Συγχαρητήρια για τον θηλασμό σου μέχρι τώρα! Αλλά ήρθε η στιγμή να επιστρέψεις πίσω στην δουλειά σου. Μια στιγμή που τη σκεφτόσουν καιρό πριν και σε γέμιζε άγχος και αγωνία, καθώς αναρωτιόσουν πως συνδυάζονται θηλασμός και εργασία. Αλλά μην ξεχνάς ότι όλα θα πάνε καλά. Ήδη για να διαβάζεις αυτό το άρθρο σκέφτεσαι ότι θέλεις να θηλάσεις ακόμα και αυτό είναι το πιο σημαντικό, η θέλησή σου.

Η επιστροφή στο χώρο εργασίας είναι συχνά ο συνηθέστερος λόγος για να εγκαταλείψει μια μαμά τον θηλασμό.

Σκέψεις όπως:

Πού θα μπορώ να αντλώ γάλα; Πώς θα δίνω το γάλα στο μωρό μου; Θα μειωθεί το γάλα μου; Θα θηλάζει όταν γυρίζω;

Είναι κάποιοι από τους προβληματισμούς σου. Ας τους απαντήσουμε!

1. Γιατί να συνεχίζω να θηλάζω;

Παραμένει η ιδανική τροφή για το μωρό. Προσφέρει ηρεμία στο μωρό καθώς απομακρύνεσαι για κάποιες ώρες. Ενισχύεται ο δεσμός της δυάδας μητέρας-βρέφους. Η ίδια η μαμά νιώθει καλύτερα και μπορεί να διαχειριστεί το άγχος της και πολλές φορές τις ενοχές της για τις ώρες που λείπει. Τα μωρά που θηλάζουν έχουν μικρότερες πιθανότητες να αρρωστήσουν κατά το πρώτο έτος της ζωής τους.

2. Κάθε πότε πρέπει να αντλώ γάλα στην δουλειά μου;

Οι αντλήσεις του μητρικού γάλακτος θα πρέπει να μιμηθούν τα πόσα γεύματα κάνει το μωρό σου συνολικά στη διάρκεια της ημέρας. Κάνε αντλήσεις όποτε βρίσκεις χρόνο τουλάχιστον. Ακόμα και να μην καταφέρεις να κάνεις κανονική άντληση στον χώρο της δουλειάς σου, λόγω έλλειψης χρόνου, ακολούθησε την παρακάτω συμβουλή:

Πλύνε καλά  τα χέρια σου. Αμέσως μετά κάνε ένα ελαφρύ μασάζ στις θηλές. Με τον δείκτη και τον αντίχειρα πάτησε τη θηλή. Κάνε αυτήν την κίνηση για τουλάχιστον 5 λεπτά. Εάν έχεις περισσότερο χρόνο μπορείς να κάνεις μια φυσική εξαγωγή γάλακτος και να το κρατήσεις.

3. Πώς μπορώ να κάνω άντληση στον χώρο της δουλειάς μου;

Θα χρειαστείς έναν ήρεμο, άνετο και καθαρό χώρο. Πολλές φορές όμως αυτό μπορεί να μην είναι εφικτό. Μην φοβηθείς να διεκδικήσεις έναν τέτοιο χώρο ή να τον φτιάξεις. Πολλές γυναίκες βρίσκονται στη δική σου θέση. Το ξέρεις ότι υπάρχει άρθρο στην ελληνική νομοθεσία που στηρίζει τον μητρικό θηλασμό; Πιο συγκεκριμένα ο νόμος περιγράφει ότι: «οι εργαζόμενες θηλάζουσες μητέρες στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα μπορούν να αντλούν με έκθλιψη και να αποθηκεύουν το μητρικό γάλα κατά τη διάρκεια του ωραρίου εργασίας τους και εντός του χώρου που ορίζεται από το φορέα εργασίας τους και ο οποίος ονομάζεται χώρος θηλασμού στην Εργασία».

4. Τι εξοπλισμό θα χρειαστώ για τις αντλήσεις ;

Πρακτικά θα χρειαστείς ένα καλό θήλαστρο εάν και μπορείς να αντλήσεις και με το χέρι σου. Συνήθως τα θήλαστρα διπλής άντλησης είναι πρακτικά και αποδοτικά. Μέσα σε λίγο χρόνο κάνεις άντληση και από τα δυο στήθη. Στις πρώτες αντλήσεις στον χώρο εργασίας ίσως να μην μπορέσεις να βγάλεις γάλα. Το στρες μπορεί να σε επηρεάσει. Βάλε μια μουσική που σας αρέσει, κοίταξε μια φωτογραφία του μωρού σας, κάνε μασάζ στο στήθος. Πάρε μια βαθιά ανάσα και πες ότι όλα θα πάνε καλά.

5. Πώς αποθηκεύω το γάλα που αντλώ;

Υπάρχουν πάρα πολλές επιλογές όσο αναφορά την αποθήκευση του γάλακτος. Ειδικά σακουλάκια αποθήκευσης ή ακόμα ειδικά δοχεία. Το μητρικό γάλα που έχει μόλις εξαχθεί μπορεί να παραμείνει σε θερμοκρασία δωματίου με ασφάλεια για μερικές ώρες. Για θερμοκρασίες 27–32οC, το γάλα μπορεί να παραμείνει σε αυτές τις συνθήκες έως και 4 ώρες, αλλά είναι προτιμότερο να καταναλώνεται ή να τοποθετείται στο ψυγείο το συντομότερο δυνατόν.

Γενικά:

Εάν αποθηκεύσεις σε τσάντα με παγοκύστη (περίπου στους 15οC) το μητρικό γάλα παραμένει ασφαλές για 24 ώρες. Εάν αποθηκεύσεις το γάλα στο ψυγείο (4οC), που είναι και η προτεινόμενη πρακτική, παραμένει ασφαλές για 48 με 96 ώρες. Η συγκέντρωση των βακτηριδίων στο γάλα παραμένει χαμηλή εντός ψυγείου. Επίσης, δεν αλλάζει ιδιαίτερα η σύσταση (λίπη) και η δραστικότητα (λακτοφερρίνη, IgA, κυτοκίνες) των προϊόντων του γάλακτος.

Είναι καλό το γάλα που μπορεί να αποθηκεύσεις στην κατάψυξή σου να αναγράφει την ημερομηνία άντλησης καθώς και την ποσότητα του γάλακτος. Μην αποθηκεύεις μεγάλη ποσότητα στα σακουλάκια, αλλά τόση όση μπορεί να είναι ένα γεύμα του μωρού σου. Το γάλα σου είναι πολύτιμο και κρίμα να μη καταναλωθεί όλη η ποσότητα του.

Παρακάτω θα βρεις έναν πίνακα για να σε καθοδηγεί ως προς το χρονικό διάστημα διατήρησης του μητρικού γάλακτος.

Πού Θερμοκρασία Χρόνος διατήρησης

Σε θερμοκρασία δωματίου              19-22°C                                                        10 ώρες

Στο ψυγείο                                           0-4°C                                                             8 ημέρες

Στην κατάψυξη, όταν αυτή
βρίσκεται μέσα στο ψυγείο            Η θερμοκρασία κυμαίνεται                     2 εβδομάδες

Στην κατάψυξη
με ξεχωριστή πόρτα                          Η θερμοκρασία κυμαίνεται                     3-4 μήνες

Σε καταψύκτη υψηλής ψύξης        -19°C                                                       Τουλάχιστον 6 μήνες

Πίνακας 1. Σύνδεσμος Θηλασμού Ελλάδος (La Leche League Greece)

Μην ξεχνάς…

Να ζητήσεις βοήθεια από τη μαία σου ή τον παιδίατρό σου, για να πάρεις όλες τις πληροφορίες. Δεν είσαι μόνη σε αυτό. Υπάρχουν τοπικά πολλές ομάδες στήριξης του μητρικού θηλασμού που μπορούν να σε βοηθήσουν και να σε στηρίξουν. Θα πρέπει να αρχίσεις τις πρώτες αντλήσεις τουλάχιστον 10 ήμερες πριν γυρίσεις στη δουλειά σου, για να φτιάξεις μια μικρή ατομική τράπεζα γάλακτος. Όταν γυρίζεις σπίτι μπορείς να θηλάζεις από το ένα στήθος και από το άλλο να αντλείς για να κερδίζεις χρόνο.

Θηλασμός και Εργασία

Άρθρο, Θηλασμός και Εργασία