Βίντεο

Εισαγωγή

Trailer

Επεισόδιο 1

Επιλογή συντρόφου

Επεισόδιο 2

Εμπόδια μέσα στη σχέση

Επεισόδιο 3

Αυτοφροντίδα & φροντίδα συντρόφου

Ο έρωτας, η σταθερότητα, η σεξουαλική επιθυμία, τα κοινά ενδιαφέροντα είναι μερικά από  τα στοιχεία που οι περισσότεροι αναζητούν σε μια συναισθηματική σχέση. Είναι από μόνα τους αρκετά για τις συντροφικές σχέσεις; Δημιουργούν ευτυχία στο ζευγάρι; Και γιατί τόσα ζευγάρια παραμένουν μαζί αν και δυστυχισμένα;

Πόσο μεγάλη σημασία έχει η ευτυχία στο ζευγάρι;

Η αναζήτηση του ιδανικού ή κατάλληλου συντρόφου είναι για πολλούς ανθρώπους ένα ταξίδι που μπορεί να τους προκαλεί μεγάλο άγχος καθώς φαίνεται να βρίσκουν πολλά εμπόδια στο δρόμο τους. Μπορεί να βρουν το άτομο με το οποίο είναι ερωτευμένοι αλλά να καβγαδίζουν συχνά, να χωρίζουν ανα τακτά χρονικά διαστήματα μόνο και μόνο για να επιστρέψουν πάλι πίσω στην σχέση αυτή. Κι ενώ φαίνεται από τη μια να τους δίνει πολύ πόνο η σχέση τους, ταυτόχρονα να μην μπορούν να ζήσουν έξω από αυτήν. 

Ευτυχία στον γάμο

Φαίνεται πως όσο και να θέλουν να μείνουν μαζί, ωστόσο δεν ξέρουν πώς να είναι ευτυχισμένοι μαζί. Αυτό ισχύει τόσο για τα παντρεμένα ζευγάρια όσο και για τα ελεύθερα. Ακόμη περισσότερο για τα παντρεμένα ζευγάρια ωστόσο, φαίνεται πως η ευτυχία και ο γάμος να είναι δύο λέξεις ασυμβίβαστες μεταξύ τους. Ξεκινάνε τον γάμο τους με τις καλύτερες προϋποθέσεις, πιστεύοντας ότι επιτέλους βρήκαν τον άνθρωπο εκείνο με τον οποίο μπορούν να περάσουν την υπόλοιπη ζωή τους μαζί, αλλά μέσα σε λίγα χρόνια αυτό φαίνεται σαν μια μακρινή φαντασίωση.

Βρίσκουν τους εαυτούς τους να τσακώνονται για τα πιο απλά πράγματα και δεν μπορούν να θυμηθούν τι ήταν εκείνο που τους έλκυε στον άλλο εξαρχής. Ειδικά μετά κι από την απόκτηση των παιδιών εκεί τα πράγματα φαίνεται να γίνονται ακόμη πιο δύσκολα, παρόλο που όλοι τους λέγανε πως τα παιδιά θα έρθουν να ολοκληρώσουν την ευτυχία τους. Μέσα στην απόγνωση αυτή αρχίζουν να αναρωτιούνται μήπως χρειάζονται βοήθεια. 

Τι βοήθεια μπορεί να χρειαστεί ένα ζευγάρι στη συντροφική σχέση;

Πώς μπορεί λοιπόν να βοηθήσει η θεραπεία ζεύγους δυο ανθρώπους να ξαναβρούν την σπίθα μεταξύ τους; Πως μπορεί να τους βοηθήσει να ακούσουνε ξανά ο ενας τον άλλο και να ανακαλύψουνε τον άνθρωπο που έχουν απέναντί τους; 

Στόχοι βίντεο

  • Να αναρωτηθούμε για το πώς τελικά επιλέγουμε τον/την σύντροφό μας 
  • Να δούμε ποια είναι τα εμπόδια που μας απομακρύνουν από το να βιώσουμε τη σχέση μας ολοκληρωμένα
  • Να βρούμε τρόπους να φροντίζουμε τόσο τον εαυτό μας όσο και τον/την σύντροφό μας με σταθερότητα και αγάπη

Ερωτήσεις που θα απαντηθούν

Τελικά τι είναι αυτό που αναζητούμε σε έναν/μια σύντροφο και ακόμη περισσότερο σε έναν/μια σύζυγο;

Με ποιους τρόπους δείχνουμε την αγάπη μας στον/στην σύντροφό μας; Υπάρχουν άλλοι τρόποι;

Πώς θέλουμε εμείς να μας εκφράζει ο/η σύντροφός μας την αγάπη του; Έχουμε μια η παραπάνω γλώσσες αγάπης;

Τελικά μπορούμε να μάθουμε καινούργιους τρόπους να συνδεθούμε μέσα στη σχέση μας; Ή είναι μάταιος κόπος να προσπαθήσουμε;

Ελπίζουμε να σου άρεσε το Βίντεο “Συντροφικές σχέσεις & ευτυχία στο ζευγάρι: Μιλώντας τις γλώσσες της αγάπης”. Περιμένουμε τα σχόλια σου.

  1. Chapman, G.(2002). Οι 5 γλώσσες της αγάπης,το μυστικό για μια αγάπη που διαρκεί. Αθήνα: Κλειδάριθμος.
  2. Kernberg, O. F. (1995). Love relations, normality and pathology. New Haven and London: Yale University Press.
  3. Lachar, J. (2003). The narcissistic/borderline couple. 2nd edition. New York:Taylor and Francis Group.
  4. Ruszczynski, S. (1993). Psychotherapy with couples. London: Karnac Books.
  5. Scharff, D., & Scharff, J. (1991). Object relations couple therapy. Maryland: Rowman & Littlefield Publishers, Inc.
  6. Scharff, E., & Scharff, J. (2014). Psychoanalytic couple therapy. London: Karnac Books.
Γίνε μέλος σήμερα
Κέλλυ Κόντου

Κέλλυ Κόντου

Ψυχοθεραπεύτρια, Ψυχολόγος

Καλωσορίζουμε στην ομάδα των experts μας την Κέλλυ Κόντου με δεκαετή εμπειρία στο χώρο της ψυχικής υγείας. Μετά τις αρχικές σπουδές της στην Ψυχολογία απέκτησε μεταπτυχιακή εκπαίδευση στην Ψυχική Υγεία από το Πανεπιστήμιο του Λονδίνου. Είναι εκπαιδευμένη Ομαδική Αναλύτρια, Οικογενειακή Θεραπεύτρια και Θεραπεύτρια Ζεύγους. Επίσης, έχει εκπαιδευτεί στην Συμβουλευτική Γονέων από την Β' Πανεπιστημιακή κλινική της Ιατρικής Σχολής Αθηνών. Αυτή την στιγμή συνεχίζει την εκπαίδευση της στην Ψυχαναλυτική Ψυχοθεραπεία παιδιών και ενηλίκων, και είναι εκπαιδευόμενο μέλος του British Association of Counselling and Psychotherapy. Ασχολείται με την ψυχοθεραπεία εφήβων και ενηλίκων, θεραπεία ζεύγους και οικογένειας, συμβουλευτική γονέων, ψυχοθεραπεία γυναικών κατά την περίοδο της εγκυμοσύνης και της λοχείας και ζευγαριών που αντιμετωπίζουν προβλήματα γονιμότητας. Θα μοιραστεί μαζί μας την εμπειρία και τις γνώσεις της!

Διαβάστε περισσότερα