Πίνακας περιεχομένων

Κίνητρο στο σχολείο

Εάν έχετε ένα παιδί που δυσκολεύεται και δεν φαίνεται να έχει κίνητρο στο σχολείο και γενικά για την όποια προσπάθειά του, το πρώτο πράγμα που θέλετε να κάνετε είναι να διερευνήσετε αν υπάρχει κάποιο εμπόδιο στο δρόμο του. Μαθησιακά ζητήματα, κοινωνικές προκλήσεις, συγκέντρωση ή συναισθηματικά προβλήματα μπορούν όλα να δυσκολεύουν τα παιδιά ώστε να είναι ενεργά ακαδημαϊκά.

Πώς να βοηθήσετε το παιδί σας να αποκτήσει κίνητρο στο σχολείο;

Όμως, δεν έχουν όλα τα παιδιά που παρουσιάζουν χαμηλές επιδόσεις στο σχολείο – και προφανώς δεν ανταποκρίνονται στις δυνατότητές τους – ένα διαγνώσιμο πρόβλημα. Φυσικά, υπάρχουν πολλά πράγματα που μπορούν να κάνουν οι γονείς για να βοηθήσουν τα παιδιά ώστε να τα παρακινήσουν να προσπαθήσουν περισσότερο.

Πώς θα βοηθήσετε το παιδί σας να αποκτήσει κίνητρο στο σχολείο;

Ενεργή Συμμετοχή-Συνεργασία του γονέα

Ως γονέας, η παρουσία σας στην ακαδημαϊκή ζωή του παιδιού σας είναι ζωτικής σημασίας για τη δέσμευσή του σε αυτήν. Δείχνοντας το ενδιαφέρον σας για τη σχολική ζωή του παιδιού σας, δείχνετε ότι το σχολείο του μπορεί να είναι συναρπαστικό και ενδιαφέρον.

Αυτό είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικό με τα μικρά παιδιά που τείνουν να ενθουσιάζονται με ό,τι ενθουσιάζει και εσάς. Αντίθετα, παιδιά μεγαλύτερης ηλικίας – στην προεφηβεία & εφηβεία – μπορεί να αντιδράσουν αν αισθάνονται ότι τους κάνετε πάρα πολλές ερωτήσεις, γι’ αυτό φροντίστε να μοιράζεστε και τις λεπτομέρειες της δικής σας ημέρας. Μια συζήτηση είναι πάντα καλύτερη από μια ανάκριση.

Πώς να βοηθήσετε το παιδί σας να αποκτήσει κίνητρο στο σχολείο;

Ομοίως, είναι σημαντικό να παραμείνετε ενεργοί, αλλά να δώσετε στα μεγαλύτερα παιδιά λίγο περισσότερο χώρο. Εάν είστε πάντα πάνω από το παιδί σας σχετικά με τις εργασίες του, μπορεί να αναπτύξει αντίσταση και να έχει λιγότερο κίνητρο να εργαστεί.

Χρησιμοποιήστε Ενίσχυση

Πολλοί γονείς ανησυχούν για την επιβράβευση των παιδιών για την καλή δουλειά τους και είναι αλήθεια ότι οι απτές ανταμοιβές μπορεί να μετατραπούν σε σημαντική τροχοπέδη. Αλλά υπάρχουν τρόποι να χρησιμοποιήσετε άλλα κίνητρα που τελικά θα εσωτερικευθούν από το παιδί σας.

1. Επιβραβεύστε την προσπάθεια παρά το αποτέλεσμα

Το μήνυμα που θέλετε να στείλετε είναι ότι σέβεστε τη σκληρή δουλειά τους. Το να επαινείτε τα παιδιά που συνεχίζουν την προσπάθεια όταν τα πράγματα δυσκολεύουν, ακόμα και για πράγματα που δεν είναι βέβαιοι ότι μπορούν να κάνουν με επιτυχία, μπορούμε έτσι να τους αποδείξουμε την ευχαρίστηση της πίεσης του εαυτού μας και τη μη εύκολη παραίτηση. Ο συνεχής έπαινος για τους καλούς βαθμούς που έρχονται εύκολα μπορεί να κάνει τα παιδιά να αισθάνονται ότι δεν πρέπει να καταβάλλουν προσπάθειες.

2. Βοηθήστε τους να δουν τη μεγάλη εικόνα και θα αποκτήσουν κίνητρο στο σχολείο

Για τα μεγαλύτερα παιδιά που έχουν αναπτύξει την κατανόηση της αναμονής της ικανοποίησης, μερικές φορές απλές υπενθυμίσεις των μακροπρόθεσμων στόχων τους μπορούν να τους βοηθήσουν.

Μπορεί να βοηθήσει πολλούς τελειόφοιτους λυκείου και να τους υπενθυμίσει ότι ίσως να χάσουν την εισαγωγή τους εάν πέσουν πολύ οι βαθμοί τους. Η σύνδεση του σχολείου με τους μακροπρόθεσμους στόχους τους μπορεί να τους κάνει να αισθάνονται πιο προσωπική πληρότητα, χωρίς όμως να εξιδανικεύουμε αυτή την είσοδο στην επόμενη Βαθμίδα παραγκωνίζοντας ενδιαφέροντα, κλίσεις και ταλέντα τους.

Πώς να βοηθήσετε το παιδί σας να αποκτήσει κίνητρο στο σχολείο;

Αφήστε τα παιδιά να κάνουν λάθη για να αποκτήσουν κίνητρο στο σχολείο

Κανείς δεν μπορεί να λάβει τέλειες βαθμολογίες σε κάθε εργασία και διαγώνισμα. Ενώ τα παιδιά χρειάζονται ενθάρρυνση, να ξέρετε και να αναμένετε ότι οι αναποδιές είναι φυσικές. Μερικές φορές ο μόνος τρόπος με τον οποίο τα παιδιά μαθαίνουν πώς να προετοιμάζονται σωστά για το σχολείο είναι να ανακαλύψουν τι συμβαίνει όταν είναι απροετοίμαστα.

Πώς να βοηθήσετε το παιδί σας να αποκτήσει κίνητρο στο σχολείο;

Λάβετε εξωτερική βοήθεια

Ένας τρόπος για να απομακρύνετε λίγη ένταση από τη σχέση σας με το παιδί σας είναι να βρείτε έναν μεγαλύτερο μαθητή (είτε στο σχολείο του είτε σε ένα κοντινό σχολείο) για να το βοηθήσει στις εργασίες του. Το γεγονός ότι θα είναι πιο κοντά στην ηλικία του παιδιού σας μπορεί να κάνει πιο πιθανό το γεγονός το παιδί να ακούει τη γνώμη του και να δέχεται τη βοήθεια του.

Κάντε τον δάσκαλο σύμμαχό σας

Ένα άλλο από τα πιο σημαντικά πράγματα που μπορείτε να κάνετε για το παιδί σας είναι να συνεργαστείτε με τον δάσκαλό του. Ο δάσκαλος μπορεί να έχει πρόσθετη εικόνα για το πώς να παρακινήσετε το παιδί σας ή με τι μπορεί να δυσκολεύεται. Ομοίως, μπορείτε να μοιραστείτε μαζί του τυχόν στρατηγικές ή πληροφορίες που έχετε.

Λάβετε υποστήριξη για τον εαυτό σας

Μπορεί να είναι εξίσου απογοητευτικό να παρακολουθείτε το παιδί σας να παραιτείται από σχολικές υποχρεώσεις του ή άλλες σχολικές δράσεις, όσο μπορεί να είναι δύσκολο και για το ίδιο το παιδί να ακολουθήσει. Πολλοί γονείς νιώθουν συχνά να κρίνονται επειδή το παιδί τους ίσως δυσκολεύεται τόσο πολύ στο σχολείο.

Ορισμένα σχολεία έχουν ομάδες υποστήριξης για γονείς παιδιών που δυσκολεύονται. Αν όχι, γίνετε εσείς η αφορμή δημιουργίας μιας τέτοιας ομάδας αλληλοϋποστήριξης. Είναι πολύ ανακουφιστικό να ακούς ότι δεν είσαι μόνος. Είναι επίσης χρήσιμο να ακούς ανθρώπους που έχουν ήδη βρεθεί στη θέση σου και βρίσκονται τώρα ένα βήμα πιο πέρα, να μοιράζονται την εμπειρία και τη γνώση τους.

Κωνσταντίνα Φρατζεσκάκη
Τηλέφωνο: 6947079314
Email: k.frantzeska@gmail.com
Ιστοσελίδα: https://alittlesprout.gr/