Οι περισσότεροι έχουν την πεποίθηση ότι πρέπει να αναζητήσουν επαγγελματική βοήθεια όταν βρίσκονται πολύ κοντά σε έναν χωρισμό ή στο διαζύγιο. Αλλά αυτό συχνά αποδεικνύεται πολύ αργά. Όταν τα πράγματα πια έχουν αποκτήσει μια φθορά και τα αποθέματα ψυχικής ανθεκτικότητας έχουν εξαντληθεί, τότε το ζευγάρι ψάχνει άμεση και αποτελεσματική λύση! Ωστόσο η απόφαση για θεραπεία ζεύγους οφείλει να είναι κοινή!

Η θεραπεία σχέσης χρειάζεται να ξεκινήσει όταν τα προβλήματα αρχίζουν να εμποδίζουν την καθημερινότητα. Ναι, όλα εκείνα τα «μικρά» που αγνοείτε στην καθημερινή σας ζωή.

Θεραπεία Ζεύγους: Μία ωφέλιμη απόφαση

8 φαινομενικά απλά παραδείγματα που ωφελούνται από έναν Ειδικό Ψυχικής Υγείας είναι:

  • Δυσκολία στην έκφραση συναισθημάτων προς τον/την σύντροφο
  • Ανεπίλυτες διαφωνίες χρόνων που έρχονται στο παρόν
  • Απομάκρυνση, αίσθηση κριτικής ή περιφρόνησης στην αλληλεπίδραση των συντρόφων
  • Στρεσογόνες καταστάσεις που κλονίζουν την καθημερινότητα
  • Δυσκολία λήψης κοινών αποφάσεων
  • Κλονισμός εμπιστοσύνης
  • Βιώνετε απιστία, εθισμό ή πιθανή κακοποίηση
  • Θέλετε μια δυνατότερη, ανθεκτικότερη σχέση

Ουσιαστικά δεν υπάρχουν λάθος λόγοι για να αναζητήσετε Συμβουλευτική Σχέσης/Θεραπεία Ζεύγους/Οικογένειας. Βασικό σε κάθε περίπτωση είναι να αναπτύξετε καλύτερη επικοινωνία και ισχυρές δεξιότητες σχέσης. Το κλειδί βρίσκεται στην σωστή επικοινωνία.

Τι είναι η θεραπεία ζεύγους & τι να περιμένουμε;

Η θεραπεία ζεύγους συνδράμει στην δημιουργία ενός ασφαλούς περιβάλλοντος, όπου μπορείτε να μιλάτε ανοιχτά χωρίς δισταγμούς, να μοιράζεστε με άνεση τα συναισθήματα και τις σκέψεις σας, να βελτιώνετε την επικοινωνία σας και να επιλύετε τα θέματα που ενδεχομένως σας δημιουργούν προβλήματα.

Οι πρώτες συνεδρίες 4-6 συνεδρίες εστιαστούν στο ιστορικό και στους θεραπευτικούς στόχους, δηλαδή τους λόγους που πήρατε αυτή την απόφαση και τα προβλήματα που θέλετε να επιλύσετε. Προετοιμαστείτε να απαντήσετε σε ερωτήσεις για τη σχέση σας, τους γονείς, την παιδική σας ηλικία και τις προηγούμενες εμπειρίες σας με σχέσεις. Ο ψυχοθεραπευτής ή η ψυχοθεραπεύτρια είναι εκεί για να κάνει κάποιες συνεδρίες με τον καθένα ξεχωριστά, αλλά και μαζί!

Ποια είναι η διάρκεια της θεραπείας ζεύγους;

Η διάρκεια της θεραπευτικής διαδικασίας ορίζεται από εσάς και την έμπειρη καθοδήγηση του ειδικού που έχετε επιλέξει να εμπιστευτείτε. Ο χρόνος της κάθε συνεδρίας κυμαίνεται από 50-60 λεπτά, ιδανικά μια φορά την εβδομάδα. Στο πλαίσιο της συνεργασίας σας θα χρειαστεί να πραγματοποιήσετε και ατομικές συνεδρίες. Αυτό μπορεί να συνεχιστεί ή στην πορεία μπορείτε να κάνετε συνεδρίες μαζί. Στόχος είναι να βρείτε τι λειτουργεί καλύτερα για εσάς ως ζευγάρι και όχι να συμβιβαστείτε.

Αρκετές φορές, οι συνεδρίες συνοδεύονται από ασκήσεις για το σπίτι, ωφέλιμες για την διαδικασία επομένως για εσάς, προκειμένου να συζητηθούν στην επόμενη συνεδρία.  

Θεραπεία Ζεύγους: Μία ωφέλιμη απόφαση

Σε αυτό το μαγικό θεραπευτικό ταξίδι θα χρειαστείτε λίγες, επιτεύξιμες και  ρεαλιστικές προσδοκίες, ΠΑΝΤΑ με συνοδοιπόρο την ειλικρίνεια, το θάρρος, τον σεβασμό και την ταπεινοφροσύνη.

Συχνά, τα ζευγάρια έρχονται στην συνεδρία κατηγορώντας ο ένας τον άλλον για τις δυσκολίες που βιώνουν. Δεν είναι ασυνήθιστο να ξεκινούν να καυγαδίζουν μπροστά στον ψυχολόγο. Οι ψυχολόγοι δεν είναι παθητικοί. Θα παρέμβουν με τρόπο ισορροπητικό επιστρέφοντας τους συντρόφους με τρόπο υποστηρικτικό ως προς την αναγνώριση και έκφραση των συναισθημάτων τους. Θα σας βοηθήσουν να επικοινωνείτε διαφορετικά, αλλά δεν θα σας δώσουν συμβουλές για θέματα ζωής, ούτε θα λύσουν τα προβλήματά σας. Δεν είναι αυτός ο ρόλος τους. Αντίθετα, θα σας βοηθήσουν να ακουστείτε αλλά και να ακούσετε ουσιαστικά!

Πώς μπορείς να μας βοηθήσει ένας ψυχολόγος;

Η συνεργασία με έναν ψυχολόγο μπορεί να σας βοηθήσει ευρύτερα στο σχετίζεσθε με τους γύρω σας. Από ζητήματα  εμπιστοσύνης μέχρι θέματα επίτευξης στόχων. Μπορεί να σας βοηθήσει να ανακαλύψετε νέους τρόπους να επικοινωνείτε, να συμβιβάζεστε και να έρχεστε σε επαφή. Με λίγη καθοδήγηση, μπορείτε να ανακαλύψετε τρόπους να ωριμάζετε μαζί με τον σύντροφό σας και να επιλύετε τις διαφορές σας με έναν υγιή τρόπο που υποδηλώνει αμοιβαίο σεβασμό και ο οποίος είναι ωφέλιμος τόσο για εσάς όσο και για την εξέλιξη της σχέσης σας!

Η θεραπευτική σχέση είναι πολύ σημαντική για την έκβαση της θεραπευτικής διαδικασίας και η δουλειά είναι συνεργατική. Ο ειδικός δεν κάνει ΤΙΠΟΤΑ από μόνος του και ούτε έχει μαγικές ικανότητες. Όλα πηγάζουν από εσάς.

Μία σχέση που οδηγείται σε γάμο χρειάζεται θεραπεία ζεύγους;

Προγαμιαία συμβουλευτική

Με άλλα λόγια, προετοιμάζει τα ζευγάρια να εισέλθουν σε μια άλλου τύπου, μακροχρόνια δέσμευση. Εστιάζει στην ανάπτυξη μιας ισχυρής και υγιούς σχέσης πριν τον γάμο και εντοπίζει τυχόν προβλήματα που μπορούν να οδηγήσουν σε μεγαλύτερα μελλοντικά ζητήματα. Κάποια από τα θέματα (ευτυχώς) «ανοίγονται» στην προγαμιαία θεραπεία ή συμβουλευτική περιστρέφονται γύρω από τις αξίες και πεποιθήσεις των συντρόφων, τους ρόλου και ευθύνες που αναλαμβάνουν προκειμένου να στηρίξουν την σχέση, την επικοινωνία, οικογενειακές σχέσεις, το σεξ, τη τρυφερότητα, απόκτηση παιδιών ή όχι, επιλογές ανατροφής των παιδιών, και  ζητήματα βιοποριστικής φύσεως.

Αυτή η μορφή θεραπείας είναι ένας καλός τρόπος να εγκαθιδρύσουμε ρεαλιστικές προσδοκίες και να αναπτύξουμε υγιείς δεξιότητες επικοινωνίας που θα δημιουργήσουν γερές βάσεις για έναν υγιή, ποιοτικό και μακροχρόνιο έγγαμο βίο.

Χριστίνα – Ιωάννα Κόλμπου, Ψυχολόγος – Ψυχοδυναμική Ψυχοθεραπεύτρια, 6955289788, ccolbu@therapist.net