Η κούραση και η εξουθένωση φαίνεται να πηγαίνει χέρι – χέρι με τη γονεϊκότητα και ίσως οι μαμάδες να παίρνουν παραπάνω πόντους σε αυτό. Αλλά όταν αυτό επιμένει ακόμα και μετά από 7-8 ώρες ύπνο και επαρκή ξεκούραση μέσα στην ημέρα; Επαρκή για τα δεδομένα ενός γονέα όπως και να έχει.

Τι μπορεί να σημαίνει αυτό; Μπορούμε να κάνουμε κάτι για αυτό;

Αν κάτι τέτοιο στα αυτιά σου ακούγεται γνώριμο πρέπει να αναρωτηθείς αν είναι φυσιολογικό. Οι πιθανότητες είναι πως δεν είναι φυσιολογικό όταν υπάρχει μια μόνιμη κούραση παρά τις συνθήκες. Μια ενδιαφέρουσα θεωρία είναι η εξάντληση και εξουθένωση των επινεφριδίων. Διαβάζοντας για τα επινεφρίδια πολλά ήρθαν σαν εξήγηση για τη δική μου κατάσταση και κόπωση.

Τα σώματά μας έχουν φτιαχτεί για να αντιμετωπίζουν το στρες αλλά…

Πόσο στρες μπορούν να αντιμετωπίσουν τελικά;

Υπάρχει και ένα όριο. Η ζωή έχει γίνει πολύ στρεσογόνα πλέον και ειδικά για μια μητέρα που προσπαθεί να ανταποκριθεί στον γονεϊκό της ρόλο και εξίσου καλά και στην επαγγελματική της ζωή φέροντας και όλες αυτές τις ορμονικές μεταπτώσεις που συμβαίνουν μέσα στο σώμα της σε μηνιαία βάση.

Τα επινεφρίδιά μας απλοϊκά βρίσκονται στο πάνω μέρος των νεφρών μας ανήκουν στο ενδοκρινικό μας σύστημα και εκκρίνουν ορμόνες που ρυθμίζουν διάφορες λειτουργίες στο σώμα μας, όπως η κορτιζόλη και η αδρεναλίνη και άλλες ρυθμιστικές ορμόνες που μας βοηθούν να αντιμετωπίσουμε το στρες. Πέρα από αυτήν τη λειτουργία, αυτές οι δυο σημαντικές ορμόνες βοηθούν στη διατήρηση της ισορροπίας των υγρών στο σώμα, στον έλεγχο της πίεσης, στα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα και σε άλλες μεταβολικές λειτουργίες.

Όταν το στρες της καθημερινότητας και οι ανάγκες μας ξεπερνούν για μεγάλα χρονικά διαστήματα τότε αυτοί οι αδένες, τα επινεφρίδια μπορούν να παρουσιάσουν εξάντληση και να μειώσουν τα ορμονικά και ενεργειακά αποθέματα του σώματος μας. Η υπερέκκριση των ορμονών από τα επινεφρίδια λόγω του έντονου στρες μπορεί να ασθενήσει τον οργανισμό μας και να τον κάνει πιο ευάλωτο σε ασθένεια. Προκαλεί αδυναμία, κόπωση, μια αίσθηση πως αρρωσταίνουμε, διαταραχές στον κύκλο του ύπνου, προκαλώντας διαταραγμένο ύπνο χωρίς βαθιά ξεκούραση με αποτέλεσμα να νιώθουμε κούραση ακόμα και μετά από ένα ολονύχτιο ύπνο.

Αιτίες που μπορεί να μας οδηγήσουν σε αυτή την κατάσταση:

 1. Έλλειψη ύπνου ή συνεχόμενα ξενύχτια
 2. Κατάθλιψη, ενοχές, θυμός, ανησυχία, στρες
 3. Πολλές ώρες εργασία είτε νοητική είτε σωματική
 4. Υπερβολική άσκηση του σώματος
 5. Χρόνιοι πόνοι
 6. Κακή διατροφή και κακή απορρόφηση των τροφών
 7. Προβλήματα στην πέψη
 8. Υπογλυκαιμία
 9. Χρόνια φλεγμονή

Άλλα συμπτώματα που μπορεί να υπάρχουν :

 1. Ένταση στο κεφάλι και αδυναμία συγκέντρωσης
 2. Προεμμηνορρυσιακό σύνδρομο
 3. Καρδιακές αρρυθμίες
 4. Κακή μνήμη
 5. Νευρικότητα
 6. Πονοκέφαλοι
 7. Τάση για κατανάλωση αλμυρών ή γλυκών φαγητών
 8. Οστεοπόρωση
 9. Αδυναμία, Κρίσεις πανικού
 10. Τριχόπτωση
 11. Και πολλά ακόμα που δεν αναφέρονται εδώ.

Πολλά από αυτά τα συμπτώματα τα συναντάμε σε μαμάδες με μικρά παιδιά και χρειάζεται όλο αυτό να πάρει την προσοχή που του αρμόζει. Μπορούμε να βγούμε από αυτήν την κατάσταση και τι θα μας βοηθήσει;

Κάποια από αυτά που μπορούν να μας βοηθήσουν προτείνονται παρακάτω:

 1. Καλή διατροφή, θρεπτική και συχνά γεύματα
 2. Αποχή από την καφεΐνη
 3. Γυμναστική, περπάτημα, γιόγκα, διαλογισμός ή απλό στρέτσινγκ. Όχι πολύ έντονη γυμναστική που εξαντλεί τα επινεφρίδια.
 4. Αποφυγή αλκοόλ και καπνίσματος, όπως και επεξεργασμένες τροφές.
 5. Μείωση του στρες
 6. Επαρκής ύπνος

Μπορεί αυτή η κατάσταση να μην έχει αναγνωριστεί από την κλασική ιατρική και οι έρευνες να μην μπορούν να το στηρίξουν ξεκάθαρα ακόμα, αλλά αυτό δεν σημαίνει πως δεν είναι υπαρκτή. Υπάρχουν πολλές μαμάδες, πολλοί γονείς που περνούν μια τέτοια κατάσταση και ο σκοπός του άρθρου αυτού είναι  να συνειδητοποιήσουμε τα επίπεδα του στρες που υπάρχουν στην ζωή μας και πόσο αυτά μπορεί να επιβαρύνουν το σύμπλεγμα σώμα – νου. Υπάρχουν εργαλεία και τρόποι και καθημερινές πρακτικές αποφόρτισης που μπορούν να βοηθήσουν στην κατεύθυνση της υγείας μας. Ίσως έχει έρθει η ώρα να αρχίσουμε να αμφιβάλλουμε για τον τρόπο ζωής που έχουμε επιλέξει σαν ανθρωπότητα και να στρέψουμε την επίγνωση μας σε πιο εποικοδομητικούς τρόπους να ζήσουμε στον πλανήτη αυτό.

Σ’ άρεσε το άρθρο και θέλεις να δεις περισσότερο υλικό από την Ιωάννα; Μπες εδώ:

Ιωάννα Βαλιώτη

Ιωάννα Βαλιώτη

Εισηγήτρια Γιόγκα, Μαία

Η Ιωάννα Βαλιώτη είναι Μαία - Ψυχοπροφυλάκτρια και πιστοποιημένη εισηγήτρια yoga και περιγεννητικής yoga απο την Yoga Alliance USA και έχει εργαστεί τα τελευταία 13 χρόνια με γυναίκες στην εγκυμοσύνη και στην λοχεία. Εξειδικεύεται στην προετοιμασία των εγκύων - ζευγαριών για τον τοκετό και την γονεικότητα μέσω της yoga και βιωματικών σεμιναρίων αλλά και στην αποκατάσταση του σώματος μετά τον τοκετό με ήπιες και επιστημονικά αποδεδειγμένες πρακτικές. Είναι υπέρμαχος του φυσικού και φυσιολογικού τοκετού και προάγει μέσα απο την προσέγγιση της την πνευματικότητα και την ιερότητα του τοκετού.

Διαβάστε περισσότερα