Έχετε παρατηρήσει ποτέ πόσο μεγάλο ρόλο παίζει το περιβάλλον όπου βρίσκεστε όταν καλείστε να κάνετε κάποια πνευματική εργασία; Για παράδειγμα, σας έχει τύχει να θέλετε να διαβάσετε ένα βιβλίο και το σπίτι σας να είναι βομβαρδισμένο τοπίο και στις δύο σελίδες να νιώθετε κάποια ανυπόφορη αίσθηση;  Όχι, δεν ξεχάσατε ούτε να διαβάζετε ούτε να συγκεντρώνεστε, απλά το περιβάλλον δεν σας ευνοεί καθόλου.

Το ίδιο συμβαίνει και στα παιδιά μας όταν καλούνται να κάνουν αντίστοιχη πνευματική εργασία, μέσα στην οποία συγκαταλέγεται η καθημερινή μελέτη για το σχολείο. Παρακάτω θα μοιραστώ μαζί σας κάποιες εύκολες και διασκεδαστικές ιδέες έτσι ώστε να κάνετε τον χώρο μελέτης πιο «χουχούλικο», σαν να σε καλεί για διάβασμα.

1. «Οριοθέτηση»

Πού διαβάζουν τα παιδιά σας; Έχουν κάποιο συγκεκριμένο spot ή ανάλογα με τα κέφια, άλλες μέρες στην κουζίνα, άλλες στο σαλόνι και το γραφείο υπάρχει μόνο για να κρεμάμε τα ρούχα στην καρέκλα;

Λοιπόν, δεν έχω κάποιο θέμα με το μέρος που βολεύεται το κάθε παιδί να διαβάζει, αρκεί να είναι ένα. Είναι βασικό να συνδυάσει τη μελέτη με ένα συγκεκριμένο περιβάλλον, έτσι ώστε να μπαίνει σε κλίμα μελέτης κάθε φορά που είναι εκεί. Σε αυτό το σημείο θα μεταφέρουμε όλα τα βιβλία, τα τετράδια και οτιδήποτε άλλο εξυπηρετεί σκοπούς διαβάσματος. Βέβαια, βλέπουμε πως σύμφωνα με τα παραπάνω, ο χώρος μελέτης θα πρέπει να είναι σταθερός. Και όχι να «στρώνεται και να ξεστρώνεται» κάθε φορά που το παιδί μας θέλει να διαβάσει. Αν του αρέσει να είναι στο ίδιο περιβάλλον με την υπόλοιπη οικογένεια όσο μελετά (μην σας κάνει εντύπωση, για κάποια παιδιά είναι αποτελεσματικό), μπορείτε να στήσετε ένα γραφείο σε κάποια γωνιά του σαλονιού.

Το παιδί μου δυσκολεύεται να συγκεντρωθεί! Λύστε το πρόβλημα σε 10 βήματα!

2. «Το χρώμα του μάγου είναι…».

Αν δεν ξέρετε ήδη πόσο μεγάλες επιπτώσεις έχουν τα χρώματα στη συγκέντρωση και στην ψυχολογία μας, έχει έρθει η ώρα να το μάθετε. Ανάλογα με το τι θέλετε να πετύχετε στον κάθε χώρο, επιλέγετε μια χρωματική παλέτα και- βουαλά!!!
Μιας και ο στόχος μας είναι ένα περιβάλλον «ήσυχο και βοηθητικό στη συγκέντρωση», τα χρώματα που πρέπει να επιλέξουμε είναι επίσης ήρεμα. Λευκό, μπεζ, παστέλ αποχρώσεις είναι ό,τι πρέπει. Τα χρώματα που πρέπει να αποφύγουμε είναι τα πολύ σκούρα και τα πολύ έντονα, διότι κουράζουν πολύ εύκολα με αποτέλεσμα να δημιουργούν σύγχυση και τάσεις φυγής. Αυτό, βέβαια, δεν ισχύει μόνο για τους τοίχους, αλλά και για οτιδήποτε καταλαμβάνει μεγάλες επιφάνειες, για παράδειγμα κουρτίνες, λευκά είδη, χαλιά….
Αν, λοιπόν, έχετε λάθος αποχρώσεις, ήρθε η ώρα για μια μικρή ανακαίνιση!!! Θα το διασκεδάσετε!!!

3. «Αέρα, πατέρα»!

Αερίζετε σωστά τον χώρο σας; Ο καθαρός αέρας είναι καύσιμο για τον εγκέφαλο όλων! Αυτό σημαίνει ότι το σπίτι μας θα πρέπει να αερίζεται καθημερινά, αλλά, ειδικά ο χώρος μελέτης, θα πρέπει να αερίζεται συνεχώς. Αν είναι δυνατόν, αφήστε το παράθυρο στην ανάκλιση όσο διαρκεί η μελέτη. Αν, από την άλλη, το παράθυρο «βλέπει» πολυσύχναστο δρόμο και ενοχλούν οι ήχοι ή αν η θερμοκρασία είναι πολύ χαμηλή, κανένα πρόβλημα. Μιας και τα παιδιά καλό είναι να κάνουν διαλείμματα, ανοίξτε τα παράθυρα εκείνη την ώρα για να αεριστεί!

4. «Τι κάνεις εσύ εδώ;»

Για πείτε αλήθεια, πόσα άχρηστα αντικείμενα έχουν περισυλλέξει τα παιδιά σας στα δωμάτιά τους; Είμαι βέβαιη πως είναι πολλά, αφού ακόμα κι εμείς οι ενήλικες έχουμε αυτό το χόμπι. Τα πράγματα είναι απλά: τα άχρηστα αντικείμενα (κοινώς σκουπίδια) ανακατεύονται με τα χρήσιμα και δημιουργούν μάζες πραγμάτων που καλύπτουν τα έπιπλά μας (ή και τους τοίχους μας) και αποσπούν την προσοχή μας, ακόμα και αν δεν το καταλαβαίνουμε. Επίσης, μας δεσμεύουν πολύ χρόνο όταν ψάχνουμε κάτι που όντως χρειαζόμαστε («μαμάααααα  δεν βρίσκω τον διαβήτη μου/μια καλή ξύστρα/ μια σβήστρα που να σβήνει καλά»).

Όσο νωρίτερα το πάρετε απόφαση, τόσο καλύτερο. Θα χρειαστείτε πολύ χρόνο, οπότε καλύτερα να γίνει κάποιο Σάββατο ή Κυριακή. Προετοιμαστείτε από πριν τα παιδιά σας για το τι πρόκειται να συμβεί, έτσι ώστε να το δουν ως κάποιο challenge. Θα χρειαστείτε επίσης τρεις σακούλες ή κιβώτια: μια για σκουπίδια, μια για ανακύκλωση και μια για δωρεά. Οτιδήποτε αποτελεί σκουπίδι πρέπει να πεταχτεί πάραυτα! Παλιά τετράδια, βιβλία κα φυλλάδια που αποκλείεται να ξαναδιαβαστούν ή να χρειαστούν σε κάποιον άλλο ανήκουν στην ανακύκλωση. Στις δωρεές μπορούν να μπουν λοιπά σχολικά που έχετε διπλά/τριπλά  ή παλιά σε καλή κατάσταση (πχ. την περσινή τσάντα που τελικά δεν άρεσε και τόσο πολύ και πήρατε άλλη). Μην τα λυπάστε, αλλά κυρίως μην εξαναγκάσετε τα παιδιά σας να πετάξουν κάτι που δεν είναι έτοιμα. Μην το κάνετε ούτε κρυφά, γιατί θέλουμε οι διαδικασίες να γίνονται συνειδητά.

5. «Κάθε πράγμα στο κουτί του».

Είδατε πόσος χώρος έμεινε κενός; Ήρθε η ώρα να οργανώσετε αυτά που απέμειναν. Βάλτε τα σχολικά βιβλία σε ένα εμφανές σημείο με αλφαβητική σειρά μαζί με τα αντίστοιχα τετράδιά τους. Επίσης, τα υπόλοιπα σχολικά καλό είναι να οργανωθούν ανά είδος: τα μολύβια όλα μαζί, οι σβήστρες επίσης, οι συνδετήρες αλλού και ούτω κάθε εξής. Σε αυτό θα σας βοηθήσουν πολύ αποθηκευτικά καλάθια/κουτιά και διαχωριστικά συρταριών και ντουλαπιών που πια είναι πολύ εύκολο να βρεθούν.

Το παιδί μου δυσκολεύεται να συγκεντρωθεί! Λύστε το πρόβλημα σε 10 βήματα!

6. «Πράσινη δύναμη».

Έρευνες έχουν δείξει ότι τα φυτά στον χώρο μας φέρνουν μια ηρεμία και μεγαλύτερη συγκέντρωση. Για να μην αναφέρουμε το ότι παράγουν οξυγόνο και το ότι ομορφαίνουν απίστευτα όλα τα δωμάτια. Γι’ αυτό λοιπόν επενδύστε πολύ λίγα χρήματα για πολύ μεγάλα οφέλη.

7. «Μέσα στο οπτικό μας πεδίο».

Ποιος είναι ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για να έχουμε τον μέγιστο έλεγχο των δραστηριοτήτων μας; Μα να τις βλέπουμε, φυσικά!! Με έναν πίνακα ανακοινώσεων θα λύσετε ένα μεγάλο πρόβλημα!!! Εκεί θα αναρτήσετε το εβδομαδιαίο πρόγραμμα δραστηριοτήτων καθώς και όλες τις σημαντικές ημερομηνίες ολόκληρου του τρέχοντος μήνα (πχ. ημερομηνίες τεστ/διαγωνισμάτων, ημερομηνίες γενεθλίων και πάρτι, σχολικές εκδρομές κτλ). Έτσι, θα έχετε κι εσείς και τα παιδιά σας πάντα μια εικόνα με μια γρήγορη ματιά για τον διαθέσιμο χρόνο σας την κάθε μέρα.

8. «Ωραίο άρωμα!»

Έχετε προσέξει ποτέ πόσο όμορφα μας κάνουν να νιώθουμε οι ευχάριστες μυρωδιές; Αυτό είναι επίσης κάτι που πολλοί δεν σκέφτονται, αλλά καθιερώνοντας αρωματικά χώρου η απόδοση και η όρεξη για μελέτη μπορούν να ανεβούν στα ύψη!!! Αυτό, φυσικά, ισχύει και για εμάς!

9. «Μινιμαλισμός».

Αυτή είναι μια προέκταση του συμμαζέματος που σας είπα πριν, αλλά πρόκειται για κάτι ακόμα πιο δραστικό: μινιμαλισμός σημαίνει ΜΟΝΟ ΤΑ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΑ. Φυσικά, το παιδί δεν μπορεί να κρατήσει μόνο περιορισμένο αριθμό αντικειμένων, αλλά αυτό που είναι εφικτό είναι το εξής: περιορισμένος αριθμός αντικειμένων στο οπτικό πεδίο. Αλήθεια σας το λέω, όσο περισσότερα αντικείμενα υπάρχουν στο οπτικό πεδίο του παιδιού, τόσο λιγότερο μπορεί να συγκεντρωθεί. Αφαιρέστε από τους τοίχους τους πολλούς πίνακες και τις ζωγραφιές. Μπορείτε να κρατήστε ένα ράφι που θα λειτουργεί ως «γκαλερί» και θα εναλλάσσει εκεί όποια έργα θέλει να εκθέτει (δεν θα βαριέται ποτέ!).

Επίσης, κάτι που βρίσκει εφαρμογή στην ώρα της μελέτης είναι να υπάρχει μινιμαλισμός ακριβώς εκείνη την ώρα. Για παράδειγμα, αν πρέπει να γράψει μια έκθεση, δεν υπάρχει κανένας λόγος να υπάρχουν πάνω στο γραφείο βιβλία από άλλα μαθήματα, γεωμετρικά όργανα και άλλα άσχετα αντικείμενα. Εξαφανίστε τα εντελώς από το οπτικό πεδίο!!! Θα με θυμηθείτε!!!

Το παιδί μου δυσκολεύεται να συγκεντρωθεί! Λύστε το πρόβλημα σε 10 βήματα!

10. «Αποσύνδεση τώρα».

Τι πιο βασικό από αυτό; Γίνεται αν διαβάσουμε αν έρχονται ειδοποιήσεις στο κινητό, αν η τηλεόραση παίζει και αν αναβοσβήνει κάποια ένδειξη στο τάμπλετ; Με τίποτα!!! Κάποιοι μαθητές αρέσκονται να διαβάζουν με τη συνοδεία μουσικής, αλλά αυτό είναι μια άλλη υπόθεση. Οι ηλεκτρονικές συσκευές την ώρα της μελέτης δεν πρέπει απλά να μπαίνουν στο αθόρυβο, αλλά να μην βρίσκονται καν στο δωμάτιο. Είναι και μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για αποτοξίνωση, οπότε διπλό το όφελος.

Επειδή στη θεωρία όλοι καλοί είμαστε, αλλά η ουσία είναι στην πράξη, σας καλώ να κάνετε έναν μήνα office challenge! Για έναν μήνα κάντε τα παραπάνω και γράψτε στα σχόλια κάτω από το άρθρο για την εμπειρία σας και τα αποτελέσματά της!!! Είμαι σίγουρη πως θα το βρείτε πολύ διασκεδαστικό και θα αναβαθμίσετε και τον χώρο σας (το πιο πιθανό είναι να ακολουθήσουν οι ίδιες τακτικές και στο υπόλοιπο σπίτι σιγά σιγά!!)

Από τη Βίβιαν Ταρσούνα, Παιδαγωγός
tarsounavivian@gmail.com
https://www.facebook.com/ProperEducationGR