Βίντεο

Εισαγωγή

Δεν ξέρω τι θέλω να γίνω όταν μεγαλώσω! - Εισαγωγή

Επεισόδιο 1

Τι είναι ο επαγγελματικός προσανατολισμός;

Επεισόδιο 2

Τι θα κερδίσω πρακτικά αν κάνω επαγγελματικό προσανατολισμό με έναν ειδικό;

Επεισόδιο 3

Δεν ξέρω τι θέλω να γίνω όταν μεγαλώσω! - Σύνοψη

Δεν ξέρω τι θέλω να γίνω όταν μεγαλώσω!

Πώς μπορούμε να βοηθήσουμε τα παιδιά μας, στο ιδιαίτερο στάδιο της εφηβείας, να επιλέξουν τη σωστή κατεύθυνση σπουδών που θα τους οδηγήσει και στη σωστή επιλογή επαγγέλματος;

Ο έφηβος βιώνει έντονη ψυχολογική και βιολογική αναστάτωση, αναζητά την ταυτότητά του, τη θέση του στο κόσμο που τον περιβάλλει και συνάμα καλείται να επιλέξει και το επάγγελμα που του ταιριάζει. Είναι πολύ συχνό και απόλυτα φυσιολογικό το παιδί μέχρι την εφηβεία ή και παραπάνω να μην έχει κατασταλάξει στο τι ακριβώς θέλει. Μπορεί να νιώσει εγκλωβισμένο, φοβούμενο ότι θα απογοητεύσει την οικογένεια ή τους γονείς του που πιθανόν να έχουν άλλες προσδοκίες και σχέδια γι’ αυτό.

Ποιος ο ρόλος τον γονέων;

Από την άλλη μεριά οι γονείς μπορεί, πολλές φορές, να έχουμε εκτιμήσει λανθασμένα τα ενδιαφέροντα, τις κλίσεις ή τις ικανότητες του παιδιού μας ή να έχουμε προβάλλει πάνω του τις δικές μας επιθυμίες για σπουδές ή επάγγελμα που δεν καταφέραμε, για διάφορους λόγους, να ακολουθήσουμε ενώ το θέλαμε πολύ. Άλλοτε πάλι, μπορεί να βλέπουμε το παιδί μας σαν τη συνέχεια μιας επιτυχημένης δικής μας επαγγελματικής πορείας, που όμως δεν είναι συμβατή με την προσωπικότητα και τα βαθύτερα θέλω του.

Στη σημερινή εποχή της Πληροφορίας όπου οι κοινωνικές εξελίξεις είναι ραγδαίες, οι ρυθμοί ιλιγγιώδεις και οι αλλαγές καθημερινή πρακτική, η επιλογή σπουδών και επαγγέλματος απαιτεί σωστή & έγκυρη πληροφόρηση.

Επαγγελματικός Προσανατολισμός

Σε αυτό ακριβώς το σημείο έρχεται ο Επαγγελματικός Προσανατολισμός σαν συμβουλευτική διαδικασία, με τη χρήση των κατάλληλων έγκυρων, αξιόπιστων & σταθμισμένων ψυχομετρικών τεστ, να διερευνήσει την προσωπικότητα, τις κλίσεις, τις ικανότητες, τις δεξιότητες και τα ενδιαφέροντα  του παιδιού μας. Να εντοπίσει τα επαγγέλματα που του ταιριάζουν αλλά και τις σχολές της Τριτοβάθμιας ή Μεταλυκειακής Εκπαίδευσης, όπου μπορεί ο έφηβος να εκπαιδευτεί σε αυτά. Ο ειδικά καταρτισμένος Σύμβουλος, μελετώντας το αντικειμενικά εξατομικευμένο αποτέλεσμα των τεστ, παρέχει πολύτιμες συμβουλές για τις σπουδές που ταιριάζουν στον υποψήφιο δίνοντας του παράλληλα μια σαφή εικόνα της αγοράς εργασίας.

Σ’ αυτή την πρωτότυπη σειρά από το Project Parenting η Μαργαρίτα Καμαριώτου, εκπαιδευτικός, σύμβουλος Γονέων και Επαγγελματικού Προσανατολισμού, μας εξηγεί γιατί ο Επαγγελματικός Προσανατολισμός μπορεί να είναι ένα  σημαντικό εργαλείο στα χέρια του γονιού, που θέλει να βοηθήσει το παιδί του να εξελιχθεί σε έναν ώριμο συναισθηματικά ενήλικα που θα απολαμβάνει τη Ζωή μα και την Εργασία του.

Στόχοι Σειράς:

  1. Ιδιαιτερότητες εφηβείας στη λήψη αποφάσεων
  2. Άγχη εφήβου σε σχέση με την επιλογή σπουδών/επαγγέλματος
  3. Επαγγελματικός Προσανατολισμός-ορισμός
  4. Σε τι βοηθάει γονείς και παιδιά;
  5. Περιγραφή διαδικασίας ΑΡΙΣΤΟΝ τεστ Επαγγελματικού Προσανατολισμού
  6. Περιγραφή συνεδρίας Επαγγελματικού Προσανατολισμού

Ελπίζουμε σου άρεσε η Σειρά “Δεν ξέρω τι θέλω να γίνω όταν μεγαλώσω!” Περιμένουμε τα σχόλια σου.

Η συγκεκριμένη σειρά βασίζεται στην επαγγελματική μου εμπειρία, την οποία έχω συλλέξει μέσα από συνεδρίες, σεμινάρια και ομάδες  που πραγματοποιώ. Μπορείτε να δείτε περισσότερα για την εργασιακή μου εμπειρία μπαίνοντας στο προφίλ μου στο Project Parenting.

Μαργαρίτα Καμαριώτου

Μαργαρίτα Καμαριώτου

Σύμβουλος γονέων, Εκπαιδευτικός

Η Μαργαρίτα Καμαριώτου είναι Εκπαιδευτικός, αδειοδοτημένη Εκπαιδεύτρια Ενηλίκων ΕΟΠΠΕΠ, Σύμβουλος Επαγγελματικού Προσανατολισμού & Σύμβουλος Γονέων με σπουδές στην Εκπαιδευτική Ψυχολογία & Μεταπτυχιακή Ειδίκευση στην Ολική Ποιότητα στην Εκπαίδευση. Εχει ιδρύσει & διευθύνει τον Εκπαιδευτικό Οργανισμό ΚΑΜΑΡΙΩΤΟΥ στο Αιγάλεω. Την τελευταία 8ετία ασχολείται επισταμένα με την ανάπτυξη μεταγνωστικών ικανοτήτων (Μαθαίνω ΠΩΣ να Μαθαίνω) παιδιών & εφήβων βάσει του Ευρωπαϊκού Πλαισίου 9 Βασικών Δεξιοτήτων, γνώσεις απολύτως απαραίτητες στους αυριανούς πολίτες του 21ου αιώνα! Μπείτε στο προφίλ της για να μάθετε περισσότερα γι' αυτήν!

Διαβάστε περισσότερα