Βίντεο

Εισαγωγή

Γίνε Μέλος στο Project Parenting σήμερα!

Επεισόδιο 1

Πόσο έτοιμο είναι το παιδί σου για να πάει σχολείο;

Τι ονομάζουμε σχολική ετοιμότητα; Πότε το παιδί μου είναι έτοιμο να μεταβεί από το νηπιαγωγείο στο δημοτικό; Ποιες δεξιότητες χρειάζεται να έχει αναπτύξει προκειμένου αυτή η μετάβαση να είναι ομαλή για το ίδιο; Πότε είναι χρήσιμη η επαναφοίτηση στο νηπιαγωγείο; Τι συμβαίνει αν το παιδί μου αντιμετωπίζει μια δυσκολία μαθησιακή, αναπτυξιακή, γνωστική, συναισθηματική κλπ; Τι αλλάζει στη μετάβαση από το δημοτικό στο γυμνάσιο; Πώς μπορώ να βοηθήσω το παιδί μου αν έχει διαγνωστεί ή υποψιάζομαι ότι αντιμετωπίζει κάποιου τύπου μαθησιακή ή άλλη δυσκολία; Πώς θα γνωρίζω πόσο έτοιμο είναι το παιδί να πάει σχολείο;

Τι σημαίνει σχολική ετοιμότητα;

Η σχολική ετοιμότητα είναι ένας πολυδιάστατος όρος που αφορά στην επιτυχή ένταξη του παιδιού στο σχολικό περιβάλλον. Αρχικά, συνδεόταν αποκλειστικά με τη βιολογική ωριμότητα, η οποία θεωρούνταν ότι είναι ο μοναδικός παράγοντας που συμβάλλει στη σχολική ετοιμότητα. Τη δεκαετία του 60 η αντίληψη αυτή αλλάζει, με τον Bruner να υποστηρίζει ότι η μαθησιακή ετοιμότητα εξαρτάται περισσότερο από την ικανότητα των εκπαιδευτικών να προσαρμόζουν τις ιδέες και τις έννοιες στο εξελικτικό επίπεδο των παιδιών (Bruner, 1966)

Σύμφωνα με την Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής, ο όρος σχολική ετοιμότητα περιλαμβάνει την ετοιμότητα του ίδιου του παιδιού, την ετοιμότητα του σχολείου για τα παιδιά, την ικανότητα της οικογένειας και της κοινότητας να υποστηρίζει την ομαλή ανάπτυξη των παιδιών (American Academy of Pediatrics, 2018). Επομένως, έμφαση πρέπει να δίνεται όχι μόνο στις γνωστικές ακαδημαϊκές δεξιότητες, αλλά ταυτόχρονα και στις λεκτικές, νοητικές, συναισθηματικές, κοινωνικές κ.α δεξιότητες του παιδιού, καθώς και στις πρώιμες εμπειρίες της παιδικής ηλικίας που τις αναπτύσσουν.

Πώς θα γνωρίζω πόσο έτοιμο είναι το παιδί να πάει σχολείο;

Πώς αξιολογείται;

Στην Ελλάδα, όπως και σε αρκετές άλλες χώρες, η μετάβαση από τη μία σχολική βαθμίδα στην άλλη γίνεται αποκλειστικά με ηλικιακά κριτήρια (έτος γέννησης). Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να μην λαμβάνονται υπόψιν άλλοι σημαντικοί παράγοντες, ενώ ταυτόχρονα μπορεί να διαδραματίζει κάποιο ρόλο στην αύξηση της εμφάνισης μαθησιακών δυσκολιών.

Η αξιολόγηση της σχολικής ετοιμότητας γίνεται με τη χρήση ειδικών σταθμισμένων τεστ, καθώς και με ποιοτικά αξιολογητικά κριτήρια. Όλα τα παραπάνω αν και μας δίνουν σημαντικές πληροφορίες, σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να αποτελέσουν αποκλειστικό κριτήριο ένταξης στο σχολείο. Ας μην ξεχνάμε ότι κάθε παιδί μαθαίνει στο δικό του χρόνο και το σχολείο έχει καθήκον να διδάξει όλα τα παιδιά. Άλλωστε, ο στόχος είναι η ενίσχυση των δεξιοτήτων του παιδιού και όχι ο αποκλεισμός του από το σχολείο.

Γίνε μέλος σήμερα
Πετρούλα Δημητροπούλου

Πετρούλα Δημητροπούλου

Παιδαγωγός, Ψυχολόγος

Καλωσορίζουμε στην ομάδα των experts μας την Δημητροπούλου Πετρούλα. Είναι Ψυχολόγος (Bsc) και Παιδαγωγός (Bsc) και ασχολείται με παιδιά και ενήλικες. Από το 2013 έχει το δικό της κέντρο ειδικών θεραπειών στο Πόρτο Ράφτη, όπου παρέχει τις υπηρεσίες της στους ενήλικες και τα παιδιά της ευρύτερης περιοχής, ενώ παράλληλα έχει την εποπτεία όλης της θεραπευτικής ομάδας. Αγαπά πολύ τη δουλειά της και γι αυτό ψάχνει συνεχώς καινούριες μεθόδους και προγράμματα που θα την φέρουν πιο κοντά στο όραμά της: να δημιουργήσουμε έναν κόσμο με περισσότερη ενσυναίσθηση.

Διαβάστε περισσότερα
Ήλια Λέφα

Ήλια Λέφα

Εργοθεραπεύτρια

Καλωσορίζουμε στην ομάδα των experts μας την Ήλια Λέφα. Είναι απόφοιτη του τμήματος Εργοθεραπείας του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής (Σ.Ε.Υ.Π. Τμήμα Εργοθεραπείας). Έχει επικεντρώσει την κατάρτισή της στην παιδιατρική Εργοθεραπεία έχοντας ολοκληρώσει το σεμινάριο «The Greenspan Floortime Approach» και παρακολουθώντας την εκπαίδευση στη μέθοδο της Αισθητηριακής Ολοκλήρωσης. Επιπρόσθετα έχει στο βιογραφικό της πλήθος σεμιναρίων και εκπαιδεύσεων όπως η Εκπαίδευση στην Εφαρμοσμένη Ανάλυση της Συμπεριφοράς (ΑΒΑ), σεμινάριο «Άτυπα Εργαλεία Αξιολόγησης για παιδιά & ενήλικες». Παρακολουθεί ετήσιους εποπτικούς κύκλους στην Παιδιατρική Εργοθεραπεία. Έχει εργαστεί σε πολλά πλαίσια αναλαμβάνοντας παιδιά και ενήλικες με νευρολογικές, αναπτυξιακές και ψυχιατρικές διαταραχές.

Διαβάστε περισσότερα
Καλλιόπη Χριστίνα Μαγκλή

Καλλιόπη Χριστίνα Μαγκλή

Φιλόλογος, Ειδική Παιδαγωγός

Καλωσορίζουμε στην ομάδα των experts μας την Καλλιόπη Χριστίνα Μαγκλή, Ζει και εργάζεται ως Φιλόλογος και Ειδική Παιδαγωγός στο Πόρτο Ράφτη. Σπούδασε στο τμήμα Φιλοσοφικών και Κοινωνικών Σπουδών στο τμήμα της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης. Ασχολείται με την διδακτική των φιλολογικών και ανθρωπιστικών μαθημάτων στην δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Επίσης εξειδικεύεται στην διδακτική των μαθημάτων και την ειδική αγωγή και εκπαίδευση ατόμων με αναπηρία και ατόμων με ειδικές μαθησιακές- εκπαιδευτικές ανάγκες. Στα πλαίσια της συνεχούς εξέλιξης και της επιτακτικής ανάγκης της επιμόρφωσης και εξειδίκευσης των εκπαιδευτικών και επαγγελματιών του επιστημονικού μου πεδίου, παρακολουθεί σεμινάρια, συνέδρια και ημερίδες που αφορούν το λειτούργημα μου. Έ χει παρακολουθήσει μαθήματα και έχει πάρει το πρώτο πτυχίο της Ελληνικής Νοηματικής Γλώσσας , όπως επίσης έχει λάβει μέρος σε σεμινάρια που αφορούν την Ειδική Διαπαιδαγώγηση και τον Αυτισμό και σεμινάρια διδακτικής μεθοδολογίας.

Διαβάστε περισσότερα
Κυριακή Δημοπούλου

Κυριακή Δημοπούλου

Λογοθεραπεύτρια

Καλωσορίζουμε στην ομάδα των experts μας τη Δημοπούλου Κυριακή. Ζει και εργάζεται ως Λογοθεραπέυτρια στο Πόρτο Ράφτη. Σπούδασε στο τμήμα Λογοθεραπείας της Σχολής Επαγγελμάτων Υγείας & Πρόνοιας του Ανώτατου Τεχνολογικού Επαγγελματικού Ιδρύματος Πελοποννήσου. Ασχολείται με διαταραχές επικοινωνίας, λόγου, ομιλίας και άρθρωσης σε παιδιά και ενήλικες. Της αρέσει να συνδέει το παιχνίδι και το θέατρο στα προγράμματα θεραπείας της και πολύ συχνά κατασκευάζει δικό της υλικό και ειδικά προσαρμοσμένα ασκησιολόγια. Στα πλαίσια της συνεχούς επιμόρφωσης και επαγγελματικής της κατάρτισης παρακολουθεί σεμινάρια, ημερίδες και συνέδρια, που αφορούν την ειδικότητα της. Έχει λάβει την βασική εκπαίδευση σε Makaton, PECS και SIMATA. Τέλος, μεταξύ άλλων έχει παρακολουθήσει σεμινάρια που αφορούν το παιδικό ιχνογράφημα, την βρεφική δυσφαγία και το αισθητηριακό παιχνίδι ως μέσο ανάπτυξης στην προσχολική ηλικία “Messy Play” . Όνειρο της και στόχος της, η διατήρηση της παιδικότητας και της φαντασίας.

Διαβάστε περισσότερα
Κέντρο Στήριξης Παιδιών & Ενηλίκων, Δημητροπούλου Πετρούλα

Σε συνεργασία με:

Κέντρο Στήριξης Παιδιών & Ενηλίκων, Δημητροπούλου Πετρούλα

Καλωσορίζουμε με πολλή χαρά στην ομάδα μας το Κέντρο Στήριξης Παιδιών & Ενηλίκων, που δημιουργήθηκε το 2013 από την ψυχολόγο Δημητροπούλου Πετρούλα, στην περιοχή του Πόρτο Ράφτη. Το κέντρο στελεχώνεται από εξειδικευμένους/ες θεραπευτές/τριες και παρέχει υπηρεσίες λογοθεραπείας, εργοθεραπείας, ειδικής αγωγής, ψυχολογικής υποστήριξης, συμβουλευτικής γονέων, που απευθύνονται σε παιδιά και ενήλικες. Παράλληλα, η θεραπευτική ομάδα λειτουργεί ομαδικά και ατομικά προγράμματα παιχνιδιού, messy play, κοινωνικών δεξιοτήτων κ.α , ενώ συνεχώς εκπαιδεύεται για επιμορφώνεται για καινούρια προγράμματα και θεραπευτικά εργαλεία στον τομέα της ειδικής αγωγής και της ψυχικής υγείας.

Διαβάστε περισσότερα