Πίνακας περιεχομένων
- Τι δεν πρέπει να κάνουμε όταν ο πυρετός έχει ανέβει;
- Ζητάμε ιατρική βοήθεια για τον πυρετό:
- Ποια είναι τα σημάδια ανησυχίας;
- Πυρετός και πυρετικοί σπασμοί
Ο πυρετός είναι ένας από τους φυσιολογικούς μηχανισμούς αντίδρασης σε κάποιον βλαπτικό παράγοντα, που χρησιμοποιεί ο οργανισμός μας. Το ρίγος εμφανίζεται κατά την άνοδο του πυρετού. Όταν ο πυρετός ανέβει, το παιδί δεν έχει πλέον ρίγος και δεν κρυώνει.

Τι δεν πρέπει να κάνουμε όταν ο πυρετός έχει ανέβει;
- Εφόσον ο πυρετός έχει ανέβει, διατηρούμε τον ασθενή δροσερό, αφαιρούμε σκεπάσματα και πολλά ρούχα, ανοίγουμε παράθυρα. Με αυτό τον τρόπο, τον βοηθάμε να μειώσει τη θερμοκρασία του σώματός του.
- Δίνουμε αντιπυρετικό σύμφωνα με τις οδηγίες του γιατρού (σε άνω των 3 μηνών βρέφη).
- Δεν βυθίζουμε σε παγωμένο νερό, δεν κάνουμε παγωμένο ντουζ, δεν χρησιμοποιούμε κρύες κομπρέσες (πολύ απότομη μείωση της θερμοκρασίας μπορεί να προκαλέσει υποθερμία). Ακόμα και τα χλιαρά μπάνια, ρίχνουν τη θερμοκρασία ελάχιστα, ενώ μπορεί να προκαλέσουν δυσφορία στον ασθενή.
Η ενυδάτωση του παιδιού με νερό ή αραιωμένο χυμό είναι πολύ σημαντική, καθώς ο πυρετός μπορεί να προκαλέσει αφυδάτωση.
Ζητάμε ιατρική βοήθεια για τον πυρετό:
- Σε βρέφος κάτω των 6 μηνών με πυρετό >38οC
- Σε κάθε παιδί με πυρετό > 39οC
- Σε κάθε περίπτωση που ανησυχούμε για την κατάστασή του (πχ. έντονος πονοκέφαλος, πυρετικοί σπασμοί κλπ.)
Ποια είναι τα σημάδια ανησυχίας;
Τα περισσότερα παιδιά, στις εμπύρετες νόσους, είναι καταβεβλημένα και χωρίς όρεξη για φαγητό και παιχνίδι μόνο κατά τη διάρκεια που η θερμοκρασία τους είναι υψηλή. Μόλις η θερμοκρασία πέσει, συνήθως επανέρχεται η όρεξή τους και δεν θέλουν να παραμείνουν στο κρεβάτι.
Αν δείτε ότι το βρέφος-παιδί σας εξακολουθεί να είναι πεσμένο και χωρίς διάθεση ακόμα και στα μεσοδιαστήματα χωρίς πυρετό, καλό είναι να επικοινωνήσετε με τον γιατρό σας.

Πυρετός και πυρετικοί σπασμοί
Σε ορισμένα παιδιά, η άνοδος του πυρετού μπορεί να προκαλέσει πυρετικούς σπασμούς. Η κατάσταση αυτή, είναι μία πολύ δύσκολη κατάσταση για τους γονείς, αλλά δεν προκαλεί στις περισσότερες περιπτώσεις κανένα πρόβλημα στο παιδί, καθώς είναι καλοήθης κατάσταση. Τα παιδιά που παρουσιάζουν πυρετικούς σπασμούς, στην πλειοψηφία τους ξεπερνούν το πρόβλημα μέχρι την ηλικία των 6 ετών. Οι πυρετικοί σπασμοί ξεκινούν περίπου στην ηλικία των 6 μηνών και κρατάνε έως τα 5 ή 6 έτη. Δεν οδηγούν σε επιληψία.
Τι συμβαίνει στο παιδί κατά τη διάρκεια των πυρετικών σπασμών;
Στα παιδιά αυτά φροντίζουμε να χορηγούμε αντιπυρετικό, σύμφωνα με τις οδηγίες του παιδιάτρου μας (μπορεί να χορηγηθεί με τη μορφή υπόθετου).
Το επεισόδιο των πυρετικών σπασμών μπορεί να διαρκέσει λίγα λεπτά (συνήθως έως 5-15 λεπτά).
Το παιδί-βρέφος μπορεί να κάνει «τόξο» με το σώμα του προς τα πίσω, να σφίγγει τις γροθιές του, να δούμε τα μάτια να «γυρίζουν» προς τα επάνω ή μπορεί να φαίνεται σαν να έχει σβήσει, να είναι πολύ χαλαρό. Επίσης, το βλέμμα του μπορεί να φαίνεται προσηλωμένο σε ένα σημείο και γύρω από το στόμα να βλέπουμε κυανωτική περιοχή.

Αντιμετώπιση:
- Όσο διαρκεί το επεισόδιο, φροντίζουμε να μην τραυματιστεί το παιδί, τοποθετώντας κάτω από το κεφάλι του κάτι μαλακό (μαξιλάρι, μαλακό ύφασμα, μπουφάν κλπ.) και απομακρύνοντας από κοντά του αντικείμενα επάνω στα οποία μπορεί να χτυπήσει. Απομακρύνουμε και αντικείμενα που μπορεί να κρατά ή να φορά και να είναι επικίνδυνα για τραυματισμό, όπως γυαλιά οράσεως, μολύβια, μαχαιροπήρουνα κλπ.)
- Δεν το περιορίζουμε! Δεν υπάρχει λόγος να περιοριστεί, ενώ αν προσπαθήσουμε να το περιορίσουμε, αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε τραυματισμό.
- Αφαιρούμε ρούχα και αν το δωμάτιο είναι πολύ ζεστό, ανοίγουμε παράθυρα, ώστε να πέσει η θερμοκρασία του.
- Όταν συνέλθει το ξαπλώνουμε σε θέση ανάνηψης, ώστε να αποφύγουμε εισρόφηση.
Τι δεν πρέπει να κάνουμε:
- Δεν προσπαθούμε να βάλουμε τίποτα στο στόμα του παιδιού (κίνδυνος τραυματισμού του παιδιού αλλά και δικός μας αν βάλουμε το χέρι μας).
- Δεν το περιορίζουμε.
- Δεν του δίνουμε τίποτα να πιει από το στόμα κατά τη διάρκεια των σπασμών.
- Αν είναι η πρώτη φορά που το παιδί εμφανίζει πυρετικούς σπασμούς, θα πρέπει να το δει παιδίατρος, ώστε να αξιολογήσει την κατάσταση.
- Σε περίπτωση που το επεισόδιο κρατά πάνω από 15 λεπτά, καλό είναι να πάμε το παιδί για αξιολόγηση από γιατρό, ακόμα κι αν έχει ξανακάνει πυρετικούς σπασμούς.
Αυτό το άρθρο αποτελεί απόσπασμα από το e-Book “Πρώτες Βοήθειες για βρέφη και παιδιά”
Γίνε μέλος στο Project Parenting και διάβασε στο e-book για τους μύθους και τα λάθη που γίνονται συχνά στις πρώτες βοήθειες και πώς να μπορείς να αντιμετωπίσεις μια τέτοια κατάσταση.

Σοφία Δούμα
Μαία, Σύμβουλος Θηλασμού
Καλωσορίζουμε στην ομάδα των experts μας τη Σοφία Δούμα. Η Σοφία είναι Μαία, Εκπαιδευτικός, διεθνώς πιστοποιημένη Σύμβουλος Γαλουχίας IBCLC και πιστοποιημένη Birthlight™ Perinatal Yoga Instructor. Είναι επίσης μητέρα πέντε παιδιών. Οι εμπειρίες που βίωσε η ίδια με τον θηλασμό των 5 παιδιών της, την ενέπνευσαν να διευρύνει περισσότερο τις γνώσεις της. Μαζί με την Αφροδίτη Κονδύλη, είναι συνιδρύτριες του Κύκλου. Τη Σοφία θα τη βρεις στον Κύκλο να παρέχει την υποστήριξή της με σεμινάρια, ομιλίες και workshops ως Σύμβουλος Θηλασμού σε κάθε στάδιο της μητρότητας, από την εγκυμοσύνη, τον τοκετό, τον θηλασμό μέχρι τη σύνδεση της Γυναίκας με το σώμα της και το παιδί της, μέσω μαθημάτων prenatal-postnatal yoga. Το όνειρό της είναι η υποστήριξη και η φροντίδα προς τις γυναίκες και την οικογένεια, με ενσυναίσθηση και σεβασμό. #projectparenting #meetourexpert
Διαβάστε περισσότεραEuropean Resuscitation Council Guidelines 2021: Paediatric Life Support
European Resuscitation Council COVID-19 Guidelines, 24 April 2020
ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΟΜΑΔΩΝ ΠΛΗΘΥΣΜΟΥ ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΠΡΩΤΩΝ ΒΟΗΘΕΙΩΝ, ΕΘΝΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΑΜΕΣΗΣ
ΒΟΗΘΕΙΑΣ –Τμήμα Εκπαίδευσης, 2017 – Α΄ ΕΚΔΟΣΗ
ΠΡΩΤΕΣ ΒΟΗΘΕΙΕΣ, Στυλιανός Παπαλεξανδρής, ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ 2012
American Red Cross https://www.redcross.org/
The British Red Cross https://www.redcross.org.uk/
Πρώτες Βοήθειες – IFRC-Εφαρμογές στο Google Play