Βίντεο

Εισαγωγή

Γίνε Μέλος στο Project Parenting

Επεισόδιο 1

Διαχείριση Ορίων & Θετική Διαπαιδαγώγηση

Διαχείριση Ορίων & Θετική Διαπαιδαγώγηση

Ως σύγχρονος γονέας ενημερώνεσαι για τη γονεϊκότητα και θέλεις η σχέση σου με το παιδί σου να στηρίζεται στην αποδοχή και στη δημιουργία ενός ασφαλούς δεσμού. 

Έχεις αναρωτηθεί ποτέ τι είναι στην πραγματικότητα τα όρια;

Έχουν να κάνουν με την επιβίωση μας μέσα σε κοινωνικά σύνολα, έχουν να κάνουν με τον αυτοπροσδιορισμό μας. Έχουν να κάνουν με την ισορροπία. Από την άλλη υπάρχουν όρια που έχουν να κάνουν με την ασφάλειά μας, με τη σωματική μας ακεραιότητα και υγεία. 

Η Έλενα Κοντογιάννη, Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας και εκπαιδεύτρια γονέων Attachment Parenting, μας μιλά για το πώς μπορούμε να θέτουμε όρια με σεβασμό ενισχύοντας την σύνδεση με το παιδί μας χρησιμοποιώντας μεθόδους θετικής διαπαιδαγώγησης.

Πώς μπορεί να γίνει αυτή η επικοινωνία, αυτή η σύνδεση;
Πώς μπορούμε να ακούσουμε το παιδί μας και πώς μπορεί να μας ακούσει;
Πόσο εφικτό είναι αυτό στην καθημερινότητα μας και με ποιον τρόπο μπορούμε να επιτύχουμε αυτή την σύνδεση;
Πώς μπορούμε να μειώσουμε τις καθημερινές διαμάχες χωρίς να χρησιμοποιούμε μεθόδους τιμωρίας ή δωροδοκίας και έτσι να δώσουμε την ευκαιρία στα παιδιά μας να αναπτύξουν τη δική τους εσωτερική πειθαρχία;
Πώς μπορούμε να θέσουμε τα όρια μας με σεβασμό δημιουργώντας ένα ασφαλές περιβάλλον για τα παιδιά μας και ενισχύοντας τον ασφαλή δεσμό μαζί τους;
Η θετική διαπαιδαγώγηση έχει τις ρίζες της σε μια ασφαλή , έμπιστη και στοργική σχέση μεταξύ γονέα και παιδιού, ενσωματώνει μεθόδους γεμάτες σεβασμό και ενσυναίσθηση.

Θετική Διαπαιδαγώγηση:

Η θετική διαπαιδαγώγηση μας δίνει τα στοιχεία και την κατεύθυνση για αυτή την ισορροπία που βασίζεται στο συναισθηματικό δεσμό και στην σύνδεση με τον γονέα.

Ο κάθε ένας επικοινωνεί τα δικά του όρια και τα όρια έχουν νόημα όταν προσφέρουν ισορροπία μέσα στις κοινωνικές ομάδες που βρισκόμαστε. Για το παιδί η πρώτη αυτή βαθμίδα είναι η στενή του οικογένεια, εκεί θα δει και βιώσει τη συμβίωση, την αλληλεπίδραση την ασφάλεια, την χαρά του να ανήκεις κάπου.

Μιλάμε για:

• Αναπτυξιακά στάδια
• Οριοθέτηση με σεβασμό
• Τους κινδύνους της κλασικής πειθαρχίας
• Επιβράβευση και τιμωρία
• Ενεργητική ακρόαση

Ελπίζουμε να σου άρεσε το Βίντεο “Διαχείριση Ορίων & Θετική Διαπαιδαγώγηση”. Περιμένουμε τα σχόλια σου.

Isabelle Filiozat(1999)Στην καρδιά των συναισθημάτων του παιδιού (Βασιλική Κοκκίνου μετ.) Ν. Χαλκηδόνα Ενάλιος

Naomi Aldort.(2005) Αναθρέφοντας τα παιδιά μας αναθρέφουμε τον εαυτό μας(ΜαΪα Παπαγιανόπουλου μετ.) Αθήνα. Αλκυών

Shefali Tsabary(2010). The conscious parent. London . Hoddler &Stoughton

Είναι τα πρώτα μας γενέθλια & γιορτάζουμε μαζί! Επιπλέον -35% έκπτωση στην ετήσια συνδρομή με τον κωδικό "Birthday"!
Έλενα Κοντογιάννη

Έλενα Κοντογιάννη

Εκπαιδεύτρια Γονέων Attachment Parenting, Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας

Καλωσορίζουμε στην ομάδα των experts μας την Έλενα Κοντογιάννη, είναι Σύμβουλος ψυχικής υγείας (Προσωποκεντρική) και σύμβουλος γονέων. Εργάζεται ιδιωτικά κάνοντας ατομικές συνεδρίες, ομάδες, συνεδρίες σε γονείς και σεμινάρια γονεϊκότητας. Στόχος της είναι να υποστηρίξει τους γονείς στο ταξίδι αυτό της γονεϊκότητας ώστε να μπορεί να δημιουργηθεί ένας ασφαλής δεσμός μεταξύ γονέα και παιδιού.

Διαβάστε περισσότερα