Πίνακας περιεχομένων

Ήρθε λοιπόν η ώρα που το μωρό σου θα ξεκινήσει παιδικό σταθμό! Από εκεί που περνούσατε όλη την ημέρα μαζί, θα χρειαστεί για πρώτη φορά να το αφήσεις σε κάποιον άλλο να το φροντίζει. Η περίοδος αυτή μπορεί να είναι πολύ αγχωτική και γεμάτη αλλαγές τόσο για τους γονείς όσο και για τα παιδιά. Θηλασμός και έναρξη παιδικού σταθμού πώς μπορεί να γίνει;

Αν το παιδί σου θηλάζει, σε όλα αυτά που σε απασχολούν έρχεται να προστεθεί και το θέμα του θηλασμού και το πώς θα συνεχιστεί ο θηλασμός όταν το παιδί θα πηγαίνει στον παιδικό σταθμό.

Στο άρθρο αυτό μπορείς να διαβάσεις μερικά tips για τη συνέχιση του θηλασμού όταν το παιδί σου ξεκινάει παιδικό σταθμό.

Θηλασμός και έναρξη παιδικού σταθμού

Όλα τα νέα ξεκινήματα είναι δύσκολα, όμως πάντα τελικά βρίσκουμε τρόπους προσαρμογής και σιγά σιγά αισθανόμαστε ασφαλείς μέσα στη νέα συνθήκη.

Το να συναντήσεις άρνηση από τον παιδικό σταθμό να χορηγήσει το μητρικό γάλα είναι κάτι που πλέον δεν το συναντάμε συχνά.

Παλιότερα ήταν πολύ συχνό, πλέον όμως η ενημέρωση σχετικά με τα οφέλη του μητρικού θηλασμού και η αυξημένη ευαισθητοποίηση και ενημέρωση των επαγγελματιών, έχει οδηγήσει στην ευρύτερη αποδοχή και υποστήριξη του μητρικού θηλασμού από τους εργαζόμενους στους παιδικούς σταθμούς.

Ενημέρωση του παιδικού σταθμού για τη σωστή διαχείριση του μητρικού γάλακτος

Καλό είναι να γίνει και προφορική ενημέρωση από τους γονείς σχετικά με τη διαχείριση του μητρικού γάλακτος στους εργαζόμενους ώστε να έχουν τη δυνατότητα να καλύψουν οποιαδήποτε απορία και να λυθούν οι ανασφάλειες που τυχόν έχει το προσωπικό.

Πώς να μεταφέρουμε το μητρικό γάλα στον παιδικό σταθμό;

Πρακτικά, το μητρικό γάλα, θα πρέπει να μεταφέρεται στον παιδικό σταθμό κάθε μέρα σε θερμομονωτικό τσαντάκι με παγοκύστες, σε δοχεία κατάλληλα για φύλαξη τροφίμων και να φυλάσσεται στο ψυγείο μέχρι την ώρα που θα χορηγηθεί στο μωρό.

Θερμαίνεται σε μπεν μαρί , ανακινείται με ήπιες κυκλικές κινήσεις για να ομογενοποιηθεί το γάλα και δίνεται στο μωρό [βλ. Διατήρηση και χρήση του αντλημένου μητρικού γάλακτος (Kyklosgynaina, 2021)]

Θηλασμός και έναρξη παιδικού σταθμού

Διατήρηση και χρήση μητρικού γάλακτος σε παιδί κάτω των 6 μηνών:

Αρχικά θα πρέπει να δούμε το θέμα σε σχέση με την ηλικία του παιδιού. Έτσι, για ένα βρέφος κάτω των 6 μηνών, το οποίο δεν έχει μπει ακόμα στις στερεές τροφές, το μητρικό γάλα θα συνεχίσει να δίνεται στο παιδί από το προσωπικό του παιδικού σταθμού, ακολουθώντας τις οδηγίες διατήρησης και χρήσης του μητρικού γάλακτος.

Σωστή ενημέρωση παιδικού σταθμού για την χορήγηση του μητρικού γάλακτος

Στους περισσότερους βρεφικούς σταθμούς, το προσωπικό δεν έχει την κατάλληλη επιμόρφωση σε θέματα θηλασμού, οπότε είναι σημαντικό να συζητηθεί αναλυτικά το πώς θα συνεχιστεί η χορήγηση του μητρικού γάλακτος στο μωρό σου τις ώρες που αυτό θα βρίσκεται στον σταθμό.

Θέματα για τα οποία θα χρειαστεί πιθανόν εσύ να ενημερώσεις το προσωπικό και τους παιδαγωγούς είναι τα εξής:

  • Ασφαλής μεταφορά και φύλαξη του μητρικού γάλακτος
  • Ασφαλής προετοιμασία του μητρικού γάλακτος για να χορηγηθεί στο μωρό
  • Ενδεικτική ποσότητα κάθε γεύματος (περίπου 80-120ml μητρικού γάλακτος σε κάθε γεύμα)
  • Εφόσον δεν επιθυμείς, να μην δίνεται πιπίλα στο μωρό σου
  • Δυνατότητα άμεσου θηλασμού μέσα στον χώρο του παιδικού σταθμού κατά την παράδοση του παιδιού και κατά την παραλαβή του ή και ενδιάμεσα αν είναι εφικτό
    • βοηθά στην άμεση παραγωγή αντισωμάτων από τη μητέρα για τους ιούς που υπάρχουν στον παιδικό σταθμό τη δεδομένο χρονική περίοδο, συμβάλλοντας στην καλύτερη αντιμετώπιση των ιώσεων
    • εξασφαλίζει την ομαλότερη προσαρμογή του παιδιού στο περιβάλλον του παιδικού σταθμού)
  • Αντλήσεις με κατάλληλο θήλαστρο τις ώρες που είσαι μακριά από το μωρό σου, θα εξασφαλίσουν τα απαραίτητα γεύματα που πρέπει να αφήνεις στον βρεφικό σταθμό καθημερινά και τη διατήρηση της παραγωγής σου
  • Απεριόριστος θηλασμός τις ώρες που είσαι μαζί με το μωρό σου θα εξασφαλίσει την επαρκή παραγωγή και πρόσληψη θρεπτικών συστατικών και αντισωμάτων, καθώς και τη συνέχιση του θηλασμού για όσο εσύ και το μωρό σου επιθυμείτε
  • Ακολουθείς το μωρό σου, αλλά συχνά προσφέρεις ακόμα και αν αυτό δεν ζητήσει, ιδιαίτερα κατά το πρώτο διάστημα προσαρμογής στον παιδικό, που το μωρό μπορεί να είναι αποπροσανατολισμένο και να «ξεχάσει» να ζητήσει θηλασμό.
  • Εκμεταλλεύεσαι τα σαββατοκύριακα ή τα ρεπό και τις αργίες για να κάνεις μαραθώνιους θηλασμούς, να ξαπλώσεις θηλάζοντας με το μωρό σου, να έχεις δέρμα με δέρμα επαφή, καθώς αυτό θα αυξήσει την προλακτίνη και θα κρατήσει την παραγωγή σου, αλλά και θα σας βοηθήσει να επανασυνδεθείτε και να διαχειριστείτε το άγχος του αποχωρισμού και να νιώσετε, μαμά και μωρό, ασφαλείς

Διατήρηση και χρήση μητρικού γάλακτος σε παιδί μεγαλύτερο των 6 μηνών

Για τα μεγαλύτερα παιδάκια που θηλάζουν και έχουν ήδη κάνει εισαγωγή στις στερεές τροφές, τα πράγματα είναι πολύ πιο εύκολα, καθώς κατά την παραμονή τους στον παιδικό σταθμό τα παιδιά τρώνε κανονικά τα γεύματα στερεών τροφών και επιστρέφοντας στο σπίτι συνεχίζεται ο θηλασμός.

Για μικρότερα παιδάκια που ακόμα δεν καταναλώνουν στερεές τροφές, μπορεί μετά από συνεννόηση με τον παιδικό σταθμό να χορηγούνται ένα ή περισσότερα γεύματα μητρικού γάλακτος για όσο διάστημα χρειάζεται.

Σε αυτή την περίοδο, μπορεί να σου φανούν χρήσιμα τα εξής:

  • Εξηγώ στον παιδικό σταθμό ότι δεν χρειάζεται να χορηγείται κάποιο άλλο γάλα στο παιδί.
  • Εφόσον προσφέρεται γάλα σε όλα τα παιδιά κατά το πρωινό γεύμα, μπορώ να εξακολουθήσω να φέρνω στον παιδικό σταθμό μητρικό γάλα, το οποίο σε αυτή την ηλικία μπορεί να χορηγηθεί με ποτηράκι.
    • Δεν υπάρχει λόγος ένα μωρό άνω των 6 μηνών να μάθει στο μπιμπερό.
    • Ενημερώνω ότι είναι πιθανό το μωρό μου που θηλάζει να αρνηθεί να πιει μητρικό ή οποιοδήποτε άλλο γάλα και αυτό δεν είναι λόγος ανησυχίας.
    • Δεν χρειάζεται να πιεστεί το μωρό, μπορεί να καταναλώσει κάποια από τις υπόλοιπες τροφές που προσφέρονται για πρωινό (ή εναλλακτικά να δοθεί η δυνατότητα να θηλάσει απευθείας μέσα στον χώρο του παιδικού σταθμού εφόσον αυτό είναι εφικτό και σε σχέση με τα δικά σου ωράρια στην εργασία σου)
  • Δεν υπάρχει λόγος σε ένα παιδί που δεν χρησιμοποιεί πιπίλα να δοθεί πιπίλα στον παιδικό σταθμό.
  • Εφόσον έχεις επιλέξει ως μέθοδο σίτισης να μην χρησιμοποιείς αλεσμένη τροφή αλλά ολόκληρα κομμάτια, κατάλληλα για την ηλικία του παιδιού, να δίνεται με αυτόν τον τρόπο η τροφή και στον παιδικό σταθμό
  • Όταν είμαι μαζί με το παιδί μου, θηλάζω κατ’ απαίτηση, ανταποκρινόμενη στις ανάγκες του παιδιού.
    • Ιδιαίτερα κατά το πρώτο διάστημα της προσαρμογής, φροντίζω να προσφέρω συχνά θηλασμό, υπενθυμίζοντας στο παιδί να θηλάσει, καθώς στα μεγαλύτερα παιδάκια είναι συχνό η αναστάτωση από το νέο περιβάλλον του παιδικού σταθμού, το άγχος ή ο ενθουσιασμός, η αλλαγή στη ρουτίνα της καθημερινότητας, να τα αποπροσανατολίσουν και να μην ζητάνε συχνά θηλασμό.
  • Ο θηλασμός είναι μια καλή ευκαιρία για επανένωση με το παιδί μου μετά από μια γεμάτη μέρα που περάσαμε χωριστά, για ξεκούραση και για φόρτιση των μπαταριών, δίνω αυτό τον χρόνο, ώστε στη συνέχεια να μπορέσουμε και οι δύο να ασχοληθούμε με τις υπόλοιπες δραστηριότητές μας με ηρεμία.

Θηλασμός και έναρξη παιδικού σταθμού

Συμβουλές για τη μητέρα που επιθυμεί να αποθηλάσει

  • Αν επιθυμείς να αποθηλάσεις, καλό είναι να μην συμπέσει ο αποθηλασμός με την έναρξη του παιδικού σταθμού, καθώς πρόκειται για δύο μεγάλες αλλαγές που μπορεί να δυσκολέψουν το παιδί.
  • Μπορείς να δώσεις χρόνο ώστε να προσαρμοστεί ομαλά το παιδί στον παιδικό σταθμό και όταν πια η παραμονή του στον παιδικό θα έχει γίνει ρουτίνα και το παιδί θα αισθάνεται καλά στον παιδικό σταθμό, να ξεκινήσει και τη διαδικασία ομαλού αποθηλασμού, πάντα με σεβασμό στις ανάγκες του παιδιού, ανάλογα με την ηλικία του, το αναπτυξιακό στάδιο στο οποίο βρίσκεται και την ετοιμότητά του για αποθηλασμό.
  • Καλό είναι να έχουμε υπόψη ότι η έναρξη του παιδικού σταθμού για τα περισσότερα παιδιά σημαίνει πολύ συχνές ιώσεις και ο θηλασμός εδώ προσφέρει σημαντική υποστήριξη στο ανοσοποιητικό του παιδιού, βοηθώντας να ξεπεράσει τις ιώσεις πιο γρήγορα! Έτσι, καλό είναι να εκμεταλλευτούμε αυτό το πλεονέκτημα του θηλασμού κατά το ξεκίνημα του παιδιού μας στον παιδικό σταθμό.

Έχε υπόψη ότι:

  • Η καλή συνεργασία μεταξύ των γονιών και των παιδαγωγών του παιδικού σταθμού, είναι σημαντική και για την ομαλή προσαρμογή του παιδιού στον παιδικό σταθμό και σε σχέση με την ομαλή συνέχιση του θηλασμού όταν το παιδί ξεκινήσει στον παιδικό σταθμό.
  • Τα οφέλη του μητρικού γάλακτος για το ανοσοποιητικό σύστημα των παιδιών είναι γνωστά. Ιδιαίτερα κατά τον πρώτο χρόνο του παιδικού σταθμού, που το παιδάκι έρχεται σε επαφή με πολλούς νέους ιούς, ο μητρικός θηλασμός μπορεί πραγματικά να κάνει τη διαφορά, συμβάλλοντας στη μειωμένη νοσηρότητα και στην ταχύτερη ανάρρωση του παιδιού από τις ιώσεις, κάτι που θα έχει ως αποτέλεσμα λιγότερες απουσίες του παιδιού από τον παιδικό σταθμό και επομένως και των γονιών από την εργασία τους.

Ο θηλασμός λειτουργεί με επιτυχία, σε πολλές διαφορετικές κουλτούρες και τρόπους ζωής. Έτσι η συνέχιση του θηλασμού όταν το βρέφος ή το μεγαλύτερο παιδάκι πηγαίνει στον παιδικό σταθμό, είναι κάτι που μπορεί να γίνει και έχει πολλά πλεονεκτήματα και για το παιδί και για τη μητέρα και την οικογένεια, αλλά και για την κοινωνία και την οικονομία.

Σοφία Δούμα

Σοφία Δούμα

Μαία, Σύμβουλος Θηλασμού

Καλωσορίζουμε στην ομάδα των experts μας τη Σοφία Δούμα. Η Σοφία είναι Μαία, Εκπαιδευτικός, διεθνώς πιστοποιημένη Σύμβουλος Γαλουχίας IBCLC και πιστοποιημένη Birthlight™ Perinatal Yoga Instructor. Είναι επίσης μητέρα πέντε παιδιών. Οι εμπειρίες που βίωσε η ίδια με τον θηλασμό των 5 παιδιών της, την ενέπνευσαν να διευρύνει περισσότερο τις γνώσεις της. Μαζί με την Αφροδίτη Κονδύλη, είναι συνιδρύτριες του Κύκλου. Τη Σοφία θα τη βρεις στον Κύκλο να παρέχει την υποστήριξή της με σεμινάρια, ομιλίες και workshops ως Σύμβουλος Θηλασμού σε κάθε στάδιο της μητρότητας, από την εγκυμοσύνη, τον τοκετό, τον θηλασμό μέχρι τη σύνδεση της Γυναίκας με το σώμα της και το παιδί της, μέσω μαθημάτων prenatal-postnatal yoga. Το όνειρό της είναι η υποστήριξη και η φροντίδα προς τις γυναίκες και την οικογένεια, με ενσυναίσθηση και σεβασμό. #projectparenting #meetourexpert

Διαβάστε περισσότερα
Κύκλος

Σε συνεργασία με:

Κύκλος

Ο Κύκλος ένα κέντρο υποστήριξης γυναικών και των οικογενειών τους. Λειτουργεί από το 2015, στηρίζοντας τη γυναίκα ολιστικά, στην περιγεννητική περίοδο, στη γονεϊκότητα αλλά και σε κάθε άλλη στιγμή που το έχει ανάγκη. Μάθε περισσότερα για τον Κύκλο στην πλατφόρμα μας!

Διαβάστε περισσότερα

AMERICAN ACADEMY OF PEDIATRICS. (2012, March). Breastfeeding and the Use of Human Milk. Pediatrics, 129(3), σσ. 827-841.

Dettwyler , K. Α., & Fishman, C. (1992). Infant Feeding Practices and Growth. Annual Review of Anthropology, 21, σσ. 171-204.

Kyklosgynaina. (2021). Kyklosgynaika. Ανάκτηση από Διατήρηση και χρήση αντλημένου μητρικού γάλακτος: https://kyklosgynaika.gr/diatirisi-kai-xrisi-tou-antlimenou-galaktos/

Riordan, J., & Wambach, K. (2009). Breastfeeding And Human Lactation 4th Edition (4th εκδ.). Jones & Bartlett Learning.

Ινστιτούτο Υγείας Παιδιού. (2015). Μητρικός Θηλασμός: Οδηγός για Επαγγελματίες Υγείας. (Ι. Αντωνιάδου- Κουμάτου, & Α. Σοφιανού, Επιμ.) Αθήνα, Ελλάδα.