Για να κατανοήσουμε την αποτελεσματικότητα που έχει η Μέθοδος Tomatis®  θα πρέπει να γνωρίσουμε καλύτερα το αισθητήριο όργανο της ακοής, το αυτί.

Ας δούμε πού επιδρά η Ηχοθεραπευτική Μέθοδος Tomatis®!

Θα ασχοληθούμε στο άρθρο αυτό με τη νευρολογία του αυτιού, δηλαδή με τις ιδιαίτερες εκείνες σχέσεις που υφίστανται ανάμεσα στο κοχλιο-αιθουσαίο και το νευρικό σύστημα, ειδικότερα δε, θα εξετάσουμε την σχέση αυτιού με τον εγκέφαλο….

Μέθοδος Tomatis®

Αιθουσαίο σύστημα

Ακριβώς στο ΑΙΘΟΥΣΑΙΟ, δηλαδή στο ελλειπτικό κυστίδιο πάνω στο οποίο κάθονται οι δύο ημικύκλιοι σωλήνες και το οποίο συνοδεύεται επίσης από το σφαιρικό κυστίδιο, εκεί είναι προσαρμοσμένος ο αιθουσαίος ή σωματικός ολοκληρωτής. Ο ολοκληρωτής αυτός είναι κατά τέτοιο τρόπο διαμορφωμένος, ώστε, όσον αφορά τους αυτοματισμούς, να έχει υπό την αιγίδα του το σύνολο του σώματος, τόσο σε κινητικό όσο και αισθητηριακό επίπεδο.

Κοχλίας

Το δεύτερο μέρος του εσωτερικού του αυτιού, ο ΚΟΧΛΙΑΣ, έχει εντελώς διαφορετικό προορισμό, παρόλο που διατηρεί μια σταθερή και ποικιλότροπη σχέση με το αιθουσαίο. Ο κοχλίας ευθύνεται για όλες τις ανώτερες λειτουργίες του εγκεφάλου: την ακρόαση και συνεπώς την ακοή, τη ζώνη που αντιστοιχεί στον ΛΟΓΟ, τις αυτόματες εγκεφαλικές κινητικές παραστάσεις, εν ολίγοις  το μεγαλύτερο μέρος του εγκεφαλικού φλοιού, αφήνοντας βέβαια ένα ευρύ φάσμα στο ΟΠΤΙΚΟ νεύρο, όπου και εγκαθίστανται σημαντικές συνδέσεις με σκοπό να διασφαλιστεί η δυναμική που αφορά την ανθρώπινη σκέψη.

Ο άνθρωπος αποτελεί ένα όλον, το οποίο συνίσταται από έναν σκελετό στη βάση ενός μυικού συστήματος που εγκλείεται εντός μιας δερματικής επιφάνειας και οριοθετείται από έναν τεράστιο βλεννογόνο. Κατά τον ίδιο τρόπο, αποτελεί και ένα νευρικό σύστημα, το οποίο για λόγους πληρέστερης περιγραφής και κατανόησης συνηθίζουμε να χωρίζουμε σε επιμέρους στοιχεία. Το σύνολο αυτό αποκτά μια εκπληκτική ενότητα, αν αναφερθούμε σ ‘ένα εντελώς ιδιαίτερο νεύρο, του οποίου ο ρόλος είναι σημαντικός στην πράξη του τραγουδιού όπως και στην ομιλία: ΤΟ ΠΝΕΥΜΟΝΟΓΑΣΤΡΙΚΟ ΝΕΥΡΟ.

Το Πνευμονογαστρικό Νεύρο

Το τεράστιο αυτό ως προς την έκτασή του νεύρο, αποτελεί το μεγαλύτερο μέρος αυτού που είθισται να αποκαλούμε παρασυμπαθητικό σύστημα. Αυτό το τελευταίο καλείται να δράσει παράλληλα με το συμπαθητικό, το οποίο γνωρίζουμε πως είναι ένα αυτόνομο νευρικό σύστημα. Μοναδική λειτουργία του συμπαθητικού συστήματος είναι να διασφαλίζει τους βασικούς ζωτικούς ρυθμούς. Μας εναρμονίζει με τους βασικούς καρδιακούς, αναπνευστικούς, διαιτητικούς και αναπαραγωγικούς ρυθμούς. Ακολουθεί ή θα έπρεπε να ακολουθεί τους θεμελιώδεις κοσμικούς ρυθμούς, αυτούς που ελέγχουν τις σημαντικές ενστικτώδεις συμπεριφορές μας. Είναι αλήθεια πως πολύ συχνά διαταράσσουμε αυτούς τους βασικούς ρυθμούς, καθιστώντας περισσότερο ή λιγότερο ασύμφωνες τις ρυθμίσεις του συμπαθητικού με την παρέμβαση του παρασυμπαθητικού. Έτσι, τα δύο αυτά συστήματα που θα έπρεπε να λειτουργούν αρμονικά σε τέλειες συνθήκες, βρίσκονται σε αντίθεση λόγω της υπερφόρτωσης του παρασυμπαθητικού με ακατάλληλες πληροφορίες.

Ένα μεγάλο μέρος των ΨΥΧΟΣΩΜΑΤΙΚΩΝ ΑΣΘΕΝΕΙΩΝ έχει την ρίζα του στην ασυμφωνία αυτών των βασικών και συμπληρωματικών μηχανισμών. Για να είναι η ΟΜΙΛΙΑ μια δημιουργική πράξη, το πνευμονογαστρικό πρέπει να είναι ελεύθερο και απελευθερωμένο. Για να εκφραστεί η ΣΚΕΨΗ μέσω μιας συναφούς και διαρθρωμένης σημασιολογίας, πρέπει όλο αυτό το σύστημα να λειτουργεί συνεργατικά.

Η θεραπεία της φωνής

Δεν γνωρίζω πιο σπουδαία ΘΕΡΑΠΕΙΑ από αυτήν που στηρίζεται στην βοήθεια της ΦΩΝΗΣ. Ωστόσο, όπως έχω ήδη κάνει σαφές, απαιτείται να προηγηθεί μια εξίσου σημαντική απελευθέρωση, εκείνη της εκμάθησης της ακοής-ΑΚΡΟΑΣΗΣ.

“Είμαι ακροατής, σημαίνει μιλώ, τραγουδώ, δονούμαι, ζω. Ζω για τον εαυτό μου. Ζω για τον άλλον. Ζω για να ενωθώ με τον κόσμο που αδιάκοπα τραγουδά την ύπαρξή του.

Για να ζήσει ο άνθρωπος πρέπει να εναρμονιστεί με τις αντηχήσεις που εμψυχώνουν το σύμπαν. Διαφορετικά δεν είναι δυνατόν να ενταχθεί στο αέναο κονσέρτο στο οποίο καλείται να συμμετάσχει!

Από την Ελένη Ντέτσικα, Ακουστικο-Ψυχοπαιδαγωγός Tomatis
elenintetsika@gmail.com
https://www.facebook.com/eleni.ntetsika

“Το αυτί και η φωνή” Alfed Tomatis, Εκδόσεις Ελληνικά Γράμματα

“Το αυτί και η Ζωή” Alfred Tomatis, Eκδόσεις Κουλτούρα