Πίνακας περιεχομένων
- Ποια ηλικία είναι η κατάλληλη για να αποθηλάσει ένα μωρό;
- Και πως ξεκινάμε;
- Ας δούμε τώρα τα tips για ήπιο αποθηλασμό:
Υπάρχουν αλήθεια tips για έναν ήπιο αποθηλασμό; Υπάρχουν όντως tips που θα μπορέσουν να βοηθήσουν μια μητέρα να αποθηλάσει το μικρό της όμορφα και ήπια; Θα έλεγα ότι μάλλον αυτό το άρθρο γράφτηκε για να καταρρίψει τον μύθο αυτό.

Ο αποθηλασμός αν τον δούμε στην ολότητά του, δηλαδή ως το τέλος του ταξιδιού της πρώτης μας αγνής και άμεσης σύνδεσης με το παιδί μας, μιας σύνδεσης που χρησιμοποιούσε το γάλα που έφτιαξε το σώμα μας για αυτό το μοναδικό πλάσμα, την επαφή, την αγκαλιά, τότε σε αυτό δεν χωράνε απλά μηχανιστικά tips, αλλά πολλή φροντίδα, κατανόηση, αποδοχή, απόφαση και ένα τεράστιο άνοιγμα στο μυαλό και στην καρδιά μας.
Όχι μόνο για να μην χαλάσουμε αυτό που όμορφα χτίστηκε αλλά κυρίως για να το διατηρήσουμε, να το εξελίξουμε, να το μεγαλώσουμε, μαζί, χέρι χέρι, καρδιά με καρδιά, όπως μέχρι τώρα.
Ποια ηλικία είναι η κατάλληλη για να αποθηλάσει ένα μωρό;
Οι οδηγίες του ΠΟΥ αναφέρουν «Ενθαρρύνεται ο αποκλειστικός θηλασμός του βρέφους για τους πρώτους έξι μήνες και η συνέχιση του μαζί με την εισαγωγή στερεών τροφών ως βασική τροφή μέχρι το έτος και συνέχιση έως τουλάχιστον τα δύο έτη ή όσο το επιθυμούν μητέρα και παιδί».
Κάθε γυναίκα λαμβάνοντας υπόψιν όλες τις πληροφορίες που πρέπει να έχει για τον θηλασμό μέσα από αντικειμενική πληροφόρηση, με επιστημονική τεκμηρίωση, ούσα σωστά και επαρκώς υποστηριγμένη θα αποφασίσει για πόσο θα θηλάσει το μικρό της, ανάλογα με τις μοναδικές συνθήκες του δικού τους συστήματος. Από λίγες φορές μέχρι μερικά χρόνια, το ταξίδι του θηλασμού είναι ωφέλιμο για τη μαμά και το μωρό.
Σε αυτό το άρθρο θα μιλήσουμε για τον ήπιο καθοδηγούμενο αποθηλασμό και μερικά βασικά στοιχεία που μπορούν να βοηθήσουν μια μητέρα να αποθηλάσει ηπία με αγάπη και σεβασμό προς το μωρό της αλλά και την ίδια. Αυτό μπορεί να γίνει από την πρώτη μέρα έως και χρόνια μετά τον τοκετό. Εδώ θα αναφερθούμε κυρίως σε μητέρες με μεγαλύτερα μωρά και νήπια.

Και πως ξεκινάμε;
Ξαναδιαβάζουμε την πρώτη παράγραφο αυτού του άρθρου και βάζουμε τις σωστές βάσεις! Ο αποθηλασμός δεν θα επιτευχθεί με «7 ή 10 επιτυχημένα βήματα», ο αποθηλασμός είναι μια μετάβαση, ένας καινούργιος χορός που τώρα μαθαίνεις τα βήματα, και θα τα μάθεις σιγά σιγά, κάνοντας πισωγυρίσματα, πρόβες ξανά και ξανά, με μικρές απώλειες και δυσκολίες και ματαιώσεις. Μέχρι να έχετε εφοδιαστεί για το επόμενο στάδιο που είναι η παράσταση. Ας υποθέσουμε ότι η παράσταση θα είναι η σχέση σας χωρίς τον θηλασμό, η μέρα μετά.
Ας δούμε τώρα τα tips για ήπιο αποθηλασμό:
1. Ξεκαθαρίζω τις προσδοκίες και τα θέλω μου
Τι περιμένω αποθηλάζοντας το μικρό; Τι προσδοκίες έχω σε σχέση με τον χρόνο μου, με τη σχέση μας, με τις αντιδράσεις του, με τις συνήθειες του, με τα πράγματα που μπορώ να κάνω;
Ας σκεφτούμε λοιπόν…
Ναι η σωστή απάντηση είναι τίποτα. Δεν έχω να περιμένω τίποτα.
O λόγος για να αποθηλάσω είναι γιατί έχει φτάσει για μένα η ώρα, νιώθω ότι είμαι έτοιμη να το δούμε αλλιώς και να πάμε παρακάτω. Έχω την ανάγκη να οδηγηθώ στο τέλος της διαδρομής.
Και αυτό γιατί το μικρό σου, θα συνεχίσει να είναι γύρω σου, να σε έχει ανάγκη, να σε διεκδικεί, να σε χρειάζεται.

2. Βάζω σαν προτεραιότητα να δώσω φροντίδα και ανάσες χρόνου στον εαυτό μου.
Πολλές φορές περιμένουμε αυτό να έρθει με τον αποθηλασμό.
Έχω νέα!
Δεν έρχεται ποτέ μόνος του ο χρόνος, ούτε η φροντίδα, ούτε όμως εκβιάζεται. Χρειάζεται να ανοίξουμε εμείς μικρές χαραμάδες.
Γιατί, για να αποθηλάσω το μικρό μου (ας ανατρέξουμε ξανά στην πρώτη παράγραφο) χρειάζομαι όρεξη και ενέργεια και χρόνο, αυτιά και καρδιά να ακούσω και να νιώσω και να αποδεχτώ και δεν θα έχω την ευκολία του θηλασμού. Αρά χρειάζομαι ανατροφοδότηση, ας είναι και μικρή, ελάχιστη, μικρούλα.. όσο ένα μπάνιο δέκα λεπτά με δυνατά το αγαπημένο σου τραγούδι, όσο ένας καφές στο χέρι γυρνώντας από την δουλειά.. όσο ένα τηλέφωνο με ησυχία με πρόσωπα αγαπημένα. Για να ανοίξει η πρώτη χαραμάδα.
3. Πρόσεχε τι λες.
Απόφυγε να συζητάς το θέμα με όλους μπροστά στο μικρό, χρησιμοποιείσαι θετικό τρόπο να αρνηθείς, να αποφύγεις, να καθυστερήσεις (έστω τις περισσότερες φορές).
Μην γκρινιάζεις συνέχεια. Πάρε απαλά απαλά την ευθύνη σου και πες «όχι», σταθερά και με υπομονή, όταν αυτό χρειάζεσαι να κάνεις.
Μην επικοινωνείς στο μικρό τα μακρόπνοα σχέδιά σου, τα παιδιά ζουν στο τώρα! Επικοινώνησε το τώρα σας, το αύριο θα το φτιάξετε μαζί.

4. Παίξτε.
Το παιχνίδι για τα παιδιά είναι όλη η ζωή και όλη η ζωή μας μπορεί να είναι ένα παιχνίδι για τα παιδιά. Συμπεριλάβετε τα στις δραστηριότητες του σπιτιού, γελάστε, χορέψτε, παίξτε παιχνίδια που τα ευχαριστιέσαι και συ!
Και μην ξεχνάς όσο πιο «βρώμικο» το παιχνίδι τόσο πιο ενδιαφέρον.
Είναι πολύ χαρακτηριστικό το πόσες φορές θηλάζει ένα μικρό που βαριέται, δώστε ιδέες, ενθαρρύνετε, ανακαλύψτε μαζί.
5. Κλείστε τα αυτιά σας στου τρίτους
Υπερασπιστείτε την επιλογή σας, ενημερωθείτε από πηγές και ανθρώπους που έχουν την εμπειρία και την εξειδίκευση και μην αφήσετε ποτέ κανέναν να φέρει το μικρό σας σε δύσκολη θέση επειδή θηλάζει. Κ οι δύο γονείς χρειάζεται να ακυρώσουν τέτοια λεγόμενα ώστε το παιδί να νιώθει εντάξει, ασφαλές και αποδεκτό στο πλαίσιό σας.
6. Η ανάγκη της σωματικής επαφής.
Αν κάτι προσφέρει ο θηλασμός είναι αυτή η τόσο άδολη, αρχέγονη, γεμάτη αγάπη επαφή. Μυρωδιές, ζεστασιά παρηγοριά, όλη η αγάπη σε ένα άγγιγμα.
Πάρα πολλά tips για αποθηλασμό συμπεριλαμβάνουν την οδηγία να μην παίρνουμε τα μικρά μας αγκαλιά (για να μην τους έρθει η όρεξη να θηλάσουν), να μην μας βλέπουν να καθόμαστε, να μην μας βλέπουν με μπλούζες με πιο ανοιχτή λαιμόκοψη!
Έχω νέα ξανά!
Τι θα λέγατε να δοκιμάσουμε να δώσουμε στα παιδιά μας την επαφή που χρειάζονται πριν την αναζητήσουν, πριν την απαιτήσουν, πριν τη διεκδικήσουν;
Δώστε απλόχερα, αγκαλιές, χρησιμοποιήστε σωματικά παιχνίδια, εκμεταλλευτείτε κάθε ευκαιρία για σύνδεση!

7. Ακολουθήστε τον ρυθμό σας.
Κάθε τι που κάνουμε για να λειτουργήσει θέλει επανάληψη, υπομονή και χρόνο. Θυμηθείτε! Είναι μετάβαση, είναι χορός, είναι πρόβες, δεν είναι smartphone με application για να αλλάξουμε απλά τη ρύθμιση.
Και θα έρθουν μέρες που θα γίνουν και βήματα πίσω και εξαιρέσεις, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι γκρεμίστηκαν όλα, οι ρουτίνες είναι για να τις σπάμε, να βρίσκουμε νέες ισορροπίες και να τις επαναφέρουμε μόλις οι συνθήκες το επιτρέπουν ξανά.
Ξεκινήστε από αυτά που σας φαίνονται πιο εύκολα, μικρά και σταθερά βήματα, κόβοντας θηλασμό θηλασμό, πηγαίνοντας σταθερά παρακάτω, εκμεταλλευτείτε όλα τα παραπάνω!
8. Δημιουργήστε νέες ρουτίνες για τον ύπνο (ή παραλλάξτε τις ήδη υπάρχουσες).
Ξεκινήστε από το βράδυ, μην προσπαθήσετε αμέσως να αποφύγετε τον θηλασμό, το να αποκοιμηθεί χωρίς στήθος είναι ο πρώτος στόχος. Χρησιμοποιήστε ότι μπορεί να δώσει ρυθμό, ίσως είναι μια ωραία ευκαιρία να ανακαλύψετε μαζί ιστορίες, νανουρίσματα, βιβλία. Έχετε υπομονή, δώστε χρόνο, επαναλάβετε.
Και κυρίως πάρτε ανάσες, δώστε τον χώρο και τον χρόνο και στον μπαμπά ή σε όποιον άλλο φροντιστή να κοιμήσει (tip μέσα στο tip: τις πρώτες φορές πηγαίνετε μια βόλτα, κανονίστε κάτι -δώστε πραγματικό χώρο και χρόνο- είναι η σχέση τους μεταξύ τους και χρειάζεται και αυτή τροφή και υπομονή για να αναπτυχθεί)
Και κάτι έξτρα!
Όλα φαίνονται ακατόρθωτα μέχρι να ξεκινήσουμε να τα κάνουμε. Όλα δείχνουν απροσπέλαστα αν δεν δώσουμε χρόνο. Κάντε ένα βήμα τη φορά, ένα μικρό βήμα χωρίς θηλασμό, ένα μεγάλο βήμα προς τη νέα πραγματικότητα!

Αφροδίτη Κονδύλη
PCI Parent Coach, Εκπαιδεύτρια Γονέων, Σύμβουλος Θηλασμού
Η Αφροδίτη Κονδύλη είναι Parent Coach, Εκπαιδεύτρια γονέων και Σύμβουλος θηλασμού. Έχει ιδρύσει τον Κύκλο, ένα κέντρο υποστήριξης γυναικών , θηλασμού και οικογενειών και το Parent Coach Lab. To όραμά της είναι οι γονείς να έχουν την υποστήριξη και την πληροφόρηση που χρειάζονται, την ευκαιρία να ανακαλύψουν το δικό τους μοναδικό μονοπάτι στην πορεία της γονεϊκότητας τους...
Διαβάστε περισσότερα
Σε συνεργασία με:
Κύκλος
Ο Κύκλος ένα κέντρο υποστήριξης γυναικών και των οικογενειών τους. Λειτουργεί από το 2015, στηρίζοντας τη γυναίκα ολιστικά, στην περιγεννητική περίοδο, στη γονεϊκότητα αλλά και σε κάθε άλλη στιγμή που το έχει ανάγκη. Μάθε περισσότερα για τον Κύκλο στην πλατφόρμα μας!
Διαβάστε περισσότερα