Βίντεο

Εισαγωγή

Trailer

Επεισόδιο 1

Θηλασμός και επιστροφή στην εργασία γίνεται; Φυσικά! Όλα όσα χρειάζεται να γνωρίζεις

Παρ’ όλες τις αντιλήψεις που υπήρχαν παλιότερα ότι η μητρότητα και ο θηλασμός δεν είναι δυνατό να συνυπάρξουν και να συνδυαστούν με εργασία της μητέρας, είναι ιστορικά αποδεδειγμένο ότι οι γυναίκες πάντα απασχολούνταν σε ποικίλες μορφές εργασίας, εντός και εκτός σπιτιού. Είναι λοιπόν τόσο δύσκολο να συνδυαστεί ο θηλασμός με την επιστροφή στην εργασία;

Τι ισχύει σήμερα σχετικά με τον θηλασμό και την επιστροφή στην εργασία;

Από ανθρωπολογικές και κοινωνιολογικές μελέτες, έχει προκύψει ότι ο θηλασμός είναι μια βιολογική διαδικασία πολύ ευέλικτη που μπορεί να προσαρμοστεί με επιτυχία σε πλήθος διαφορετικών κοινωνικών και πολιτισμικών συνθηκών, αλλά και διαφορετικών τρόπων ζωής, ωραρίων, συνηθειών και κουλτούρας.

Οι σύγχρονες γυναίκες που διεκδικούν τα δικαιώματά τους, δεν θεωρούν πλέον πως ο θηλασμός είναι μία συνθήκη που περιορίζει τη γυναίκα από το να βιώνει πλήρως και ισότιμα τη ζωή της, αντίθετα, διεκδικούν και υπερασπίζονται το δικαίωμα της γυναίκας να επιλέγει να βιώσει και τη μητρότητα και τον θηλασμό και την εργασία και αυτονομία της.

Ερωτήματα γύρω από τον θηλασμό και την επιστροφή στην εργασία

 • Πώς μπορεί μια γυναίκα να συνδυάσει τη μητρότητα και τον θηλασμό με την εργασία;
 • Υπάρχουν υποχωρήσεις που πρέπει να κάνει;
 • Πράγματα που πρέπει να απαρνηθεί, ρόλοι στους οποίους πρέπει να μπει αφήνοντας πίσω άλλους, που μέχρι τώρα καθόριζαν απόλυτα τα θέλω της και τις προτεραιότητές της;
 • Υπάρχει ανάγκη άραγε να επιλέξει ανάμεσα στον θηλασμό και την εργασία της;
 • Και τι γίνεται με τις γυναίκες που εργάζονται σε δουλειές με πολύ απαιτητικά ωράρια, με ταξίδια ή αυτές που εργάζονται από το σπίτι;

Τι θα μάθεις για τον θηλασμό και την επιστροφή στην εργασία;

Σ’ αυτό το βίντεο με καλεσμένη την ηθοποιό Ναταλία Δήμου και τις επαγγελματίες του Κύκλου, Αφροδίτη Κονδύλη, PCI Parent COACH,  AATH Εκπαιδεύτρια Γονέων, Σύμβουλο γαλουχίας IBCLC, Φαρμακοποιό  και Σοφία Δούμα Μαία, Σύμβουλο γαλουχίας IBCLC, εκπαιδευτικό μιλάμε για:

 • Θα δούμε πώς μπορεί να συνδυαστεί ο θηλασμός με την εργασία στη σύγχρονη εποχή, με τις συνθήκες που βιώνουμε όλες μας και με τις διάφορες μορφές εργασίας που πλέον υπάρχουν.
 • Θα μιλήσουμε για τις αντιλήψεις που υπάρχουν σχετικά με τον συνδυασμό του θηλασμού με την εργασία της μητέρας, τις προκλήσεις και τις δυσκολίες, αλλά και τα πλεονεκτήματα που ο θηλασμός μπορεί να προσφέρει στην εργαζόμενη μαμά
 • Το πώς μπορεί να γίνει ένα σπουδαίο εργαλείο για τη σύνδεση της μαμάς με το παιδί της κατά την επιστροφή της από τη δουλειά και την επανένωσή τους.
 • Θα αναφέρουμε και πρακτικές συμβουλές ώστε μια μητέρα που θηλάζει να διατηρήσει τη γαλουχία της με την επιστροφή της στην εργασία της.
 • Όλα όσα  χρειάζεται να ξέρει μια μητέρα όταν το μωρό της είναι μικρότερο των 6 μηνών.
 • Τι είναι η τράπεζα γάλακτος;
 • Πότε δεν είναι απαραίτητες οι αντλήσεις;
 • Πώς μπορεί διαφυλάξει τον θηλασμό και τον ασφαλή συναισθηματικό τους δεσμό;

Αναφορές:

(International Lactation Consultant Association (ILCA), 2012)

(Bumgarner, 1982)

(Dutheil F. , και συν., 2021)

(Eglash, Simon, & The Academy of Breastfeeding Medicine, 1917)

(Faircloth, ‘Intensive motherhood’ in comparative perspective: feminism, full- term breastfeeding and attachment parenting in London and Paris, 2013)

(Faircloth, Hoffman, & La, Parenting in Global Perspective. Negotiating Ideologies of Kinship, Self and Politics, 2013)

(Gibbs, Forste, & Lybbert, 2018)

(International Lactation Consultant Association (ILCA), 2012)

(Navarro-Rosenblatt & Garmendi, 2018)

(Nikiforou, Georgiou, & Stavrinides, 2013)

(Riordan & Wambach, 2009)

(Stuart-Macadam & Dettwyler, 1995)

(Tharner, και συν., 2012)

(Van Esterik, 1994)

(Wells, 2006)

(Ινστιτούτο Υγείας Παιδιού, 2015)

Βιβλιογραφία

Bumgarner, N. (1982). Mothering Your Nursing Toddler (Revised edition (February 1, 2000) εκδ.). LA Leche League Intl.

Dutheil, F., Méchin, G., Vorilhon, P., Benson, A. C., Bottet, A., Clinchamps, M., . . . Navel , V. (2021, August 15). Breastfeeding after Returning to Work: A Systematic Review and Meta-Analysis. (P. B. Tchounwou, Επιμ.) International Journal of Environmental Research and Public Health, 18(16), σ. 21.

Eglash, A., Simon, L., & The Academy of Breastfeeding Medicine. (1917, September 1). ABM Clinical Protocol #8: Human Milk Storage Information for Home Use for Full-Term Infants, Revised 2017. Breastfeeding Medicine, 12. Ανάκτηση από https://www.liebertpub.com/doi/full/10.1089/bfm.2017.29047.aje: https://www.liebertpub.com/doi/full/10.1089/bfm.2017.29047.aje

Faircloth, C. (2013). ‘Intensive motherhood’ in comparative perspective: feminism, full- term breastfeeding and attachment parenting in London and Paris. Στο Parenting in Global Perspective (σ. 17). Taylor & Francis Group.

Faircloth, C., Hoffman, D. Μ., & La, L. L. (Επιμ.). (2013). Parenting in Global Perspective. Negotiating Ideologies of Kinship, Self and Politics (1 εκδ.). London: Taylor & Francis Group.

Gibbs, B. G., Forste, R., & Lybbert, E. (2018). Breastfeeding, Parenting, and Infant Attachment Behaviors. Maternal and Child Health Journal, 22, σσ. 579-588.

International Lactation Consultant Association (ILCA). (2012). Core Curriculum For Lactation Consultant Practice (3rd revised εκδ.). United States: Jones and Bartlett Publishers, Inc.

Navarro-Rosenblatt, D., & Garmendi, M.-L. (2018, November). Maternity Leave and Its Impact on Breastfeeding: A Review of the Literature. Breastfeeding Medicine, 13(9), σσ. 589-597.

Nikiforou, M., Georgiou, S. N., & Stavrinides, P. (2013). Attachment to Parents and Peers as a Parameter of Bullying and Victimization. Journal of Criminology, 2013.

Riordan, J., & Wambach, K. (2009). Breastfeeding And Human Lactation 4th Edition (4th εκδ.). Jones & Bartlett Learning.

Stuart-Macadam, P., & Dettwyler, K. A. (Επιμ.). (1995). Breastfeeding: Biocultural Perspectives (1 εκδ.). New York.

Tharner, A., Luijk, M. P., Raat, H., Ijzendoorn, M. H., Bakermans-Kranenburg, M. J., Moll, H. A., . . . Tiemeier, H. (2012, June). Breastfeeding and Its Relation to Maternal Sensitivity and Infant Attachment. Journal of Developmental & Behavioral Pediatrics, 33(5), σσ. 396-404.

Van Esterik, P. (1994). Lessons From Our Lives: Breastfeeding in a Personal Context. Journal of Human Lactation, 10(2), σσ. 71-74.

Wells, J. (2006, January). The Role of Cultural Factors in Human Breastfeeding:Adaptive Behaviour or Biopower? Journal of human ecology(14), σσ. 39-47.

Ινστιτούτο Υγείας Παιδιού. (2015). Μητρικός Θηλασμός: Οδηγός για Επαγγελματίες Υγείας. (Ι. Αντωνιάδου- Κουμάτου, & Α. Σοφιανού, Επιμ.) Αθήνα, Ελλάδα.

Είναι τα πρώτα μας γενέθλια & γιορτάζουμε μαζί! Επιπλέον -35% έκπτωση στην ετήσια συνδρομή με τον κωδικό "Birthday"!
Σοφία Δούμα

Σοφία Δούμα

Μαία, Σύμβουλος Θηλασμού

Καλωσορίζουμε στην ομάδα των experts μας τη Σοφία Δούμα. Η Σοφία είναι Μαία, Εκπαιδευτικός, διεθνώς πιστοποιημένη Σύμβουλος Γαλουχίας IBCLC και πιστοποιημένη Birthlight™ Perinatal Yoga Instructor. Είναι επίσης μητέρα πέντε παιδιών. Οι εμπειρίες που βίωσε η ίδια με τον θηλασμό των 5 παιδιών της, την ενέπνευσαν να διευρύνει περισσότερο τις γνώσεις της. Μαζί με την Αφροδίτη Κονδύλη, είναι συνιδρύτριες του Κύκλου. Τη Σοφία θα τη βρεις στον Κύκλο να παρέχει την υποστήριξή της με σεμινάρια, ομιλίες και workshops ως Σύμβουλος Θηλασμού σε κάθε στάδιο της μητρότητας, από την εγκυμοσύνη, τον τοκετό, τον θηλασμό μέχρι τη σύνδεση της Γυναίκας με το σώμα της και το παιδί της, μέσω μαθημάτων prenatal-postnatal yoga. Το όνειρό της είναι η υποστήριξη και η φροντίδα προς τις γυναίκες και την οικογένεια, με ενσυναίσθηση και σεβασμό. #projectparenting #meetourexpert

Διαβάστε περισσότερα
Αφροδίτη Κονδύλη

Αφροδίτη Κονδύλη

AATH Εκπαιδεύτρια Γονέων, PCI Certified Parent Coach®, Σύμβουλος Θηλασμού IBCLC

Καλωσορίζουμε στην ομάδα των επαγγελματιών μας την Αφροδίτη Κονδύλη που είναι Φαρμακοποιός, διεθνώς πιστοποιημένη Σύμβουλος Γαλουχίας IBCLC, Attached at the Heart™ Εκπαιδεύτρια Γονέων και εκπαιδευόμενη Parent Coach. Κάποια από τα όνειρά της έγιναν πραγματικότητα, όταν δημιούργησε τη δική της οικογένεια και το 2013 γέννησε την κόρη της και όταν 3 χρόνια μετά, δημιούργησε τον Κύκλο Υποστήριξης Γυναικών στην Ηλιούπολη. Σήμερα δραστηριοποιείται ως φαρμακοποιός και παράλληλα, ως Σύμβουλος Θηλασμού IBCLC και Εκπαιδεύτρια Γονέων ενώ συνεχίζει την εκπαίδευσή της στο Parent Coaching. Είναι επίσημη συνεργάτιδα του δικτύου Attachment Parenting Hellas που σκοπό έχει την προαγωγή της γονεϊκότητας με ενσυναίσθηση και ισορροπία. Την Αφροδίτη θα τη βρεις στον Κύκλο να παρέχει σεμινάρια, ομιλίες και workshops, αλλά μπορείς και να επικοινωνήσεις μαζί της, επιλέγοντάς τη για σύντροφο υποστήριξης σε όλο το ταξίδι της σύλληψης, της εγκυμοσύνης, της μητρότητας και της γονεϊκότητας. #projectparenting #meetourexpert

Διαβάστε περισσότερα
Κύκλος

Σε συνεργασία με:

Κύκλος

Ο Κύκλος ένα κέντρο υποστήριξης γυναικών και των οικογενειών τους. Λειτουργεί από το 2015, στηρίζοντας τη γυναίκα ολιστικά, στην περιγεννητική περίοδο, στη γονεϊκότητα αλλά και σε κάθε άλλη στιγμή που το έχει ανάγκη. Μάθε περισσότερα για τον Κύκλο στην πλατφόρμα μας!

Διαβάστε περισσότερα
ParentCoach LAB by Afroditi Kondyli

Σε συνεργασία με:

ParentCoach LAB by Afroditi Kondyli

Καλοσωρίζουμε στην πλατφόρμα μας την Αφροδίτη Κονδύλη, ξεκίνησε το προσωπικό της ταξίδι με τους γονείς το 2015, 2 χρόνια μετά τη γέννηση της κόρης της. Σπούδασε Φαρμακευτική και στην ενασχόληση της με την επιστήμη, αγάπησε πέρα από τις γνώσεις για τον άνθρωπο και την υγεία του, το μοίρασμα των γνώσεων , την παροχή υποστήριξης και συμβουλευτικής.Το 2013, ξεκίνησε την εκπαίδευσή της στον θηλασμό και το 2015 πιστοποιήθηκε ως Σύμβουλος Γαλουχίας IBCLC. Το 2016 ολοκλήρωσε την εκπαίδευση ως βοηθός μητρότητας και πιστοποιήθηκε ως AATH Εκπαιδεύτρια γονέων από την Attachment Parenting International. Το 2016 έγινε συν-ιδρύτρια του «Κύκλου" και μαζί άνοιξε μια μεγάλη αγκαλιά για γυναίκες, μητέρες και γονείς. Το 2021 πιστοποιήθηκα ως PCI Certified Parent Coach από το Parent Coaching Institution σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Pacific University of Seattle

Διαβάστε περισσότερα