Ποιοι είναι οι λόγοι που μπορούν να οδηγήσουν τους γονείς στην οικογενειακή θεραπεία; Γιατί μπορεί να είναι χρήσιμη και σε ποιες περιπτώσεις μπορεί πραγματικά και ουσιαστικά να βοηθήσει τους γονείς και τα παιδιά;

10 λόγοι που οδηγούν στην οικογενειακή θεραπεία

 1. Όταν οι γονείς δυσκολεύονται στον Γονεϊκό τους Ρόλο (διχογνωμία σε θέματα οριοθέτησης και ανατροφής των παιδιών)
 2. Όταν οι γονείς αντιμετωπίζουν συγκρουσιακές σχέσεις μέσα στη συντροφική τους σχέση.
 3. Όταν υπάρχει ενδοοικογενειακή βία ή/και κακοποίηση.
 4. Όταν οι γονείς δυσκολεύονται να διαχειριστούν θέματα άγχους, φοβίας, εκρήξεις θυμού, αντιζηλίας μεταξύ αδερφών.
 5. Όταν βιώνουν ένα τραυματικό γεγονός, όπως θάνατο αγαπημένου προσώπου, διαζύγιο, ασθένεια, αναπηρία.
 6. Όταν αντιμετωπίζουν θέματα σχολικής άρνησης, δυσκολιών προσαρμογής, συναισθηματικές δυσκολίες, σχολικού εκφοβισμού ή υπερβολικής ενασχόλησης με το διαδίκτυο.
 7. Όταν παρατηρούνται στα παιδιά, στους εφήβους ή/ και στους ενήλικες, αλλαγές σε συνήθειες διατροφής, ύπνου και ψυχικής διάθεσης, χρήσης ουσιών κ.α
 8. Όταν υπάρχουν υποψίες ή  ανησυχία για  απόκλιση στο παιδί λόγω συμπεριφοράς, έντονης ανυπακοής, υπερκινητικότητας, παρορμητικότητας κ.α., που επηρεάζουν την λειτουργικότητα του παιδιού και την καθημερινότητα της οικογένειας.
 9. Όταν υπάρχει ήδη διάγνωση κάποιας ειδικής, εκπαιδευτικής ανάγκης ή αναπηρίας, όπως ΔΕΠ/Υ, Αυτισμός, αγχώδης διαταραχή, σύνδρομο Asperger κ.α.
 10. Σε περιπτώσεις αναδοχής, υιοθεσίας, διευρυμένης οικογένειας.

Σε ποια πλαίσια γίνεται η οικογενειακή θεραπεία;

O παιδίατρος D.W.Winnicot (1976) έχει αναφέρει ότι “ένα παιδί δεν υπάρχει μόνο του, αλλά ουσιαστικά είναι μέρος μιας σχέσης”, οπότε και οι γονείς του αποτελούν μέρος της λύσης των ζητημάτων του. Αυτό σημαίνει ότι όταν οι γονείς ανησυχούν για κάποια συμπεριφορά του παιδιού τους είναι σημαντικό να απευθύνονται σε ειδικούς ψυχικής υγείας και να είναι διατεθειμένοι να συνεργαστούν μαζί τους. Σίγουρα, η οικογενειακή θεραπεύτρια, εκτός από το να μιλήσει με το παιδί (ανάλογα με την ηλικία του), θα χρειαστεί να λάβει ένα πλήρες ιστορικό του παιδιού συζητώντας με τους γονείς του καθώς και να προβεί σε μια σειρά συνεδριών στα πλαίσια της οικογενειακής θεραπείας, ώστε να γνωρίσει τη συγκεκριμένη οικογένεια και να φωτίσει τα στοιχεία εκείνα που την κάνουν μοναδική!

Ποιοι είναι οι στόχοι της οικογενειακής θεραπείας;

Στόχος της οικογενειακής ψυχοθεραπείας δεν είναι να προβεί σε κάποια «διάγνωση» για το παιδί ή τους γονείς, αλλά αντίθετα να αντιμετωπίσει την οικογένεια ως ένα σύστημα σχέσεων και αλληλεπιδράσεων, καθώς σε αυτή την θεραπευτική προσέγγιση οι ψυχολογικές δυσκολίες των ανθρώπων δεν θεωρούνται υπόθεση ατομική, αλλά συστημική, Τα «συμπτώματα» και οι «δυσκολίες» ορίζονται ως αποτέλεσμα δυσαρμονικών διεργασιών, που συμβαίνουν στο συνολικό πλαίσιο που ζει κάποιος. Το πιο κοντινό πλαίσιο-σύστημα που διαμορφώνει την συμπεριφορά των ατόμων, είναι η οικογένεια. Όπως λέει και η πρωτοπόρος Οικογενειακή Θεραπεύτρια Virgina Satir: “Nα αλλάξω τον κόσμο, σημαίνει να αλλάξω την οικογένεια».

Στο επόμενο άρθρο θα βρεις περισσότερες πληροφορίες γύρω από την Οικογενειακή – Συστημικη Ψυχοθεραπεία και πώς μπορεί να βοηθήσει όλη την οικογένεια να ανθίσει.

Από την Ιωάννα Ρεϊζοπούλου, Ψυχολόγο & Οικογενειακή Ψυχοθεραπεύτρια, 
reizjoanna@gmail.com

 • AFT – The Association for Family Therapy and Systemic Practice
 • ttps://www.psy.gr/gfiles/3484314029.287_2019.06.19_FEK_2344_KODIKAS_DEONTOLOGIAS_PSYCHOLOGON.pdf