Ήρθε η στιγμή που τα αγαπημένα σας πλάσματα θα φύγουν από την αγκαλιά σας και θα περάσουν την πόρτα του σχολείου για πρώτη φορά. Εσείς στηρίζετε την προσαρμογή του παιδιού στο νέο σχολικό περιβάλλον. Ξέρουμε όμως ότι μερικές φορές αυτή η προσαρμογή δεν είναι τόσο εύκολη. 

Εσείς είστε έτοιμοι για την προσαρμογή του παιδιού στο σχολείο;

Το  βασικότερο πράγμα που θα πρέπει να κάνετε είναι να προετοιμάσετε εσείς οι ίδιοι τον εαυτό σας για αυτόν τον αποχωρισμό. Τα παιδιά διαισθάνονται και ψυχανεμίζονται τα πάντα, σε όποια ηλικία και αν βρίσκονται και το τελευταίο που θα θέλατε είναι να τους μεταφέρετε το δικό σας άγχος

Με ποιον τρόπο μπορείτε να το κάνετε αυτό;

Για τον λόγο αυτό τις μέρες της προσαρμογής διευθετήστε το πρόγραμμά σας με τέτοιο τρόπο ώστε να υπάρχει λιγότερη ένταση και μεγάλη ευελιξία στο ωράριο της δουλειάς

Είναι επίσης πολύ σημαντικό το παιδί να νιώθει τη γονεϊκή σταθερότητα όσον αφορά το καινούργιο ξεκίνημα, το οποίο ουσιαστικά σηματοδοτεί την έναρξη της εμπειρίας του σχολείου.

Τι μπορείτε να πείτε στο παιδί;

Θα χρειαστεί να επαναλάβετε αμέτρητες φορές ότι πάντα θα πηγαίνετε να το παίρνετε από το σχολείο μόλις τελειώσετε την δουλειά σας καθώς η πλειοψηφία των παιδιών βιώνει την κατάσταση σαν μία είδους εγκατάλειψη που στον κόσμο των ενηλίκων δεν έχει καμία λογική αλλά το παιδικό μυαλό την αποκωδικοποιεί με τον τρόπο αυτό.

Τι μπορείτε να κάνετε τις πρώτες μέρες;

Θα έχετε σαν στόχο τις πρώτες μέρες να πηγαίνει στο σχολείο την πιο ευχάριστη ώρα του παιδαγωγικού προγράμματος, αυτή του ελεύθερου παιχνιδιού κυρίως στην αυλή για να έχει τον χώρο και τον χρόνο να εξερευνήσει με τον δικό του ρυθμό. Το σημαντικότερο όμως είναι να πηγαίνετε να το παίρνετε πριν αρχίσει να σας αναζητά έντονα, που αυτό σημαίνει ότι μπορεί να κατάφερε να παίξει μία ώρα αλλά μπορεί και μονάχα ένα τέταρτο. Δεν έχει καμία σημασία γιατί αυτό που θέλουμε να επιδιώξουμε είναι το παιδί να φεύγει από τον χώρο του σχολείου με μία γλυκιά αίσθηση και χαμόγελο.

Τι μπορείτε να κάνετε τις πρώτες ώρες;

Η ηρεμία και η ένταση θα εναλλάσσονται καθημερινά  και τις πρωινές ώρες της προσέλευσης στο σχολείο αλλά και τις απογευματινές στο σπίτι. Θα χρειαστεί το απαιτούμενο χρονικό διάστημα, που για κάθε παιδί είναι διαφορετικό, για να ισορροπήσει η καινούργια συνθήκη.

Το αντίδοτο στην ένταση αυτή είναι οι πολλές αγκαλιές, ο ποιοτικός χρόνος γονέα-παιδιού, η διαχείριση των ματαιώσεων και η σταθερότητα. 

προσαρμογή του παιδιού

Τι επικοινωνία μπορείτε να έχετε με το παιδί σας;

Και ένα τελευταίο tip, μην βομβαρδίζετε καθημερινά το παιδί σας με ρωτήσεις τύπου «Πώς πέρασες; Τι έπαιξες; Τι κάνατε σήμερα στο σχολείο;» 

Είναι κατανοητή η ανάγκη σας να μάθετε αν όλα κυλούν ομαλά στο σχολείο αλλά η τακτική αυτή δεν είναι αποδοτική. Αν το παιδί σας είναι αυτής της ιδιοσυγκρασίας θα σας τα πει από μόνο του αν όμως όχι, έχετε το νου σας την ώρα του απογευματινού παιχνιδιού στο σπίτι οι πιθανότητες να αναπαράγει τις εμπειρίες της ημέρας είναι με το μέρος σας. 

Η προσαρμογή του παιδιού στο σχολείο έχει δικό της ρυθμό

Το κάθε παιδί έχει τον δικό του ρυθμό προσαρμογής και αυτός πρέπει να ακολουθείται πιστά. Η άρτια συνεννόηση με τους παιδαγωγούς του παιδιού θα φέρουν τα επιθυμητά αποτελέσματα για μία ήπια και ομαλή προσαρμογή.

Μαρία Τσουκάπα

Μαρία Τσουκάπα

Ανάλυση Παιδικού Ιχνογραφήματος, Βρεφονηπιοκόμος, Εκπαιδεύτρια α΄ βοηθειών

Καλωσορίζουμε στην ομάδα των experts μας την Μαρία Τσουκάπα Βρεφονηπιοκόμο με εκπαίδευση στην Ανάλυση Παιδικού Ιχνογραφήματος και πιστοποιημένη εκπαιδεύτρια α΄ βοηθειών από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Αναζωογόνησης (ERC). Με πολυετή εμπειρία στις σχολικές αίθουσες ανακαλύπτει τις αλήθειες των παιδιών μέσα από καινοτόμες προσεγγίσεις όπως αυτή της ανάλυσης της παιδικής ζωγραφιάς. Της δίνει τεράστια χαρά να εκπαιδεύει ανθρώπους στις α΄ βοήθειες και με αυτό τον τρόπο να συμβάλλει στην δημιουργία ενός καλύτερου κόσμου. Είναι μεγάλη μας χαρά που την έχουμε στην ομάδα μας και θα μοιραστεί τις γνώσεις της μαζί μας!

Διαβάστε περισσότερα