Το ταξίδι της γονεϊκότητας αρχίζει και σήμερα περισσότερο από ποτέ, υπάρχουν βιβλία, σεμινάρια, το ίντερνετ για να ενημερωθείτε για όλο αυτό που ξεκινάει. Σίγουρα η πραγματικότητα θα είναι διαφορετική για τον καθένα, αλλά η ενημέρωση είναι πολύ σημαντική και βοηθητική ιδιαίτερα αν γίνεται από καταρτισμένους επαγγελματίες υγείας και ανθρώπους που εμπιστεύεστε. Ποιές είναι οι αγωνίες και ποιές οι επιλογές που έχει ένας σύγχρονος γονιός.
Σύγχρονα διλήμματα
Το πρώτο πράγμα που κυρίως απασχολεί τους γονείς στην αρχή είναι πώς θα τρέφεται το μωρό τους. Θα θηλάσει ή θα του δώσουμε ξένο γάλα; Σήμερα αυτό έχει γίνει το μεγαλύτερο άγχος κάθε μητέρας. Πολλές μητέρες νιώθουν ότι δεν είναι αρκετά καλές μητέρες αν δεν θηλάσουν και έχουν τύψεις αν δεν τα καταφέρουν.
.
Σε μια κοινωνία που μέχρι πριν λίγα χρόνια ελάχιστοι έδιναν σημασία για τον θηλασμό, τη γέννα, τη διαπαιδαγώγηση του παιδιού, σήμερα έχει γίνει μια αφύπνιση σε όλα αυτά τα ζητήματα και περισσότεροι γονείς αναζητούν το καλύτερο για το παιδί τους.
Σεμινάρια για φυσιολογικό τοκετό, θηλασμό, συνειδητή γονεϊκότητα, για τον ύπνο, οτιδήποτε αφορά το παιδί. Χαίρομαι πραγματικά για όλη αυτήν τη γνώση που προσφέρεται στους γονείς και που ναι μπορούν να μειωθούν οι καισαρικές, ναι μπορούν οι γυναίκες να θηλάσουν, γιατί όπως και να το κάνουμε αυτό ορίζει η φύση μας.

Είμαι υπέρμαχος της φυσιολογικής γέννας και του θηλασμού, όπως και του φυσιολογικού αποθηλασμού. Όλη όμως αυτή γνώση και ο τρόπος που μεταδίδεται στους γονείς θα έπρεπε να γίνεται με σεβασμό στη διαφορετικότητα της κάθε οικογένειας και του κάθε ατόμου μέσα σε αυτήν.
Ασφαλής συναισθηματικός δεσμός

Η σύνδεση του παιδιού με την μητέρα δεν καθορίζεται μόνο από τον τρόπο που γεννήθηκε, ούτε από το πόσο καιρό θήλασε και αν θήλασε. Η σχέση αυτή είναι δυναμική και χτίζεται μέρα με τη μέρα από όλα τα μικρά καθημερινά πράγματα που συμβαίνουν γύρω μας. Μα το μεγαλύτερο δώρο που μπορούμε να κάνουμε στο παιδί μας είναι η δική μας προσωπική εξέλιξη.
Η σημασία της προσωπικής ανάπτυξης
Καθημερινά ο καθένας μας παλεύει με τους δικούς του δαίμονες. Και το πόσο καλός και σημαντικός είναι, δεν βοηθάει να προσθέτουμε ένα ακόμα βάρος στους γονείς κρίνοντάς τους. Η γονεϊκότητα είναι δύσκολη και χρειάζεται δουλειά. Όπως όλες μας οι σχέσεις και η πιο σημαντική δουλειά ξεκινάει με τον ίδιο μας τον εαυτό.
Άρθρο, Αγωνίες & επιλογές ενός σύγχρονου γονιού

Έλενα Κοντογιάννη
Εκπαιδεύτρια Γονέων Attachment Parenting, Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας
Καλωσορίζουμε στην ομάδα των experts μας την Έλενα Κοντογιάννη, είναι Σύμβουλος ψυχικής υγείας (Προσωποκεντρική) και σύμβουλος γονέων. Εργάζεται ιδιωτικά κάνοντας ατομικές συνεδρίες, ομάδες, συνεδρίες σε γονείς και σεμινάρια γονεϊκότητας. Στόχος της είναι να υποστηρίξει τους γονείς στο ταξίδι αυτό της γονεϊκότητας ώστε να μπορεί να δημιουργηθεί ένας ασφαλής δεσμός μεταξύ γονέα και παιδιού.
Διαβάστε περισσότερα