Πώς θα ένιωθες αν μπορούσες να περάσεις το μήνυμα σου με ένα παιχνίδι ή μία ιστορία; Πόσες φορές δεν προσπαθείς μάταια να πείσεις το παιδί σου να κάνει κάτι και αυτό το αρνείται πεισματικά; Πόσες φορές το έχεις κυνηγήσει για να το ντύσεις ή να φάει; Αγωνιάς πώς να περιορίσεις τις οθόνες; Σε αυτά και άλλα πολλά ερωτήματα, έχω να σου προτείνω να χρησιμοποιήσεις τη δύναμη ενός παιχνιδιού ή μιας ιστορίας.

Τα οφέλη του παιχνιδιού και της ιστορίας

Όταν μιλάμε στη γλώσσα των παιδιών έχουμε πολύ περισσότερες πιθανότητες να «ακουστεί» το μήνυμα μας, από όταν τους το «επιβάλλουμε». Τα «πρέπει» και όλες οι παρεμφερείς προτάσεις ενηλίκων που τους λέμε είναι αδύνατον να κατανοηθούν από τα παιδιά, ειδικά αυτών που είναι μικρότερα των 3 ετών. Ο εγκέφαλος τους δεν έχει αναπτύξει ακόμα τη λογική που είναι αναγκαία για να ακολουθείς κανόνες.

Θα ήθελα επίσης να σκεφτείς, πώς νιώθεις όταν σου λένε εσένα κάτι που «πρέπει» να κάνεις και πώς νιώθεις όταν στο ζητάνε με ευγενικό ή οποιοδήποτε άλλο θετικό τρόπο. Είμαστε πιο δεκτικοί να ακούσουμε όταν νιώθουμε ότι δεν υπάρχει παιχνίδι εξουσίας γύρω μας. Όταν βγάλεις τον μανδύα της εξουσίας από πάνω σου τα πράγματα θα καλυτερεύσουν αμέσως. Η γονεϊκότητα δεν είναι παιχνίδι εξουσίας ούτε επιβολής. Το ζητούμενο δεν είναι ποιος θα κερδίσει. Το ζητούμενο είναι να ακολουθούμε έναν δρόμο αγάπης και κατανόησης που βρίσκει τρόπους να ξεπερνάει τις όποιες προκλήσεις. Το ζητούμενο είναι να μάθουμε την τέχνη της ζωής στα παιδιά μας, αλλά και να γνωρίσουμε καλύτερα τον εαυτό μας.

Τι θα έκανε λοιπόν ένας Γονέας – Ηγέτης;

Ας πάρουμε το παράδειγμα του ντυσίματος το πρωί για τον παιδικό. Θα εστίαζε λοιπόν στα θετικά, δηλαδή στο ότι τον περιμένουν οι φίλοι του να παίξει, το μαγικό λεωφορείο για μία συναρπαστική διαδρομή, η αγαπημένη τους δασκάλα. Εστιάζουμε σε ό,τι τους αρέσουν. Διατηρούμε θετική διάθεση και κάνουμε όλη τη διαδικασία σαν να είναι παιχνίδι, ένα όμορφο τελετουργικό. Μπορείτε να τραγουδήσετε ένα τραγούδι μαζί ή ακόμα να πάρει ο μπαμπάς το παιδί σαν αλογάκι για να βγουν έξω.

Η χαρά είναι μεταδοτική το ίδιο και το άγχος.

Όταν το παιδί βλέπει γονείς που αγκομαχούν, τότε θα επαναλαμβάνει την ίδια συμπεριφορά και αυτό.

Όταν βλέπει χαρά, τότε η προσοχή του αποσπάται και χαίρεται γιατί νιώθει ότι κάτι καλό τον περιμένει. Γίνε λοιπόν για λίγο πάλι παιδί και σκέψου δημιουργικά. Σκέψου τι εσύ θα ήθελες να είχες ακούσει ως παιδί για να κάνεις κάτι. Βάλε τη χαρά στη ζωή σου. Βάλε τη φαντασία σου να δουλέψει και είμαι σίγουρη ότι τα αποτελέσματα θα σε εκπλήξουν.

Ιστορία με ζώα

Ποιος δεν θέλει άλλωστε ένα χαρούμενο κλίμα σπίτι του;

Σε επόμενο άρθρο μου, θα μοιραστώ μαζί σου πως κατάφερα να περιορίσω τις οθόνες με μία ιστορία. Αν θέλεις να μάθεις περισσότερα για τα προγράμματα για Γονείς – Ηγέτες, επικοινώνησε μαζί μου.

Από τη Λιάνα Λεκανίδη, Parenting Life Coach, info@lianalekanidi.com

Λιάνα Λεκανίδη

Λιάνα Λεκανίδη

Parenting Life Coach

Καλωσορίζουμε στην ομάδα των experts μας την Λιάνα Λεκανίδη, πιστοποιημένη Parenting Life Coach (ACSTC/ICF), συνεργάτης της APH(Attachment Parenting Hellas), πιστοποιημένη Theta Healer, συγγραφέας, συνιδρύτρια της New Generation New World και τουριστική επιχειρηματίας. Πάνω από όλα είναι όμως μαμά και αυτή είναι η κινητήρια έμπνευση της για τη δημιουργία ενός καλύτερου κόσμου με υγιείς και ευτυχισμένους ανθρώπους. Εξειδικεύεται σε coaching γονέων αλλά και όσων θέλουν να πραγματοποιήσουν μία μεγάλη αλλαγή στη ζωή τους, στη συμβουλευτική ζεύγους ενώ παρέχει και σεμινάρια εκπαίδευσης για Γονείς - Ηγέτες.

Διαβάστε περισσότερα