Την πρώτη φορά που μια μαθήτριά μου με είπε κατά λάθος «μαμά» κατάλαβα ότι η παροχή γνώσεων είναι το 10% της δουλειάς ενός εκπαιδευτικού. Δεν θα την ξεχάσω ποτέ εκείνη την ημέρα… Θυμάμαι ότι ήμουν αρκετά μικρή σε ηλικία και δεν είχα καν δικό μου παιδί, κι όμως, ένιωσα αρκετά «μαμά».

Η 5η  Οκτωβρίου είναι η Παγκόσμια Ημέρα των Εκπαιδευτικών. Ακριβώς μία μέρα πριν από τα γενέθλιά μου, οπότε θα μπορούσαμε να πούμε ότι έχω διήμερη γιορτή.

Τι είναι, όμως, παιδαγωγός; Έχετε αναρωτηθεί ποτέ πόσους διαφορετικούς ρόλους συγκεντρώνει αυτό το άτομο;

Ο εκπαιδευτικός είναι ο μεσίτης ανάμεσα στο παιδί και στον γονέα.

Ο ίδιος γνωρίζει πτυχές του παιδιού που ο γονέας δεν έχει δει ποτέ, αλλά και πτυχές του γονέα-ενήλικα που ο ίδιος κατέχει. Έτσι, λειτουργεί ως γέφυρα που ενώνει τις δύο «πλευρές».

Παιδαγωγός σημαίνει φως

Ο εκπαιδευτικός είναι ο ενήλικας με τον οποίο πολλά παιδιά έρχονται σε πολύωρη επαφή μετά από τους γονείς του.

Δηλαδή, τα παιδιά περνούν  μαζί του παρόμοιο χρόνο με αυτόν που περνούν με τους γονείς τους. Δένονται μαζί του και τον αγαπούν. Με τον καιρό γίνεται μια πηγή αγάπης και ασφαλείας, είναι ένας βράχος. Είναι μια αγκαλιά ανοιχτή για όλους τους μαθητές, πηγαίνουν σε αυτόν όταν δεν νιώθουν καλά, αλλά και όταν δεν βλέπουν εκείνον να είναι καλά.

Ο εκπαιδευτικός είναι ένα πρότυπο.

Για σκεφτείτε: στα παιδικά σας χρόνια, ποιους είχατε πρότυπα; Είμαι σίγουρη ότι η απάντηση είναι οι γονείς και οι δάσκαλοι ή οι δασκάλες σας. Βλέπατε πώς ντύνονται, πώς έχουν τα μαλλιά τους, πώς κρατάνε το μολύβι και πώς μιλάνε και κάνατε τα ίδια. Οι εκπαιδευτικοί ήταν και θα είναι οι πρώτοι μας… influencers που πιστεύουμε  ότι είναι αλάνθαστοι. Κι αυτή είναι μια πολύ μεγάλη ευθύνη.

Ο εκπαιδευτικός είναι η πρώτη αγάπη.

Άντε, πείτε αλήθεια, δεν υπήρξατε ποτέ ερωτευμένοι με κάποιον δάσκαλο ή δασκάλα σας; Είτε σε μικρότερη ηλικία, είτε σε μεγαλύτερη είτε καθ’ όλη τη διάρκεια των σχολικών του χρόνων, ένα παιδί είναι βέβαιο ότι θα αγαπήσει έναν εκπαιδευτικό του. Εγώ, πάντως, είχα αρκετές προτάσεις γάμου.

Παιδαγωγός σημαίνει φως

Ο εκπαιδευτικός είναι σύμβουλος Σχολικού και Επαγγελματικού Προσανατολισμού.

Αφού γνωρίζει τόσο καλά τα παιδιά του, είναι λογικό και επόμενο και οι γονείς τους και τα ίδια να τον συμβουλεύονται για το μέλλον τους. Και  πέρα από τα διαδικαστικά της υπόθεσης, το κάνουν γιατί ΑΛΗΘΕΙΑ πιστεύουν ότι θα δώσει τη συμβουλή του με το χέρι στην καρδιά και επειδή αγαπάει το παιδί. Στην ουσία, τον ρωτάνε τη γνώμη του για ένα ζήτημα ζωής και λαμβάνουν σοβαρά τη γνώμη του. Τι πιο τιμητικό;

Ο εκπαιδευτικός πολλές φορές γίνεται ένας πολύ καλός οικογενειακός φίλος.

Σκεφτείτε μόνο σε πόσους γάμους, βαφτίσεις και γενέθλια έχετε παρευρεθεί, αν είστε εκπαιδευτικός. Και εκεί παίρνετε όοοοολα τα κομπλιμέντα του κόσμου: «έχουμε ακούσει τόσα για εσάς, τα καλύτερα!».

Ο εκπαιδευτικός είναι και ψυχολόγος.

Όχι με χαρτί βέβαια, και ούτε θα ισχυριστώ ότι είναι το ίδιο με έναν επαγγελματία ψυχολόγο…. Αλλά, να, ρε παιδί μου, πολλές φορές πάνε τα παιδιά και του λένε τα δικά τους: «δεν μου αρέσει που η μαμά είναι όλη μέρα με το κινητό στο χέρι» ή «ο μπαμπάς λείπει όλη μέρα στη δουλειά και δεν ασχολείται ποτέ με μας, πάντα είναι κουρασμένος». Ξέρετε, είναι ζητήματα που ΟΝΤΩΣ βαραίνουν τα παιδιά και έχουν άμεσες επιπτώσεις στην συμπεριφορά και στην απόδοσή τους. Και ο εκπαιδευτικός, φυσικά, τα παροτρύνει να σας μιλήσουν  μαζί σας για τα θέματα που τα απασχολούν, αλλά θα τους ζητήσει να δείξουν και κάποια κατανόηση όσο μπορούν!

Ο εκπαιδευτικός είναι και ενδυματολόγος

Ειδικά όταν μιλάμε για παιδάκια Δημοτικού. «Πάει αυτό με αυτό; Πώς να κάνω τα μαλλιά μου για να μου πάνε; Μπορείτε να μου κάνετε μία κοτσίδα;». Τι λες παιδάκι μου; Εννοείται πως ΝΑΙ!

Ο εκπαιδευτικός είναι και γιατρός.

«Κύριε! Κυρία! Με πονάει η κοιλιά μου, κάντε κάτι!». Και, όταν το ζήτημα δεν είναι ιατρικό, αλλά ψυχολογικό (για παράδειγμα, σφίξιμο στο στομάχι από το άγχος), ο εκπαιδευτικός κάνει πράγματι κάτι. Λίγα λόγια αγάπης και μια αγκαλιά συχνά είναι το γιατρικό.

Ο εκπαιδευτικός είναι coach.

Δεν κάνει ο εκπαιδευτικός motivation καθημερινά; Δεν θέτει στόχους; Δεν ασχολείται με την οργάνωση χώρου και χρόνου; Δεν είναι πάντα εκεί όταν ο κάθε μαθητής έχει τις μαύρες του και προσπαθεί να τον επαναφέρει; Δεν είναι εκεί κάθε φορά που κάποιος λέει «τέλος, τα παρατάω και πάει και τελείωσε»; Μα φυσικά! Είναι ο πρώτος life coach που γνώρισες!

Και όλα αυτά για να πιστεύουν κάποιοι γονείς ότι ο εκπαιδευτικός είναι ο βολεμένος στο Δημόσιο, με διακοπές Χριστούγεννα, Πάσχα και Καλοκαίρι. Όλα αυτά που ανέφερα παραπάνω δεν τα έχουν αναλογιστεί ποτέ. Και όχι μόνο αυτά δηλαδή. Στην αρχή της καριέρας του ο εκπαιδευτικός είναι και περιπλανώμενος. Νομίζετε ότι διορίστηκε απευθείας εκεί που τον βλέπετε; Χα! Έχει αλλάξει πολλά σχολεία, έχει πει αντίο σε πολλούς μαθητές και θα συνεχίζει να λέει γιατί η φύση της δουλειάς του είναι αυτή: να αλλάζει συνεχώς μαθητές και συναδέλφους. Εσείς πώς θα νιώθατε αν δεν ξέρατε πού και με ποιους θα δουλέψετε το επόμενο έτος;

Παιδαγωγός σημαίνει φως

Ο εκπαιδευτικός, είναι, λέει, ο υπάλληλος που εργάζεται 5-6 ώρες, αλλά μάλλον λένε για κάποιον άλλον πλανήτη. Ξέρετε, η συγγραφή έντυπου υλικού, η προετοιμασία του αυριανού μαθήματος, η διόρθωση των διαγωνισμάτων δεν γίνεται παράλληλα με την διδασκαλία. Και όποιος πιστεύει ότι είναι μια απλή υπόθεση, ας έρθει για έναν μήνα να με βοηθήσει. Φυσικά το ότι ο εκπαιδευτικός ασχολείται με παιδιά δεν αναιρεί ότι έχει και δικά του παιδιά, σύζυγο και σπίτι να φροντίσει. Και να που οι 5-6 ώρες είναι αι ψευδαίσθηση, αφού στην  πραγματικότητα μιλάμε για μια full time δουλειά. Α, και να ξέρετε, στις Εθνικές Επετείους δεν πάμε για τσίπουρα με τις ώρες μεταξύ μας. Έχουμε και οικογένεια πολλοί από εμάς.

Αλλά η αλήθεια είναι ότι τον εκπαιδευτικό δεν τον πολυνοιάζει τι πιστεύουν οι άλλοι για εκείνον. Ξέρετε γιατί;

Γιατί ο εκπαιδευτικός έκανε το πάθος του επάγγελμα.

Ο εκπαιδευτικός είναι ένας πραγματικά ευτυχισμένος και ευλογημένος άνθρωπος.

Από τη Βίβιαν Ταρσούνα, Παιδαγωγός
tarsounavivian@gmail.com
https://www.facebook.com/ProperEducationGR