Η εισαγωγή στερεών τροφών αποτελεί μεγάλο άγχος για τις νέες μαμάδες, οι οποίες προετοιμάζονται γι’ αυτή τη στιγμή, αναζητώντας πληροφορίες από πολύ νωρίς.

Ας πούμε λοιπόν κάποια βασικά πράγματα…

Η εισαγωγή των στερεών τροφών γίνεται μεταξύ 5ου και 6ου μήνα, εφόσον το βρέφος έχει αναπτύξει τα παρακάτω σημάδια ετοιμότητας:

  1. Στηρίζει το κεφάλι και τον αυχένα του.
  2. Κάθεται χωρίς υποστήριξη στο καρεκλάκι φαγητού.
  3. Βάζει αντικείμενα στο στόμα του.
  4. Δείχνει ενδιαφέρον όταν βλέπει τους γύρω του να τρώνε.
  5. Έχει υποχωρήσει το αντανακλαστικό της γλώσσας.
εισαγωγή στερεών τροφών

Δεν υπάρχει συγκεκριμένη ηλικία, αλλά εύρος μηνών, αφού κάθε βρέφος έχει τους δικούς του ρυθμούς ανάπτυξης. Η εισαγωγή των τροφών δεν θα πρέπει να γίνει πιο νωρίς, αφού το πεπτικό και το ανοσοποιητικό σύστημα του μωρού δεν είναι ακόμη έτοιμα και υπάρχει μεγαλύτερος κίνδυνος ανάπτυξης αλλεργίας, μολύνσεων, πρόσληψης υπερβάλλοντος βάρους, κ.α.

Εφόσον λοιπόν θα δείτε ότι το μωράκι σας πληροί τα παραπάνω κριτήρια και σε συνεννόηση με τον παιδίατρο ή διαιτολόγο σας, μπορείτε να ξεκινήσετε τη σίτιση με τροφές. Τώρα είναι η στιγμή να επιλέξετε εάν θα δώσετε αλεσμένα τρόφιμα, πατημένα με το πιρούνι ή σε κομμάτια (baby led weaning).

Κάθε μέθοδος σίτισης έχει τα δικά της πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα, αλλά σε κάθε περίπτωση, η επιλογή σας θα γίνει βάσει των συνθηκών αλλά και βάσει των προτιμήσεων του μωρού. Ό,τι κι αν επιλέξετε, στόχος είναι μέχρι να φτάσει 1 έτους να κάθεται στο τραπέζι και να τρώει το ίδιο φαγητό με την υπόλοιπη οικογένεια.

αλεσμένα τρόφιμα

Ας μιλήσουμε τις μεθόδους:

1. Αλεσμένα ή πατημένα με πιρούνι

Είναι η μέθοδος με την οποία μεγάλωσε η γενιά που κάνει τώρα παιδία, δηλαδή εσείς. Εάν θα λάβετε βοήθεια από γιαγιάδες πιθανότατα να νιώθουν πιο άνετα να την εφαρμόσουν. Είναι λιγότερο αγχωτικό και για εσάς, αφού ο φροντιστής, δηλαδή εσείς θα ελέγχετε τις ποσότητες που καταναλώνει το βρέφος. Ταυτόχρονα, είναι εύκολο να καταναλωθούν τροφές πιο σκληρές, όπως είναι το κρέας ή τροφές μη επιθυμητές από το παιδί. Ωστόσο, μέχρι τους 10 μήνες, θα πρέπει να κάνετε μετάβαση σε μη-αλεσμένα, οπότε μπορούμε να πούμε ότι πρόκειται για διπλό κόπο.

αλεσμένη τροφή σε μωρά

2. Baby Led Weaning (BLW)

Στο BLW το βρέφος είναι υπεύθυνο για την ποσότητα της τροφής που θα καταναλώσει, όπως λέει και ο τίτλος του, είναι διατροφή καθοδηγούμενη από το μωρό. Κατά τη συγκεκριμένη μέθοδο, το γάλα παραμένει η κύρια τροφή που βρέφους, ενώ ο φροντιστής του προσφέρει κομμάτια τροφίμων, τα οποία είναι ελεύθερο να περιεργαστεί μόνο του, και στη συνέχεια να φάει όσο θέλει. Παρόλο που δεν θα χρειαστεί μεταβατικό στάδιο, αποτελεί άγχος για τους φροντιστές, αφού συνήθως τα βρέφη τρώνε μικρότερες ποσότητες σε σύγκριση με εκείνα που καταναλώνουν αλεσμένα, με αποτέλεσμα πολλές φορές τη μειωμένη αύξηση βάρους και την έλλειψη σιδήρου. Παρόλο που θα σκεφτεί κανείς ότι ένα μωρό θα πνιγεί με ολόκληρα κομμάτια, η αλήθεια είναι ότι οι πιθανότητες πνιγμονής είναι ίδιες για τα μωρά που τρώνε αλεσμένα ή σε κομμάτια. Είναι εκπληκτικό πώς τα βρέφη διαχειρίζονται σύντομα τόσο καλά την τροφή και επιλέγουν πότε και πόσο θα φάνε, γεγονότα που τους δίνουν αυτοπεποίθηση σχετικά με το φαγητό, ενώ ταυτόχρονα τα βοηθούν να διατηρήσουν το αίσθημα πείνας και κορεσμού.

3. Συνδυασμός

Πολλές φορές οι γονείς επιθυμούν να ακολουθήσουν τη μέθοδο BLW, αντίθετα με τους υπόλοιπους φροντιστές π.χ. παππούδες, βρεφονηπιοκόμοι, οι οποίοι φοβούνται ή δεν συμφωνούν και τους δίνουν αλεσμένες τροφές. Οι 2 μέθοδοι μπορούν να συνυπάρξουν, πάντα με καθοδήγηση από το βρέφος, το οποίο με τη συμπεριφορά του θα υποδείξει τι προτιμά, συνήθως με άρνηση κατανάλωσης συγκεκριμένης μορφής φαγητού.

συνδυασμός τροφών

Μέχρι το τέλος του πρώτου χρόνου, όπου το μωρό σας εξοικειώνεται με τις τροφές, το γάλα παραμένει η βασική διατροφή του, ειδικά κατά το BLW. Προστίθενται όμως και άλλα υγρά, όπως το νερό και το χαμομήλι. Ταυτόχρονα, μέχρι το τέλος του πρώτου χρόνου θα πρέπει να αποφεύγονται το φρέσκο γάλα και το μέλι, και όσο δυνατόν περισσότερο η ζάχαρη και το αλάτι.

Πως γίνεται η εισαγωγή των τροφών:

Δεν υπάρχει αυστηρή σειρά με την οποία ξεκινά η εισαγωγή των τροφίμων. Συνήθως ξεκινά με φρούτο ή λαχανικό και στη συνέχεια να προστίθενται το κρέας, αμυλούχα τρόφιμα, γαλακτοκομικά (εκτός του γάλακτος), αυγό, ψάρι και οι ξηροί καρποί. Σε κάθε περίπτωση δεν ξεκινάμε με πολύπλοκες συνταγές με πολλά υλικά, ούτε είναι απαραίτητη η 3ήμερη εισαγωγή των τροφίμων, εφόσον στην οικογένεια δεν υπάρχει ιστορικό αλλεργιών. Πριν το έτος, το βρέφος θα πρέπει να έχει καταναλώσει όλες τις τροφές, ακόμα και το ψάρι που παλιά δινόταν μετά τα πρώτα γενέθλια.

φρούτα και λαχανικά

Στόχος είναι, περίπου στους 6 μήνες, να εισαχθεί το πρώτο γεύμα π.χ. το μεσημεριανό. Στη συνέχεια, κάθε μήνα να προστίθεται ένα επιπλέον γεύμα, μέχρι να καταναλώνει 3 κυρίως γεύματα και 2-3 σνακ.

Ολυμπία Βλασερού

Ολυμπία Βλασερού

Διαιτολόγος, Διατροφολόγος

Η Ολυμπία Βλασερού έχει πτυχίο Διατροφής- Διαιτολογίας, από το Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο. Έχει εξειδικευτεί στην αντιμετώπιση των διατροφικών διαταραχών.

Διαβάστε περισσότερα