Λίγα λόγια για τις διαφορετικές Γλώσσες Αγάπης
Ποιοι είναι οι λόγοι που αλλάζει η σχέση ανάμεσα στα ζευγάρια μετά το γάμο και τη γέννηση παιδιών; Πού πηγαίνει ο έρωτας; Τι είναι αυτό που πραγματικά συμβαίνει μέσα μας και οδηγούμαστε στο να βλέπουμε γύρω μας ζευγάρια αποξενωμένα, να διαφωνούν συνεχώς, να επικοινωνούν χωρίς τρυφερότητα και κατανόηση;
Στο συγκεκριμένο άρθρο δεν θα αναφερθούμε τόσο στην ψυχοαναλυτική πλευρά του θέματος και τα υποσυνείδητα περιεχόμενά μας, αλλά στις λεγόμενες γλώσσες επικοινωνίας και αγάπης και θα ανακαλύψουμε απλά εργαλεία για τη βελτίωση της σύνδεσης των γονιών μέσα στο γάμο και κατ’ επέκταση και με τα παιδιά τους.
Τι είναι οι Γλώσσες Αγάπης;
Οι άνθρωποι μιλούν διαφορετικές Γλώσσες Αγάπης. Αυτό είναι ένα δεδομένο που συχνά τείνουμε να αγνοούμε ή να παραβλέπουμε. Η ανθρώπινη φύση είναι κατά κύριο λόγο εγωιστική. Θεωρούμε πως ότι συμβαίνει μέσα στον δικό μας νου, συμβαίνει και στον νου του συντρόφου μας.
Μα, θα σκεφτείτε, στην αρχή της γνωριμίας μας δεν υπήρχαν τέτοια θέματα. Ήμασταν ερωτευμένοι. Ο έρωτας επί δεκαετίες έχει αποτελέσει θέμα μελέτης φιλοσόφων, ψυχολόγων, κ.λπ. Κατά την περίοδο διάρκειας του ένα πράγμα είναι σίγουρο – ο ένας σύντροφος επιθυμεί να κάνει απόλυτα χαρούμενο τον άλλο και αντίστροφα μέσα σε μία κατάσταση πλήρους ευφορίας όπου όλα μοιάζουν να είναι ιδεατά. Και εκεί κάπως “κοιμάται” προσωρινά η αντίληψη της πραγματικότητας του κάθε συντρόφου για λίγο. Κυριαρχεί απόλυτα η ανάγκη να γεμίσει η δεξαμενή αγάπης μας και μάλιστα η πεποίθηση πως το άτομο απέναντι μας θα είναι αυτό που θα την γεμίσει!

Καθώς περνά ο καιρός, συνήθως, αυτό σταδιακά αλλάζει. Κι αυτό γιατί αρχίζουμε να καταλαβαίνουμε, πολλές φορές χωρίς βέβαια να συνειδητοποιούμε το πραγματικό γιατί, πως δεν μιλάμε την ίδια Γλώσσα Αγάπης με το σύντροφο μας. Ώρα, λοιπόν, να μάθουμε ποιες είναι οι βασικές Γλώσσες Αγάπης, να αντιληφθούμε ποια ή ποιες είναι καταλληλότερες για εμάς, ποια “μιλάει” και “καταλαβαίνει” ο σύντροφος και το παιδί μας.
Υπάρχουν πέντε βασικές Γλώσσες Αγάπης:
- Λόγια αγάπης και αναγνώρισης
- Ποιοτικός χρόνος
- Προσφορά δώρων
- Προσφορά και βοήθεια
- Φυσική επαφή και άγγιγμα

Ας τις αναλύσουμε!
1. Λόγια αγάπης και αναγνώρισης
Ο ρυθμός της καθημερινότητας, ο τρόπος που μεγαλώσαμε, τα βιώματα μας, οι επιλογές μας διαμορφώνουν τον τρόπο που μιλάμε (ύφος, τόνος, κ.λπ.) και τις λέξεις που χρησιμοποιούμε. Πόσες φορές είπατε στο σύντροφο ή στο παιδί σας “Επιτέλους, το έκανες αυτό που σου ζητάω εδώ και έναν μήνα!” Αντί “Εκτιμώ πολύ που με βοήθησες στο να…”; Πόσες φορές απαιτήσατε αντί να ζητήσετε; Πόσες φορές εντοπίσατε το αρνητικό αντί του παραγωγικού;
Μπορούμε να αρχίσουμε να επιλέγουμε διαφορετικές λέξεις για να επικοινωνούμε, λέξεις αναγνώρισης, όπως εκτιμώ και ευχαριστώ, λέξεις αγάπης και αποδοχής.
2. Ποιοτικός χρόνος
Η δεύτερη γλώσσα αγάπης είναι ο ποιοτικός χρόνος που περνάμε μαζί. Χωρίς οθόνες, τηλεόραση, βιβλία και άλλους διασπαστικούς παράγοντες. Με οπτική επαφή, αφοσίωση, ουσιαστική προσοχή. Γνωρίζετε ποια δραστηριότητα θα ήθελε να κάνει μαζί σας ο σύντροφος και το παιδί σας; Μπορείτε να ρωτήσετε, να το μάθετε και να το οργανώσετε ώστε να του δείξετε ότι τον/την υπολογίζετε πραγματικά. Έτσι, θα δημιουργήσετε εκπλήξεις, αναμνήσεις αγάπης και ζωής και θα βοηθήσετε να χτιστούν γέφυρες νέας σύνδεσης και επικοινωνίας!

3. Προσφορά δώρων
Τα δώρα είναι σημαντικά. Ναι, είναι! Η προσφορά δώρων συναντάται σε κάθε πολιτισμό, από τους Μάγια και τους Αζτέκους μέχρι τους Εσκιμώους και τους ιθαγενείς Ιάπωνες. Είναι ένας τρόπος να δείξουμε σε κάποιον ότι τον σκεφτόμαστε, να εκφράσουμε την αγάπη μας. Από τα πρώτα τους χρόνια τα παιδιά έχουν την έμφυτη τάση να προσφέρουν στις μανούλες τους δώρα, όπως ένα λουλούδι που βλέπουν και τους αρέσει.
Αυτό και μόνο δείχνει ότι η προσφορά δώρων είναι θεμελιώδης Γλώσσα Αγάπης. Στους γάμους και σε οποιονδήποτε άλλοι εορτασμό φέρνουμε δώρα. Πόσο σου φτιάχνει την ημέρα όταν κάποιος σου προσφέρει έναν καφέ, ένα λουλούδι, ένα γλυκάκι; Τα δώρα αποτελούν οπτικοποίηση της αγάπης. Η συνειδητή παρουσία κάποιου αποτελεί επίσης ένα αξέχαστο δώρο. Πάντα θυμόμαστε ποιος ήταν δίπλα μας ενώ συνέβαινε κάτι σημαντικό για εμάς και ενώ στερούταν κάτι σημαντικό για εκείνον.

4. Προσφορά και βοήθεια
Τέταρτη Γλώσσα Αγάπης, πράξεις προσφοράς. Το μαγείρεμα, η αλλαγή της πάνας του μωρού, το πρωινό, η πληρωμή ενός λογαριασμού, ένα μασάζ είναι μερικά μόνο παραδείγματα πράξεων προσφοράς που κάποιος εκτιμά βαθύτατα. Συχνά, δυστυχώς, τα ζευγάρια ανταγωνίζονται ποιος θα κάνει τα λιγότερα από αυτά. Κι αυτό οδηγεί στη δημιουργία αντίπαλων στρατοπέδων. Εφόσ ον καλλιεργηθεί κλίμα προσφοράς και ο καθένας αυτόβουλα επιλέξει να δείξει την αγάπη του – άλλωστε η αγάπη μόνο ελεύθερα προσφέρεται! – η σύνδεση των ζευγαριών θα μετουσιωθεί. Μπορείτε να δημιουργήσετε κάρτες που θα γράφουν: “Σήμερα επιλέγω να σου δείξω την αγάπη μου για σένα….. (και συμπληρώνετε την εργασία που θα ολοκληρώσετε σε πνεύμα προσφοράς, αγάπης και νοιαξίματος προς τον άλλο)! Ο/Η σύντροφος σας θα ενθουσιαστεί!

5. Φυσική επαφή και άγγιγμα
Τελευταία Γλώσσα Αγάπης, το άγγιγμα. Το άγγιγμα μιλάει απευθείας στον εγκέφαλο μας! Μπορεί να επικοινωνήσει από αγάπη μέχρι μίσος, να βελτιώσει ή να καταστρέψει μια σχέση. Ας αφιερώσουμε χρόνο να καταλάβουμε τον τρόπο αγγίγματος που προτιμά ο/η σύντροφος και το παιδί μας, χωρίς να τον ταυτίζουμε βεβιασμένα με τις δικές μας προτιμήσεις. Το σώμα είναι για να αγγίζεται!
Ο καθένας μας έχει διαφορετική κυρίαρχη Γλώσσα Αγάπης, η οποία μπορεί να διαπιστωθεί με ενδιαφέρον, ακρόαση και απλή παρατήρηση. Η Αγάπη είναι επιλογή και ελευθερία και μας αξίζει να θυμηθούμε πως είμαστε Αγάπη και να μιλήσουμε όλες τις Γλώσσες της πρίν και μετά το γάμο και τον ερχομό των παιδιών!

Ερωτήσεις αυτοβοήθειας και εξέλιξης:
- Τι θα σου άρεσε να σου πει ο/η σύντροφος σου σήμερα;
- Τι θα σου άρεσε να σου πει το παιδί σου σήμερα;
- Ποια δραστηριότητα επιθυμείτε να μοιραστείτε με τον/τη σύντροφο σας και δεν το γνωρίζει; Φτιάξτε λίστα και ζητήστε το ίδιο να κάνει ο/η σύντροφος και το παιδί σας.
- Γνωρίζει ο σύντροφος σου ποια δώρα, ανεξάρτητα οικονομικής αξίας, είναι σημαντικά για σένα; Εσύ το γνωρίζεις για τον εαυτό σου;
- Γράψε μία ιεραρχημένη λίστα με τα πράγματα που είναι σημαντικά να γίνονται για σένα και αντιλαμβάνεσαι ως προσφορά και ζήτησε το ίδιο από τον/τη σύντροφο σου.
- Πότε ήταν η τελευταία φορά που άγγιξες τον εαυτό σου ή και το/τη σύντροφο σου τρυφερά με τρόπο που εκείνος/εκείνη προτιμά και χρειάζεται;
- Τι σε κάνει να αισθάνεσαι περισσότερο από όλα τα άλλα ότι λαμβάνεις αγάπη;
Αν σου άρεσε το άρθρο για τα ζευγάρια μετά το γάμο και τον ερχομό των παιδιών διαβασέ επίσης: Προκλήσεις στην σχέση γονέων και παιδιού

Μαρία Λιάτη
Theta Healer®, Ομοιοπαθητικός, Ψυχοθεραπεύτρια
Η Μαρία Λιάτη Ψυχοθεραπεύτρια, Ομοιοπαθητικός και Theta Healer, με σπουδές και προϋπηρεσία σε όλα τα παραπάνω. Έχει εργασιακή εμπειρία σαν Ψυχοθεραπεύτρια και εξειδικεύεται στις συντροφικές σχέσεις, στις αγχώδεις διαταρχές, στις διατροφικές διαταραχές και άλλα! Μπείτε στο προφίλ της και διαβάστε περισσότερα για τη Μαρία!
Διαβάστε περισσότεραThe 5 Love languages, Gary Chapman