Κι έφτασε εκείνη η δύσκολη ώρα. Η ώρα να πάει το αγαπημένο σας πλάσμα πρώτη φορά στο σχολείο. Η ώρα να το αποχωριστείτε και να σας αποχωριστεί. Μια ώρα που σας γεμίζει αγωνία, ανησυχία, αμφιβολία. Αν το παιδί θα είναι καλά μακριά σας στο πρώτο σχολείο του, αν θα το φροντίσουν με την ίδια αγάπη που το φροντίζετε εσείς, αν θα του αρέσει το περιβάλλον που βρίσκεται, αν θα δυσκολευτεί, αν βιώσει άσχημα συναισθήματα.
Κι ας μην ξεχνάμε και το σημαντικότερο.
Εσάς, που αγωνιάτε μήπως το παιδί σας μισήσει που θα το αφήσετε σε ένα άγνωστο περιβάλλον. Που δεν νιώθετε ακόμα αρκετά δυνατή να αποχωριστείτε το παιδί σας κι αυτό σας γεμίζει τύψεις κι ενοχές, ότι είσαστε μια μαμά εξαρτημένη από το παιδί της.

Γιατί είναι σημαντικό για την ψυχολογία τη δική σας και του παιδιού σας η επιλογή ενός καλού σχολείου
Πάρτε βαθιά ανάσα και σταθείτε στο ύψος σας. Δεν είσαστε μια μαμά εξαρτημένη από το παιδί της, μα μια μαμά που θέλει το παιδί της να είναι υγιές, ασφαλές και να νιώθει ήρεμο κι ευτυχισμένο. Και γι’ αυτό, θέλει να ξέρει ότι το σχολείο που θα αφήσει το παιδί της, θα είναι ένα σχολείο που καλύπτει αυτές τις βασικές ανάγκες. Όταν νιώθετε ασφάλεια με τον χώρο και τους ανθρώπους στους οποίους αφήνετε το παιδί σας, αυτομάτως, πολλές από τις ανησυχίες και τις αγωνίες σας θα μειωθούν και σταδιακά. Κι όσο κερδίζουν την εμπιστοσύνη σας, θα εξαφανιστούν.
Οι πρώτες ημέρες είναι δύσκολες, ωσότου χτίσετε μια σχέση εμπιστοσύνης με το νέο σχολικό περιβάλλον του παιδιού σας! Κι όσο περισσότερο αγαπάτε εσείς το σχολικό περιβάλλον του παιδιού, τόσο περισσότερο θα το αγαπήσει και το ίδιο και θα διευκολυνθεί η προσαρμογή του. Ένα παιδί δε θα νιώσει ποτέ ασφάλεια και δύσκολα θα προσαρμοστεί σε ένα πλαίσιο που ο γονιός δεν εμπιστεύεται.

Επιλέξτε ένα σχολείο στο οποίο θα θέλατε να πηγαίνατε εσείς!
Αναζητώντας, λοιπόν, το ιδανικό σχολείο για το παιδί, εστιάστε στα σημεία, τα οποία θα απαντήσουν στις αγωνίες και τις αμφιβολίες σας.

Ξεκινήστε από το βασικότερο: Πόσο χρόνο χρειάζεστε για τη μετάβαση από το σπίτι στον Σταθμό;
Σκεφτείτε αν η μετάβαση θα γίνεται με αυτοκίνητο ή σχολικό και μήπως ο χρόνος παραμονής σε αυτά είναι αρκετά μεγάλος. Τα μικρά παιδιά κουράζονται εύκολα με την μακρόχρονη οδήγηση, ζαλίζονται και οι ρουτίνες τους χρειάζεται πολλές φορές να επαναπροσδιορισθούν.

Στη συνέχεια, επισκεφτείτε το σχολείο και ζητήστε να σας ξεναγήσουν στον χώρο.
Δείτε τι παιδαγωγικό υλικό και υλικοτεχνικό εξοπλισμό (βιβλία, παιχνίδια, κουκλοθέατρο, αξεσουάρ μεταμφίεσης, είδη ζωγραφικής, κλπ) διαθέτουν. Αν είναι επαρκής και ποιοτικός. Επίσης, παρατηρήστε αν είναι οι χώροι καθαροί, ευάεροι και ευήλιοι και αν υπάρχει μεγάλος εξωτερικός χώρος για παιχνίδι. Δίδεται έμφαση στην ασφάλεια;

Μιλήστε με την υπεύθυνη και με τις δασκάλες.
Είναι οι δασκάλες έμπειρες και εργάζονται αρκετό χρόνο στο συγκεκριμένο σχολείο; Ένα σχολικό περιβάλλον που αλλάζει συνεχώς το προσωπικό του, ίσως να μην σας κάνει να νιώσετε σταθερότητα. Σημαντικό είναι να επαρκεί αριθμητικά το προσωπικό. Η ιδανική αναλογία είναι 1 δασκάλα και μία βοηθός ανά 6 βρέφη ή 12 νήπια. Ρωτήστε την αναλογία νηπίων – δασκάλας στην τάξη και αναλογιστείτε αν το παιδί θα παίρνει επαρκή φροντίδα.

Συζητήστε για τι φιλοσοφία που έχουν στο σχολείο για την ανατροφή των παιδιών.
Πώς αντιμετωπίζουν τις μη αποδεκτές συμπεριφορές και πως βάζουν όρια. Ταιριάζει στο δικό σας στυλ διαπαιδαγώγησης; Υποστηρίζουν την αποδοχή στην ατομικότητα, τον σεβασμό και την Θετική Διαπαιδαγώγηση; Μπορεί το παιδί να εκφραστεί ελεύθερα χωρίς να επικριθεί και να το κάνουν να νιώσει ντροπή;
Εστιάστε και στο παιδαγωγικό κομμάτι.
Αν δίδεται έμφαση στη μάθηση μέσα από το Παιχνίδι ή τα παιδιά περνούν πολύ χρόνο με εργασίες και στείρες διαδικασίες μάθησης.
Αν προσφέρουν ποικιλία δημιουργικών δραστηριοτήτων, επισκέψεις σε χώρους εκτός σχολείου και πως κατανέμουν τον ελεύθερο-δομημένο και υπό επίβλεψη χρόνο. Υπάρχουν καθημερινά ευκαιρίες δημιουργικής έκφρασης και ανάπτυξης της φαντασίας; Υπάρχουν πολλά διαφορετικά παιδαγωγικά μοντέλα, όπως το Μοντεσσοριανό, το Regio Emilia, παιδαγωγική Waldorf, τα Σχολεία της Φύσης.

Σε κάθε ένα δίδεται διαφορετική έμφαση στο παιδαγωγικό υλικό που χρησιμοποιείται, στον τρόπο χρήσης των αντικειμένων. Είναι σημαντικό αν επιλέξετε ένα συγκεκριμένο Παιδαγωγικό Μοντέλο Εκπαίδευσης, αυτό να ταιριάζει στη φιλοσοφία σας, στον τρόπο οικογενειακής ζωής σας, μα και στην ιδιοσυγκρασία και τα ενδιαφέροντα του παιδιού σας.

Όποιο παιδαγωγικό μοντέλο κι αν επιλέξετε, είναι σημαντικό το σχολείο να ενισχύει την αυτονομία και την ανεξαρτησία των παιδιών.
Αναλαμβάνουν τα παιδιά καθήκοντα; Κι αν ναι τι και πόσα; Είναι ενεργά μέλη της ζωής μέσα στην τάξη; Διδάσκονται έμπρακτα την έννοια της Υπευθυνότητας και της Ανάληψης Ευθυνών μέσα από ανάθεση έργου; Η αίσθηση ολοκλήρωσης αυτών των μικρών καθημερινών ευθυνών, προσφέρουν μεγάλη αίσθηση επιτυχίας στα παιδιά. Μαθαίνουν μέσα από την επιτυχία ότι μπορούν, ότι είναι ικανά, ότι αξίζει να πιστεύουν στον εαυτό τους. Μα και μέσα από την όποια αποτυχία, με την υποστήριξη της δασκάλας, μαθαίνουν τι έκαναν λάθος και πώς να το διορθώσουν ή τι χρειάζεται να βελτιώσουν.

Μην αμελήσετε τα θέματα υγιεινής.
Όπως τι πρόγραμμα διατροφής ακολουθούν, αν τα παιδιά είναι υποχρεωτικό να κοιμούνται, πως γίνεται η αποκοπή της πάνας και η εκπαίδευση στην τουαλέτα.

Δείτε πόσο σας επιτρέπεται ως γονείς να συμμετέχετε στην σχολική ζωή.
Γίνονται συγκεντρώσεις γονέων; Κάθε πότε και με ποιον τρόπο ενημερώνεστε για την πορεία εξέλιξης του παιδιού σας. Είναι πολύ σημαντικό να εντάσσεται ο γονιός στην εκπαιδευτική διαδικασία και να νιώθει σύμμαχος με το σχολικό περιβάλλον. Να μπορείτε να είστε παρόν σε σημαντικές στιγμές, όπως οι γιορτές, και να συμμετέχετε ενεργά. Να γίνετε μέρος της σχολικής ζωής του παιδιού.

Τέλος, εστιάστε στο πως γίνεται η προσαρμογή.
Ιδανικά θα ήταν να γίνεται σταδιακά και να είσαστε παρόντες τις πρώτες ημέρες στην τάξη, για να εμπιστευτείτε κι εσείς μαζί με το παιδί το νέο σχολικό περιβάλλον και τον αποχωρισμό. Στο ιδανικό μοντέλο, ο γονέας αποχωρεί σταδιακά κάθε μέρα και περισσότερο, ωσότου το παιδί χτίσει έναν ασφαλή δεσμό με τον φροντιστή.
Αφού λοιπόν δείτε τα σχολεία που μπορεί το παιδί σας να πάει, απαντήστε στην βασική ερώτηση:
«Θα πήγαινα εγώ σε αυτό το σχολείο; Θα ένιωθα ασφάλεια; Θα ένιωθα ότι βρίσκομαι σε ένα όμορφο περιβάλλον με ευχάριστους, ευγενικούς ανθρώπους;»
Αν εσείς αισθάνεστε άνετα μέσα στον χώρο και νιώθετε ασφάλεια να αφήσετε εκεί το παιδί σας, τότε και το παιδί θα αγαπήσει το νέο του σχολείο!

Χαρά Κουκουράκη
Ψυχοπαιδαγωγός – Ειδικός Θεραπευτικού Παιχνιδιού Συμβουλευτική και Εκπαίδευση Γονέων/ Εκπαιδευόμενη Ψυχολόγος & Οικογενειακή Συστημική Θεραπεύτρια
Η Χαρά Κουκουράκη, είναι Ψυχοπαιδαγωγός – Ειδικός Θεραπευτικού Παιχνιδιού Συμβουλευτική και Εκπαίδευση Γονέων/ Εκπαιδευόμενη Ψυχολόγος & Οικογενειακή Συστημική Θεραπεύτρια. Όνειρό της είναι να μεγαλώνουν παιδιά υγιή, συναισθηματικά και ψυχικά, με εμπιστοσύνη στον εαυτό τους, με ενσυναίσθηση, που χαμογελούν, και απολαμβάνουν τη ζωή. Οι Ενήλικες να απολαμβάνουν τον Γονεϊκό τους Ρόλο και κάθε μοναδική εμπειρία που αυτός τους προσφέρει. Να συνταξιδεύουν και να εξελίσσονται μέσα από τα παιδιά τους. Ένας κόσμος, που το βάρος της ταμπέλας του Τέλειου Γονέα και Ανθρώπου δε θα υπάρχει, παρά μόνο Αρκετά Καλοί Γονείς να μεγαλώνουν υπέροχα, ευσυνείδητα, με αυτοπεποίθηση παιδιά και αρκετά καλοί Άνθρωποι να πιστεύουν στο νόημα της ύπαρξής τους και στην προσωπική τους αξία.
Διαβάστε περισσότερα