Περιγραφή
Τι είναι οι πρώτες βοήθειες:
Οι πρώτες βοήθειες είναι η ακολουθία ενεργειών που πρέπει να πραγματοποιούνται βήμα προς βήμα με σκοπό καταρχήν την αποφυγή του θανάτου, κατά
δεύτερον να εμποδίσουν περισσότερο την επιδείνωση της κατάστασης του θύματος και να του προσφέρουν ανακούφιση. Δεν αποσκοπούν στην τελική θεραπεία η οποία θα γίνει πάντα στο κατάλληλο νοσοκομείο. Η σειρά των ενεργειών είναι σημαντική διότι εάν ένας χειρισμός δεν επιτελεστεί σωστά, η αποτελεσματικότητα του επόμενου μπορεί να περιοριστεί. Γίνονται από ένα ή περισσότερα άτομα (διασώστες) σε άτομο (θύμα) στο οποίο υπάρχει κίνδυνος απώλειας της ζωής του, μη αναστρέψιμη βλάβη κάποιου οργάνου ή μέλους του σώματός του.
Τι ορίζεται ως βρέφος, παιδί και ενήλικας στις πρώτες βοήθειες:
Το στοιχείο που καθορίζει είναι το μέγεθος του σώματος, άρα για τις πρώτες βοήθειες θεωρείται:
- Βρέφος: έως 1 έτους
- Παιδί: από 1 έως 12 ετών
- Ενήλικας: από 12 ετών και άνω
Έχεις αναρωτηθεί:
Είναι σωστό να χρησιμοποιώ οδοντόκρεμα σε ένα έγκαυμα;
Στη ρινορραγία πρέπει να σηκώνει το παιδί το κεφάλι προς τα πάνω;
Τι πρέπει να κάνω σε περίπτωση σπασμών;
Κι αν καταπιεί τη γλώσσα του;
Πώς θα βγάλω ένα ξένο σώμα που έχει φράξει το λαιμό του παιδιού μου;
Ποια είναι τα λάθη και ποια τα σωστά στις πρώτες βοήθειες;
Τι από αυτά που ξέρουμε σαν σωστή αντιμετώπιση είναι στην πραγματικότητα μύθοι;
Περιεχόμενα:
- Προσέγγιση και έλεγχος περιστατικού με ασφάλεια
- Θέση ανάνηψης
- Πνιγμονή
- Χτυπήματα στο κεφάλι, αιμορραγίες
- Πυρετός, πυρετικοί, επιληπτικοί σπασμοί
- Εγκαύματα
- Πνιγμός
- Αλλεργικό σοκ κ.ά.
Τηλέφωνα έκτακτης ανάγκης:
166 ΕΚΑΒ
100 Άμεση Δράση
199 Πυροσβεστική Υπηρεσία
2107793777 Κέντρο Δηλητηριάσεων
112 ευρωπαϊκός τηλεφωνικός αριθμός έκτακτης ανάγκης.
Ο τρόπος προσέγγισης έχει τροποποιηθεί ώστε να είμαστε ασφαλείς πλέον και από τον Covid-19
Εάν το παιδί ή βρέφος το οποίο χρειάζεται πρώτες βοήθειες, μένει μαζί μας στο ίδιο σπίτι, αν είναι το παιδί μας, δεν χρειάζεται να πάρουμε μέτρα για τον Covid-19, καθώς θεωρείται ότι σε περίπτωση που το παιδί είναι φορέας, έχουμε εκτεθεί κι εμείς στον ιό.
Εάν πρόκειται για ένα παιδί, βρέφος ή ενήλικα που δεν συγκατοικεί στο ίδιο σπίτι με εμάς, τότε θα πρέπει να χρησιμοποιήσουμε Μέτρα Ατομικής Προστασίας (ΜΑΠ), δηλαδή να φορέσουμε μάσκα, γάντια και να καλύψουμε το πρόσωπο (μύτη και στόμα) του θύματος με ένα πανί ή μία μάσκα.
Στην περίπτωση αυτή, δεν θα πλησιάσουμε τον αεραγωγό του θύματος, ο έλεγχος της αναπνοής, θα γίνει ακουμπώντας το χέρι μας στην κοιλιακή χώρα και ελέγχοντας αν υπάρχει αναπνευστική κίνηση στην κοιλιά και τον θώρακα για 10 δευτερόλεπτα.
Γράφουν οι:

Σοφία Δούμα
Μαία, Σύμβουλος Θηλασμού
Καλωσορίζουμε στην ομάδα των experts μας τη Σοφία Δούμα. Η Σοφία είναι Μαία, Εκπαιδευτικός, διεθνώς πιστοποιημένη Σύμβουλος Γαλουχίας IBCLC και πιστοποιημένη Birthlight™ Perinatal Yoga Instructor. Είναι επίσης μητέρα πέντε παιδιών. Οι εμπειρίες που βίωσε η ίδια με τον θηλασμό των 5 παιδιών της, την ενέπνευσαν να διευρύνει περισσότερο τις γνώσεις της. Μαζί με την Αφροδίτη Κονδύλη, είναι συνιδρύτριες του Κύκλου. Τη Σοφία θα τη βρεις στον Κύκλο να παρέχει την υποστήριξή της με σεμινάρια, ομιλίες και workshops ως Σύμβουλος Θηλασμού σε κάθε στάδιο της μητρότητας, από την εγκυμοσύνη, τον τοκετό, τον θηλασμό μέχρι τη σύνδεση της Γυναίκας με το σώμα της και το παιδί της, μέσω μαθημάτων prenatal-postnatal yoga. Το όνειρό της είναι η υποστήριξη και η φροντίδα προς τις γυναίκες και την οικογένεια, με ενσυναίσθηση και σεβασμό. #projectparenting #meetourexpert
Διαβάστε περισσότερα