Βίντεο

Εισαγωγή

Trailer

Επεισόδιο 1

Αποθηλασμός και συναισθηματικός δεσμός

Αποθηλασμός και συναισθηματικός δεσμός

Ο αποθηλασμός είναι ένα θέμα που συχνά δυσκολεύει τις μητέρες, διχάζει γονείς και ειδικούς, μπερδεύει και συχνά δημιουργεί άγχος και στρες. Μια συχνή ερώτηση είναι: Επηρεάζει ο αποθηλσμός τον συναισθηματικό δεσμό;

Πώς επηρεάζει ο θηλασμός και ο αποθηλασμός τον συναισθηματικό δεσμό;

Συχνά γονείς επαγγελματίες υγείας και ψυχικής υγείας δίνουν πολύ μεγάλη έμφαση στη διάρκεια του θηλασμού και στο κομμάτι που αφορά τη διατροφή, χάνοντας πολλές φορές την ουσία αλλά και τα διάφορα επίπεδα που επηρεάζονται από τη σύνδεση που δημιουργείται και μέσω του θηλασμού. Ξεχνάμε ότι ο αποθηλασμός εξαρτάται άμεσα από το στάδιο που βρίσκεται αναπτυξιακά το μωρό ή το νήπιο, την ηλικία του αλλά και φυσικά τις ξεχωριστές συνθήκες που υπάρχουν σε κάθε σπίτι. Και επειδή ο θηλασμός δεν είναι μόνο τροφή μια πιο γενική προσέγγιση συχνά μπορεί να είναι πολύ πιο αποτελεσματική όσον αφορά τον αποθηλασμό.

Τι θα γίνει με τον αποθηλασμό και τον συναισθηματικό δεσμό;

Είναι ο θηλασμός πράγματι η βάση του συναισθηματικού δεσμού; Είναι σημαντικό να κατανοήσουμε ότι η συγκεκριμένη απάντηση εξαρτάται από τις εμπειρίες μας και τα βιώματά μας. Ο θηλασμός είναι μέρος του συναισθηματικού δεσμού που χτίζουμε με το παιδί μας όχι όμως η αναγκαία και ικανή συνθήκη. 

Σε αυτό το βίντεο λοιπόν θα μιλήσουμε για το πώς ο θηλασμός παίρνει μέρος στον συναισθηματικό δεσμό που έχουμε καλλιεργήσει με το παιδί μας και πώς ο αποθηλασμός μπορεί να είναι μια ομαλή μετάβαση. 

Αποθηλασμός και συναισθηματικός δεσμός

Ερωτήματα που θα απαντηθούν για αποθηλασμό και συναισθηματικό δεσμό!

  • Γιατί μιλάμε για ήπιο αποθηλασμό
  • Ποια είναι τα στοιχεία που μας δείχνουν μια ομαλή μετάβαση; 
  • Αν ο αποθηλασμός έγινε πιο απότομα, ποιες θα μπορούσαν να είναι επανορθωτικές κινήσεις; 
  • Πώς επιδρά ο θηλασμός στον συναισθηματικό δεσμό; 
  • Πώς επηρεάζεται ο δεσμός μας με τα παιδιά όταν δεν νιώθουμε πλέον καλά με τον θηλασμό; 
  • Τι μπορούμε να κάνουμε κατά τη διάρκεια του αποθηλασμού ώστε να ενισχύσουμε τη σύνδεση με το παιδί μας; 

Όλα αυτά τα ερωτήματα όταν απαντώνται μπορούν να είναι πολύ πιο αποδοτικά και σημαντικά ώστε να καθοδηγήσουμε ένα παιδί να αποθηλάσει και σε αυτό το ταξίδι είμαστε μαζί.

Βιβλιογραφία

Davis, A., Coleman, C., & Kramer, R. (2021). Parenting styles and types: Breastfeeding attitudes in a large sample of mothers. Midwifery103, 103142. 

Tharner, A., Luijk, M. P., Raat, H., Ijzendoorn, M. H., Bakermans-Kranenburg, M. J., Moll, H. A., Jaddoe, V. W., Hofman, A., Verhulst, F. C., & Tiemeier, H. (2012). Breastfeeding and its relation to maternal sensitivity and infant attachment. Journal of developmental and behavioral pediatrics : JDBP33(5), 396–404. 

Gibbs, B. G., Forste, R., & Lybbert, E. (2018). Breastfeeding, Parenting, and Infant Attachment Behaviors. Maternal and child health journal22(4), 579–588.

Britton, J. R., Britton, H. L., & Gronwaldt, V. (2006). Breastfeeding, sensitivity, and attachment. Pediatrics118(5), e1436–e1443. 

Dettwyler K. A. (2004). When to wean: biological versus cultural perspectives. Clinical obstetrics and gynecology47(3), 712–723. 

Dettwyler K. A. (2001). Duration of breast feeding and adult arterial distensibility. Humans are primates, designed to breast feed for years not months. BMJ (Clinical research ed.)323(7314), 689–693.

Dettwyler K. A. (1996). Cultural bias and weaning. MCN. The American journal of maternal child nursing21(3), 122. https://doi.org/10.1097/00005721-199605000-00003

Rees, Corinne. “Childhood attachment.” The British journal of general practice : the journal of the Royal College of General Practitioners vol. 57,544 (2007): 920-2. 

 

Είναι τα πρώτα μας γενέθλια & γιορτάζουμε μαζί! Επιπλέον -35% έκπτωση στην ετήσια συνδρομή με τον κωδικό "Birthday"!
Αφροδίτη Κονδύλη

Αφροδίτη Κονδύλη

AATH Εκπαιδεύτρια Γονέων, PCI Certified Parent Coach®, Σύμβουλος Θηλασμού IBCLC

Καλωσορίζουμε στην ομάδα των επαγγελματιών μας την Αφροδίτη Κονδύλη που είναι Φαρμακοποιός, διεθνώς πιστοποιημένη Σύμβουλος Γαλουχίας IBCLC, Attached at the Heart™ Εκπαιδεύτρια Γονέων και εκπαιδευόμενη Parent Coach. Κάποια από τα όνειρά της έγιναν πραγματικότητα, όταν δημιούργησε τη δική της οικογένεια και το 2013 γέννησε την κόρη της και όταν 3 χρόνια μετά, δημιούργησε τον Κύκλο Υποστήριξης Γυναικών στην Ηλιούπολη. Σήμερα δραστηριοποιείται ως φαρμακοποιός και παράλληλα, ως Σύμβουλος Θηλασμού IBCLC και Εκπαιδεύτρια Γονέων ενώ συνεχίζει την εκπαίδευσή της στο Parent Coaching. Είναι επίσημη συνεργάτιδα του δικτύου Attachment Parenting Hellas που σκοπό έχει την προαγωγή της γονεϊκότητας με ενσυναίσθηση και ισορροπία. Την Αφροδίτη θα τη βρεις στον Κύκλο να παρέχει σεμινάρια, ομιλίες και workshops, αλλά μπορείς και να επικοινωνήσεις μαζί της, επιλέγοντάς τη για σύντροφο υποστήριξης σε όλο το ταξίδι της σύλληψης, της εγκυμοσύνης, της μητρότητας και της γονεϊκότητας. #projectparenting #meetourexpert

Διαβάστε περισσότερα
Κύκλος

Σε συνεργασία με:

Κύκλος

Ο Κύκλος ένα κέντρο υποστήριξης γυναικών και των οικογενειών τους. Λειτουργεί από το 2015, στηρίζοντας τη γυναίκα ολιστικά, στην περιγεννητική περίοδο, στη γονεϊκότητα αλλά και σε κάθε άλλη στιγμή που το έχει ανάγκη. Μάθε περισσότερα για τον Κύκλο στην πλατφόρμα μας!

Διαβάστε περισσότερα
ParentCoach LAB by Afroditi Kondyli

Σε συνεργασία με:

ParentCoach LAB by Afroditi Kondyli

Καλοσωρίζουμε στην πλατφόρμα μας την Αφροδίτη Κονδύλη, ξεκίνησε το προσωπικό της ταξίδι με τους γονείς το 2015, 2 χρόνια μετά τη γέννηση της κόρης της. Σπούδασε Φαρμακευτική και στην ενασχόληση της με την επιστήμη, αγάπησε πέρα από τις γνώσεις για τον άνθρωπο και την υγεία του, το μοίρασμα των γνώσεων , την παροχή υποστήριξης και συμβουλευτικής.Το 2013, ξεκίνησε την εκπαίδευσή της στον θηλασμό και το 2015 πιστοποιήθηκε ως Σύμβουλος Γαλουχίας IBCLC. Το 2016 ολοκλήρωσε την εκπαίδευση ως βοηθός μητρότητας και πιστοποιήθηκε ως AATH Εκπαιδεύτρια γονέων από την Attachment Parenting International. Το 2016 έγινε συν-ιδρύτρια του «Κύκλου" και μαζί άνοιξε μια μεγάλη αγκαλιά για γυναίκες, μητέρες και γονείς. Το 2021 πιστοποιήθηκα ως PCI Certified Parent Coach από το Parent Coaching Institution σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Pacific University of Seattle

Διαβάστε περισσότερα