Μια νέα μαμά, τόσο κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, αλλά ακόμα περισσότερο μετά τον τοκετό, δέχεται πίεση σε σχέση με τον θηλασμό. Η πίεση αυτή αφορά τόσο στην απόφασή της να θηλάσει όσο και σε απόφαση να μην θηλάσει. Αλλά είναι πολύ μεγάλη και στις μαμάδες οι οποίες προσπαθώντας να θηλάσουν αντιμετωπίζουν προβλήματα και αναζητούν βοήθεια για τον θηλασμό.

Γιατί μια νέα μαμά να αντιμετωπίζει πίεση για τον θηλασμό;
Ο θηλασμός είναι μία φυσική διαδικασία διατροφής και ανατροφής των μωρών μας. Όμως πόσο φυσικά και εύκολα έρχεται για τις μαμάδες; Μήπως οι νέες μαμάδες δέχονται μεγάλη πίεση σε σχέση με τον θηλασμό, ιδιαίτερα όταν έχουν δυσκολίες και προβλήματα; Με ποιον τρόπο μπορούμε να σταθούμε πραγματικά δίπλα τους και να τις υποστηρίξουμε;
Θηλασμός: μια φυσική διαδικασία
Ο θηλασμός είναι ο φυσικός τρόπος ανατροφής και διατροφής για όλα τα θηλαστικά. Είναι ο τρόπος με τον οποίο εξασφαλίζεται η διατροφή των μικρών τους εδώ και εκατομμύρια χρόνια. (WHO, 2017) Όμως πόσο φυσικός είναι για τη σύγχρονη μητέρα; Και πόσο εύκολα και αβίαστα μπορεί μια μητέρα στη σημερινή εποχή να θηλάσει το παιδί της;
Είναι μια βιωματική διαδικασία για μια νέα μαμά του σήμερα;
Όπως και κάθε άλλη βασική δεξιότητα επιβίωσης, έτσι και ο θηλασμός δεν είναι κάτι που διδάσκεται, αλλά κάτι που μαθαίνεται βιωματικά, ζώντας καθημερινά ανάμεσα σε μητέρες και μωρά που θηλάζουν.
Αυτό το βίωμα όμως έχει εκλείψει από τις γυναίκες της σύγχρονης εποχής. Και η έλλειψη αυτή σημαίνει μία εξ’ ορισμού δυσκολία και εξηγεί γιατί δεν είναι τόσο απλό και εύκολο να θηλάσουν όλες οι γυναίκες χωρίς δυσκολίες, αφού ο θηλασμός είναι κάτι φυσικό. (Van Esterik, 1994)
Ποιος και με ποιον τρόπο πιέζει τις νέες μαμάδες;
Η πίεση λοιπόν που δέχεται μία νέα μαμά σε σχέση με τον θηλασμό έχει πολλές μορφές. Ενδεικτικά:
- Η μαμά που για διάφορους λόγους δεν καταφέρνει να έχει επαρκή παραγωγή, κρίνεται γι’ αυτό.
- Η μαμά που αντιμετωπίζει επώδυνες καταστάσεις (πόνο, μαστίτιδα, πληγωμένες θηλές κλπ) κατά τον θηλασμό, θεωρείται ότι δεν είναι αρκετά αποφασισμένη ώστε να ξεπεράσει τις δυσκολίες και να συνεχίσει.
- Η μαμά που χωρίς να έχει ως βίωμα τον θηλασμό και τη φυσιολογική συμπεριφορά των μωρών, νιώθει καταβεβλημένη και ανίκανη να ανταποκριθεί στις φυσιολογικές ανάγκες ενός μωρού, καθώς οι προσδοκίες που η ίδια έχει και που έχουν δημιουργηθεί κοινωνικά, είναι εντελώς διαφορετικές.
- Η μαμά που συνειδητά έχει αποφασίσει να μην θηλάσει αποκλειστικά ή να μην θηλάσει καθόλου, κρίνεται για την απόφασή της αυτή και δέχεται πίεση να την αλλάξει.
- Η μαμά που έχοντας βιώσει κάποιο τραύμα (συνέπεια κακοποίησης), αντιμετωπίζει σοβαρά σωματικά και ψυχολογικά συμπτώματα και εκδηλώσεις και ο θηλασμός, παρόλο που μπορεί να είναι επιλογή της, πιθανόν να είναι γι’ αυτή τη γυναίκα τραυματικός, κρίνεται για την αδυναμία της να θηλάσει.
- Η μαμά που θηλάζει για όσο χρόνο επιθυμεί το παιδί της να θηλάσει, κρίνεται ως μία μητέρα που προβάλει τις δικές της ανάγκες και πιθανόν δημιουργεί πρόβλημα στο παιδί της, καθώς το συλλογικό υποσυνείδητο αυτή την περίοδο επιθυμεί οι μητέρες να θηλάζουν, αλλά όχι να θηλάζουν περισσότερο από αυτό που αυθαίρετα τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο στη συγκεκριμένη κοινωνία θεωρείται κοινωνικά αποδεκτό.
Αυτοί είναι μερικοί μόνο από τους τρόπους με τους οποίους ασκείται πίεση στις νέες μητέρες σε σχέση με τον θηλασμό. (Yate, 2017)
Αν σου άρεσε το άρθρο και θες να διαβάσεις και το 2ο Μέρος μπες εδώ.

Σοφία Δούμα
Μαία, Σύμβουλος Θηλασμού
Καλωσορίζουμε στην ομάδα των experts μας τη Σοφία Δούμα. Η Σοφία είναι Μαία, Εκπαιδευτικός, διεθνώς πιστοποιημένη Σύμβουλος Γαλουχίας IBCLC και πιστοποιημένη Birthlight™ Perinatal Yoga Instructor. Είναι επίσης μητέρα πέντε παιδιών. Οι εμπειρίες που βίωσε η ίδια με τον θηλασμό των 5 παιδιών της, την ενέπνευσαν να διευρύνει περισσότερο τις γνώσεις της. Μαζί με την Αφροδίτη Κονδύλη, είναι συνιδρύτριες του Κύκλου. Τη Σοφία θα τη βρεις στον Κύκλο να παρέχει την υποστήριξή της με σεμινάρια, ομιλίες και workshops ως Σύμβουλος Θηλασμού σε κάθε στάδιο της μητρότητας, από την εγκυμοσύνη, τον τοκετό, τον θηλασμό μέχρι τη σύνδεση της Γυναίκας με το σώμα της και το παιδί της, μέσω μαθημάτων prenatal-postnatal yoga. Το όνειρό της είναι η υποστήριξη και η φροντίδα προς τις γυναίκες και την οικογένεια, με ενσυναίσθηση και σεβασμό. #projectparenting #meetourexpert
Διαβάστε περισσότερα
Σε συνεργασία με:
Κύκλος
Ο Κύκλος ένα κέντρο υποστήριξης γυναικών και των οικογενειών τους. Λειτουργεί από το 2015, στηρίζοντας τη γυναίκα ολιστικά, στην περιγεννητική περίοδο, στη γονεϊκότητα αλλά και σε κάθε άλλη στιγμή που το έχει ανάγκη. Μάθε περισσότερα για τον Κύκλο στην πλατφόρμα μας!
Διαβάστε περισσότεραBunton, R., Burrows, R., & Nettleton, S. (Επιμ.). (1995). The Sociology of Health Promotion Critical Analyses of Consumption, Lifestyle and Risk (1 εκδ.). London: Taylor & Francis Group.
Earle, S. (2002, September). Factors affecting the initiation of breastfeeding: implications for breastfeeding promotion. Health Promotion International, 17(3), σσ. 205-214.
Stuart-Macadam, P., & Dettwyler, K. A. (Επιμ.). (1995). Breastfeeding: Biocultural Perspectives (1 εκδ.). New York.
Van Esterik, P. (1994). Lessons From Our Lives: Breastfeeding in a Personal Context. Journal of Human Lactation, 10(2), σσ. 71-74.
Wells, J. (2006, January). The Role of Cultural Factors in Human Breastfeeding:Adaptive Behaviour or Biopower? Journal of human ecology(14), σσ. 39-47.
WHO. (2017). WHO. Ανάκτηση από 10 facts on breastfeeding: https://www.who.int/news-room/facts-in-pictures/detail/breastfeeding
Yate, Z. M. (2017, Nov.-Dec.). A Qualitative Study on Negative Emotions Triggered by Breastfeeding; Describing the Phenomenon of Breastfeeding/Nursing Aversion and Agitation in Breastfeeding Mothers,. Iranian Journal of Nursing and Midwifery Research, 22(6), σσ. 449-454.