους, να μοιραστούν τις σκέψεις και τα συναισθήματά που φέρουν φόρτιση και να βρουν λύσεις και τρόπους να συνεργάζονται, άθελά μας θα μπορούσαμε να πούμε ότι έτσι φροντίζουμε τον εαυτό μας, τη σχέση μας με το σύντροφό μας και τελικά γινόμαστε το καλύτερο παράδειγμα για τα παιδιά μας.

‘Έτσι ο περίπατος της ζωής διατηρεί την ομορφιά του!

Μαριτίνα Συμβουλίδη

Μαριτίνα Συμβουλίδη

Σωματική Ψυχοθεραπεύτρια

Η Μαριτίνα Συμβουλίδη είναι Σωματοδυναμική Ψυχοθεραπεύτρια (Bodynamic therapy system) με εξειδίκευση στο σοκ και το μετατραυματικό στρες (Bodynamic Shock, Trauma & PTSD Training). Με σπουδές στο κλάδο των θετικών επιστημών και μεταπτυχιακές σπουδές στο κλάδο της Διατροφής στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων. Τα τελευταία χρόνια ασχολείται με την έρευνα και εμπλουτίζει διαρκώς τα επαγγελματικά της εργαλεία όπως οι Τεχνικές Συναισθηματικής Απελευθέρωσης EFT, η Βοτανολογία, η Αρωματοθεραπεία, δίνοντας ολιστική διάσταση στην ψυχοθεραπεία. Μέσα από την αγάπη της για τον άνθρωπο και την υγιή του εξέλιξη υποστηρίζει ενήλικες, έγκυα ζευγάρια, γονείς και παιδιά, με σκοπό να δημιουργήσουν γερές βάσεις για σχέσεις βαθιάς σύνδεσης, κατανόησης και αγάπης τόσο με τον εαυτό τους όσο και με τους γύρω τους.

Διαβάστε περισσότερα