Κάθε γονέας ανυπομονεί να ακούσει το παιδί του να χρησιμοποιεί λέξεις και να αρχίσει να συνδυάζει προτάσεις. Γνωρίζατε όμως ότι ο δρόμος για την επιτυχή επικοινωνία ξεκινά πολύ πριν τα παιδιά αρχίσουν να χρησιμοποιούν λέξεις;

Η αρχή της επικοινωνίας

Στην πραγματικότητα, υπάρχει μια μεγάλη λίστα δεξιοτήτων που πρέπει να κατακτήσει ένα παιδί προτού αρχίσει να επικοινωνεί με λέξεις. Και αυτές οι σημαντικές δεξιότητες μαθαίνονται καλύτερα σε ένα πλαίσιο αλληλεπιδράσεων που έχει το παιδί με τους σημαντικότερους ενήλικες της ζωής του.

Από τη γέννηση τους, τα παιδιά επικοινωνούν χρησιμοποιώντας ήχους, κινήσεις, βλεμματική επαφή και εκφράσεις του προσώπου. Με αυτόν τον τρόπο, τα παιδιά μαθαίνουν σταδιακά ότι τα μη λεκτικά μηνύματα που στέλνουν επηρεάζουν άλλα άτομα και αρχίζουν να στέλνουν αυτά τα μηνύματα σκόπιμα. Κάθε φορά που ένας ενήλικας αποκρίνεται στο μήνυμα ενός παιδιού, είτε λεκτικά είτε μη-λεκτικά και το παιδί απαντά, μια αλληλεπίδραση έχει ξεκινήσει.

Τι συμβαίνει με την αλληλεπίδραση;

Όταν τα παιδιά έχουν διασκεδαστικές αλληλεπιδράσεις με έναν ενήλικα, μαθαίνουν μια σειρά δεξιοτήτων όπως να ξεκινούν αλληλεπιδράσεις με άλλο άτομο, να ανταποκρίνονται όταν ένα άλλο άτομο επικοινωνεί μαζί τους, να επικοινωνούν με τη σειρά τους την κατάλληλη στιγμή, να δίνουν στο άλλο άτομο την ευκαιρία να αλληλεπιδράσει όταν έρθει η δική του σειρά, να δίνουν προσοχή στον ομιλητή τους.

Δεδομένου ότι τα παιδιά μαθαίνουν τη γλώσσα κατά τη διάρκεια συνομιλιών σε καθημερινές καταστάσεις και δραστηριότητες, είναι λογικό ότι όσο καλύτερη είναι η ικανότητα του παιδιού να συμμετέχει σε αλληλεπιδράσεις με ενήλικες που το φροντίζουν, τόσο περισσότερες ευκαιρίες έχει να επικοινωνήσει και να μάθει τη γλώσσα.

Ακολουθούν ορισμένα πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να “χτίσετε” τις δεξιότητες αλληλεπίδρασης του παιδιού σας:

  1. Βεβαιωθείτε ότι η αλληλεπίδραση είναι διασκεδαστική και ενδιαφέρουσα για το παιδί σας.
  2. Ανταποκριθείτε με ενθουσιασμό όταν το παιδί σας επικοινωνεί μαζί σας, καθώς έρευνες δείχνουν ότι όταν ένας ενήλικας ανταποκρίνεται άμεσα και με ενθουσιασμό στο μήνυμα του παιδιού, λέγοντας κάτι που σχετίζεται με αυτό που έχει επικοινωνήσει το παιδί, αυτό ενθαρρύνει τη γλωσσική ανάπτυξη του παιδιού.
  3. Συνεχίστε την συνομιλία όταν το παιδί σας ανταποκρίνεται, καθώς όσο μεγαλύτερη είναι η αλληλεπίδραση, τόσο περισσότερες ευκαιρίες έχει ένα παιδί να εξασκήσει δεξιότητες και να μάθει από αυτά που λέει ο ενήλικας.

Κωνσταντίνα Φρατζεσκάκη
Τηλέφωνο: 6947079314
Email: k.frantzeska@gmail.com
Ιστοσελίδα: https://alittlesprout.gr/