Συχνά στις συζητήσεις μου με τους γονείς, προκύπτει ο προβληματισμός τους: Πώς θα καταλάβουν εάν είναι επαρκείς στον γονεϊκό τους ρόλο, εάν υπάρχουν ενδείξεις που θα τους διαβεβαιώνουν ότι βρίσκονται στο σωστό μονοπάτι. Σίγουρα ο γονεϊκός ρόλος δεν είναι στατικός , θα δοκιμάζεται διαρκώς και συνεχώς θα εξελίσσεται. 

Μια ένδειξη όμως ότι λειτουργούμε θετικά απέναντι στα παιδιά μας και ότι υπάρχει σύνδεση, είναι η ελευθερία ότι μπορούν να έρθουν να μας εκμυστηρευτούν σχεδόν τα πάντα. Ακόμα και αν έχουν σφάλει κάπου ή έχουν κάνει κάποιο λάθος. Θεωρώ μεγάλη κατάκτηση από μέρους του γονιού να έχει επιτύχει αυτή την άνεση με το παιδί του. Σίγουρα χρειάζεται χρόνος, πίστη και εμπιστοσύνη για να δημιουργηθεί αυτή η σύνδεση, μα  αξίζει τον κόπο.

Παρακάτω θα σας προτείνω κάποιους τρόπους, ώστε οι δίαυλοι επικοινωνίας με τα παιδιά σας να παραμείνουν ανοιχτοί.

1. Ακούστε το παιδί σας ενεργητικά σ’ όποια ηλικία κι αν βρίσκεται.

Ακούστε τη φλυαρία του μικρού παιδιού. Ενεργητικά σημαίνει ότι η προσοχή σας είναι εστιασμένη, υπάρχει βλεμματική επαφή  και δίνονται προσεκτικές απαντήσεις εκ μέρους των γονέων. Τότε αισθάνεται το παιδί ότι μπορεί να ανοιχτεί και να εισακουστεί. Ωστόσο, έχει παρατηρηθεί ότι κάποιες φορές μπορεί να βοηθήσει στο άνοιγμα του παιδιού και η έλλειψη βλεμματικής επαφής και μάλιστα η ενασχόληση του γονιού με κάτι άλλο εκείνη τη στιγμή π.χ. η οδήγηση.

2. Συχνά οι γονείς τοποθετούμε εμπόδια επικοινωνίας στη σχέση μας με τα παιδιά.

Μερικά από αυτά τα εμπόδια είναι η κριτική, η νουθεσία , το κήρυγμα και οι συμβουλές. Γι’ αυτό  να είστε προσεκτικοί και πρώτα απ’ όλα να είστε ένας καλός ακροατής. Φυσικά και τα παιδιά χρειάζονται την καθοδήγηση και τις συμβουλές μας, αλλά είναι  προτιμότερο να είμαστε καλοί ακροατές. Θα καταλάβετε πότε είναι έτοιμο το παιδί σας να ακούσει τη σοφία σας και πότε χρειάζεται λίγο ακόμα χρόνο. Όταν δίνετε συμβουλές προσπαθήστε να μην κάνετε κήρυγμα, να είστε σύντομοι και να δείχνετε πίστη στο παιδί σας.

Μπορώ να σου μιλήσω για τα πάντα: 6 απλά ανοίγματα επικοινωνίας
Μπορώ να σου μιλήσω για τα πάντα

3. Δώστε προτεραιότητα στη σχέση σας, αφού μια ισχυρή σχέση γονέα παιδιού είναι σημαντικός παράγοντας καλής επικοινωνίας.

Αφιερώστε χρόνο σύνδεσης με το παιδί σας κάθε μέρα, παίξτε, αγκαλιαστείτε, ακούστε, διαβάστε, χορέψτε και απολαύστε ο ένας τον άλλον. Μερικές φορές αναλωνόμαστε εμείς οι γονείς σ’ ένα ρόλο επιτηρητή του παιδιού μας και αυτό έχει μεγάλο κόστος για τη σχέση μας. Μια καλή σχέση είναι αυτή που επιτρέπει στη σοφία μας να φτάσει στην καρδιά ενός παιδιού. Εάν το παιδί σας δεν αισθάνεται συνδεδεμένο, δεν θα μπορέσετε  να του μεταφέρεται λίγη από τη σοφία σας.

Μπορώ να σου μιλήσω για τα πάντα: 6 απλά ανοίγματα επικοινωνίας

4. Λαμβάνεται σοβαρά τα συναισθήματα και τους προβληματισμούς του παιδιού ακόμα και αν για εσάς φαντάζουν ασήμαντα.

Τα παιδιά συχνά έχουν έντονα συναισθήματα για φαινομενικά μικρά πράγματα. Να θυμόσαστε όμως ότι πρόκειται πάντα για καταθέσεις ψυχής. Βάλτε τον εαυτό σας στη θέση του και προσπαθήστε να δείτε από τη σκοπιά του. Όταν τα παιδιά ζήσουν την εμπειρία να αποδεχόμαστε τα συναισθήματά τους, όποια και αν είναι αυτά και μπορούμε να τα διαχειριστούμε, θα μας εμπιστεύονται. Εάν από την άλλη πλευρά δεν επικυρώνουμε τα συναισθήματα τους ή τα κάνουμε να νιώσουν ντροπή, το πιο πιθανό είναι να γίνουν επιφυλακτικά.

Μπορώ να σου μιλήσω για τα πάντα: 6 απλά ανοίγματα επικοινωνίας
Μπορώ να σου μιλήσω για τα πάντα: 6 απλά ανοίγματα επικοινωνίας

5.Παρέχετε το κατάλληλο περιβάλλον.

Το κατάλληλο περιβάλλον είναι το ασφαλές περιβάλλον. Αυτό το περιβάλλον είναι το στοιχείο σύνδεσης, ζεστασιάς και θετικής στάσης χωρίς όρους. Εάν τα παιδιά φοβούνται ότι θα χάσουν την προσοχή ή την αγάπη μας σε περίπτωση που μοιράζονται δύσκολες αλήθειες, απλά δεν θα τις μοιράζονται. Μαθαίνουμε να αντέχουμε και να διαχειριζόμαστε τα συναισθήματα που μας προκαλούν δυσφορία, όταν υπάρχει δίπλα μας κάποιος άνθρωπος που δεν τρομοκρατείται και ούτε προσπαθεί να μας τα αλλάξει. Ένας άνθρωπος που συνεχίζει να μας αγαπάει και να μας αποδέχεται.

6. Να είμαστε διαθέσιμοι

Συχνά ακούω από τα παιδιά και τους εφήβους ότι είναι πιο δεκτικοί στην επικοινωνία λίγο πριν τον ύπνο και γενικά το βράδυ. Σίγουρα οι γονείς μέχρι το βράδυ έχουν εξαντλήσει τα ενεργειακά τους αποθέματα λόγω του φόρτου εργασιών τους, ωστόσο εκείνα τα λίγα λεπτά διαθεσιμότητας, μπορεί να σημαίνει ο κόσμος για το παιδί και τη σχέση σας.

Τελειώνοντας θα ήθελα να τονίσω και να υπενθυμίσω ότι επικοινωνία δεν είναι μόνο οι λέξεις.

Μπορώ να σου μιλήσω για τα πάντα: 6 απλά ανοίγματα επικοινωνίας
Μπορώ να σου μιλήσω για τα πάντα

Επικοινωνία είναι:

  • Ο τόνος και η χροιά της φωνής.
  • Είναι η στάση του σώματος.
  • Είναι το βλέμμα.
  • Είναι η διάθεση πίσω από τα λόγια.
  • Είναι η σιωπή.

Από την Έλενα Αναστασιάδου, Ψυχοθεραπεύτρια παιδιών και εφήβων, Ψυχολόγο
e.anastasiadoy@gmail.com

Έλενα Αναστασιάδου

Έλενα Αναστασιάδου

Ψυχοθεραπεύτρια παιδιών και εφήβων, Ψυχολόγος

Με πολλή χαρά υποδεχόμαστε στην ομάδα των experts μας της Έλενα Αναστασιάδου, Ψυχοθεραπεύτρια παιδιών και εφήβων, που θα μοιραστεί μαζί μας τις γνώσεις της!

Διαβάστε περισσότερα