Διακαής πόθος όλων των γονέων είναι να γίνουν αποτελεσματικοί γονείς.

Τι σημαίνει όμως για εσένα «είμαι αποτελεσματικός γονέας;»

  • Είναι αυτός που καταφέρνει να ακολουθεί πιστά το παιδί του το καθημερινό πρόγραμμα;
  • Είναι αυτός που επιβάλλεται στο παιδί του;
  • Είναι αυτός που έχει ένα ήσυχο παιδί;
  • Είναι αυτός που το παιδί του κάνει ότι του λέει;
  • Είναι αυτός που έχει ένα «πειθαρχημένο» παιδί;
  • Ή είναι αυτός που καταφέρνει να έχει μία ουσιαστική σχέση με το παιδί του, μία σχέση εμπιστοσύνης, αλληλοσεβασμού και κατανόησης;

Τι ορίζει τελικά την αποτελεσματικότητα μας ως γονείς;

Είναι τα «πρέπει» της κοινωνίας; Ή είναι η αλήθεια μας;

Για εμένα, ορισμός του αποτελεσματικού γονέα θα μπορούσε να είναι: ο γονέας εκείνος του οποίου το παιδί θα είναι αύριο ένας υγιής, ισορροπημένος και ανεξάρτητος ενήλικας. Όχι αυτός που έχει ένα ανεξάρτητο παιδί αλλά αυτός που θα έχει έναν ανεξάρτητο ενήλικα στο μέλλον. Είναι αυτός του οποίου το παιδί θα είναι ένας ενήλικας που δεν θα χρειάζεται δεκανίκια για να προχωρήσει στη ζωή του, είναι αυτός που δεν θα ψάχνει υποδείξεις από τους άλλους. Είναι αυτός που θα έχει αξίες, αυτογνωσία και θα ξέρει πως θα ξεπερνάει τις προκλήσεις της ζωής. Και αυτός ο ενήλικας προέρχεται από έναν αποτελεσματικό γονέα!

Θα ήθελα να σκεφτείς σήμερα: τι έχει μεγαλύτερη αξία;

Οι 3 δραστηριότητες, οι 2 γλώσσες, το να είναι πάντα στην ώρα τους και με τα ιδανικά ρούχα ή να σε ευγνωμονεί το παιδί σου σε 20 χρόνια για όλα όσα του δίδαξες για την ζωή;

Τι είναι πιο σημαντικό για εσένα λοιπόν; Η άποψη του διπλανού σου ή η αληθινή ευτυχία του παιδιού σου; Ξεκινώντας από το να βλέπουμε την αλήθεια της ψυχής των παιδιών μας και τις πραγματικές τους ανάγκες και κατανοώντας τα στάδια ανάπτυξης τους, θα τα θωρακίσουμε με όλα αυτά τα πραγματικά εφόδια που χρειάζονται για μία καλύτερη ζωή!

Όπως έλεγαν και οι αρχαίοι Έλληνες…

“παν μέτρον άριστον”

Κλείνοντας θέλω να κλείσεις για λίγο τα μάτια σου και να σκεφτείς: Πώς ορίζεις πλέον τον αποτελεσματικό γονέα;

Λιάνα Λεκανίδη

Λιάνα Λεκανίδη

Parenting Life Coach

Καλωσορίζουμε στην ομάδα των experts μας την Λιάνα Λεκανίδη, πιστοποιημένη Parenting Life Coach (ACSTC/ICF), συνεργάτης της APH(Attachment Parenting Hellas), πιστοποιημένη Theta Healer, συγγραφέας, συνιδρύτρια της New Generation New World και τουριστική επιχειρηματίας. Πάνω από όλα είναι όμως μαμά και αυτή είναι η κινητήρια έμπνευση της για τη δημιουργία ενός καλύτερου κόσμου με υγιείς και ευτυχισμένους ανθρώπους. Εξειδικεύεται σε coaching γονέων αλλά και όσων θέλουν να πραγματοποιήσουν μία μεγάλη αλλαγή στη ζωή τους, στη συμβουλευτική ζεύγους ενώ παρέχει και σεμινάρια εκπαίδευσης για Γονείς - Ηγέτες.

Διαβάστε περισσότερα