Καθημερινά όλοι οι γονείς αντιμετωπίζουμε καταστάσεις όπου το παιδί τους δείχνει να είναι ανήσυχο, να μην συνεργάζεται και να τους κάνει τη ζωή ακόμα πιο δύσκολη.

Κάποια χαρακτηριστικά παραδείγματα είναι:

-Να μην θέλουν να ντυθούν το πρωί για να πάνε στο σχολείο

-Να μην τρώνε το φαγητό τους

-Να μην κοιμούνται την ώρα που θέλουν οι γονείς

Θα μπορούσαμε ώρες ολόκληρες να καταγράφουμε καθημερινές μικρές ή και μεγάλες ιστορίες που προβληματίζουν τους γονείς.

Αναλύοντας όμως τα γεγονότα, σχεδόν πάντα προκύπτει το ίδιο αποτέλεσμα…

Σε όλες σχεδόν τις περιπτώσεις μη συνεργασίας, ο γονιός είναι αγχωμένος ότι θα αργήσει. Ή ότι το παιδί του δε μεγαλώνει σωστά. Ή είναι πιεσμένος από τις υποχρεώσεις του. Ή είναι αγχωμένος ή απλά υπάρχει μία περίοδος άγχους στο σπίτι λόγω κάποιου γεγονότος.

Τελικά τα παιδιά αντιδράνε στη δικιά μας (υποσυνείδητη) συμπεριφορά.

Για του λόγου του αληθές, σκέψου την τελευταία φορά που το παιδί σου ήταν ανήσυχο και δεν ακολουθούσε το πρόγραμμα σας.

-Πως ήταν η δική σου συναισθηματική κατάσταση;

-Μήπως βιαζόσουν; Μήπως ήσουν πιεσμένος και αγχωμένος;

-Μήπως ήσουν αφηρημένος στις σκέψεις σου και προσπαθούσε να σου τραβήξει την προσοχή σου;

Αφού απαντήσεις στις παραπάνω ερωτήσεις και ανακαλύψεις τις δικές σου απαντήσεις, θα δεις και ποια είναι η λύση αφού πλέον το πρόβλημα δεν θα είναι το ανήσυχο ή κακό παιδί αλλά το γεγονός ότι χρειάζεται μία διαφορετική αντιμετώπιση από τους γονείς. Φυσικά αυτό δε σημαίνει ότι δεν υπάρχουν καταστάσεις άγχους, κούρασης ή πίεσης στη ζωή μας κάποια στιγμή, αυτό όμως που έχει σημασία είναι το πώς το αντιμετωπίζουμε.

Την επόμενη φορά λοιπόν που θα παρατηρήσεις ότι το παιδί σου είναι ανήσυχο, πριν το κατηγορήσεις ή δείξεις την ενόχληση σου, αναρωτήσου αν υπάρχει κάτι στην καθημερινότητα που το αγχώνει και κυρίως αν εσύ περνάς μία δύσκολη περίοδο.

Όταν αλλάζουμε τη δική μας συμπεριφορά και εντοπίζουμε την πραγματική αιτία του προβλήματος τότε το πρόβλημα εξαφανίζεται.

Λιάνα Λεκανίδη

Λιάνα Λεκανίδη

Parenting Life Coach

Καλωσορίζουμε στην ομάδα των experts μας την Λιάνα Λεκανίδη, πιστοποιημένη Parenting Life Coach (ACSTC/ICF), συνεργάτης της APH(Attachment Parenting Hellas), πιστοποιημένη Theta Healer, συγγραφέας, συνιδρύτρια της New Generation New World και τουριστική επιχειρηματίας. Πάνω από όλα είναι όμως μαμά και αυτή είναι η κινητήρια έμπνευση της για τη δημιουργία ενός καλύτερου κόσμου με υγιείς και ευτυχισμένους ανθρώπους. Εξειδικεύεται σε coaching γονέων αλλά και όσων θέλουν να πραγματοποιήσουν μία μεγάλη αλλαγή στη ζωή τους, στη συμβουλευτική ζεύγους ενώ παρέχει και σεμινάρια εκπαίδευσης για Γονείς - Ηγέτες.

Διαβάστε περισσότερα