Πώς μπορούμε να υποστηρίξουμε μια νέα μαμά ώστε να νιώσει ασφαλής; Η λέξη κλειδί εδώ είναι η ενσυναίσθηση. Είναι πολύ σημαντικό να ακούμε τις μαμάδες και αυτή είναι η βάση από την οποία πρέπει να ξεκινήσουμε.

Τι έχει να μας πει μια νέα μαμά;

Ακούγοντας προσεκτικά συχνές φράσεις που χρησιμοποιούν οι μαμάδες και αν αφουγκραστούμε και πίσω από τις λέξεις, θα μπορέσουμε να τις προσεγγίσουμε με ενσυναίσθηση και να τις υποστηρίξουμε όπως αυτές οι ίδιες έχουν ανάγκη. (Stuart-Macadam & Dettwyler, 1995)

Φράσεις όπως:

  • Δεν έχω / είχα γάλα – Μήπως δεν έχω αρκετό γάλα;
  • Το σώμα μου δεν μπορεί / δεν είναι ικανό να φτιάξει αρκετό / αρκετά θρεπτικό γάλα.
  • Το σώμα μου δεν μπορεί να θρέψει το παιδί μου.
  • Το μωρό μου δεν με θέλει / δεν θέλει το στήθος μου.
  • Μόλις το φέρνω στο στήθος φεύγει / κλαίει / με χτυπάει.
  • Το μωρό μου δεν έχει δύναμη να θηλάσει.
  • Το μωρό μου είναι πολύ νευρικό / «τσαούσα» κλπ.
  • Το μωρό μου δαγκώνει / είναι «πιράνχας».

Τι έχει να μας πει για μια νέα μαμά;

Αυτές και πλήθος άλλων φράσεων, μας δείχνουν πώς η ίδια η μαμά βιώνει την κατάσταση, πόσο την επηρεάζει η πίεση που δέχεται και πώς προσπαθεί να ανταποκριθεί σε  όλη αυτή την πίεση που βιώνει. (Wells, 2006)

Τι είδους φροντίδα και υποστήριξη δέχονται οι γυναίκες;

Ακόμα, είναι σημαντικό να έχουμε πάντα στο νου μας το κοινωνικό πλαίσιο το οποίο έχει διαμορφώσει το είδος της φροντίδας και της υποστήριξης που δέχονται οι μητέρες και τα μωρά τους. Δεν θα πρέπει να μας διαφεύγει ότι σε πολλές περιπτώσεις, οι γυναίκες δεν αντιμετωπίζονται με τον ίδιο τρόπο όπως οι άντρες, τα συμπτώματα που περιγράφουν και αυτά που βιώνουν δεν τυγχάνουν πάντα σωστής αξιολόγησης και πολλές φορές δεν αναγνωρίζονται ως τέτοια και υποβιβάζονται, ενώ συχνά στις γυναίκες αποδίδεται υπερβολική αντίδραση, υπερβολική αδυναμία ή ακόμα και «υστερία», μόνο και μόνο επειδή είναι γυναίκες. (Bunton, Burrows, & Nettleton, 1995)

Έχοντας όλα αυτά υπόψη, μπορούμε να σταθούμε πραγματικά δίπλα στις νέες μητέρες και να τις βοηθήσουμε να επιτύχουν τους δικούς τους στόχους σε σχέση με τον θηλασμό! (Earle, 2002).

Σοφία Δούμα

Σοφία Δούμα

Μαία, Σύμβουλος Θηλασμού

Καλωσορίζουμε στην ομάδα των experts μας τη Σοφία Δούμα. Η Σοφία είναι Μαία, Εκπαιδευτικός, διεθνώς πιστοποιημένη Σύμβουλος Γαλουχίας IBCLC και πιστοποιημένη Birthlight™ Perinatal Yoga Instructor. Είναι επίσης μητέρα πέντε παιδιών. Οι εμπειρίες που βίωσε η ίδια με τον θηλασμό των 5 παιδιών της, την ενέπνευσαν να διευρύνει περισσότερο τις γνώσεις της. Μαζί με την Αφροδίτη Κονδύλη, είναι συνιδρύτριες του Κύκλου. Τη Σοφία θα τη βρεις στον Κύκλο να παρέχει την υποστήριξή της με σεμινάρια, ομιλίες και workshops ως Σύμβουλος Θηλασμού σε κάθε στάδιο της μητρότητας, από την εγκυμοσύνη, τον τοκετό, τον θηλασμό μέχρι τη σύνδεση της Γυναίκας με το σώμα της και το παιδί της, μέσω μαθημάτων prenatal-postnatal yoga. Το όνειρό της είναι η υποστήριξη και η φροντίδα προς τις γυναίκες και την οικογένεια, με ενσυναίσθηση και σεβασμό. #projectparenting #meetourexpert

Διαβάστε περισσότερα
Κύκλος

Σε συνεργασία με:

Κύκλος

Ο Κύκλος ένα κέντρο υποστήριξης γυναικών και των οικογενειών τους. Λειτουργεί από το 2015, στηρίζοντας τη γυναίκα ολιστικά, στην περιγεννητική περίοδο, στη γονεϊκότητα αλλά και σε κάθε άλλη στιγμή που το έχει ανάγκη. Μάθε περισσότερα για τον Κύκλο στην πλατφόρμα μας!

Διαβάστε περισσότερα

Bunton, R., Burrows, R., & Nettleton, S. (Επιμ.). (1995). The Sociology of Health Promotion Critical Analyses of Consumption, Lifestyle and Risk (1 εκδ.). London: Taylor & Francis Group.

Earle, S. (2002, September). Factors affecting the initiation of breastfeeding: implications for breastfeeding promotion. Health Promotion International, 17(3), σσ. 205-214.

Stuart-Macadam, P., & Dettwyler, K. A. (Επιμ.). (1995). Breastfeeding: Biocultural Perspectives (1 εκδ.). New York.

Van Esterik, P. (1994). Lessons From Our Lives: Breastfeeding in a Personal Context. Journal of Human Lactation, 10(2), σσ. 71-74.

Wells, J. (2006, January). The Role of Cultural Factors in Human Breastfeeding:Adaptive Behaviour or Biopower? Journal of human ecology(14), σσ. 39-47.

WHO. (2017). WHO. Ανάκτηση από 10 facts on breastfeeding: https://www.who.int/news-room/facts-in-pictures/detail/breastfeeding

Yate, Z. M. (2017, Nov.-Dec.). A Qualitative Study on Negative Emotions Triggered by Breastfeeding; Describing the Phenomenon of Breastfeeding/Nursing Aversion and Agitation in Breastfeeding Mothers,. Iranian Journal of Nursing and Midwifery Research, 22(6), σσ. 449-454.