Ως γονείς πρωταρχικός μας στόχος είναι να μην τους λείψει τίποτα. Καθημερινά πασχίζουμε για να καταφέρουμε να τους αφήσουμε ένα κομπόδεμα για μία καλή αρχή, ένα σπίτι, ένα αυτοκίνητο, καλές σπουδές και ο κατάλογος είναι μεγάλος….

Ποιο όμως θεωρείς ότι είναι το καλύτερο δώρο που μπορείς να τους κάνεις;

Να τους παραδώσεις κάτι υλικό; Που σε μία νύχτα, ατυχή συγκυρία μπορεί να χαθεί ή να τα διδάξεις πώς να δημιουργούν εκείνες τις συνθήκες για μία ευτυχισμένη και επιτυχημένη ζωή;

Ποιο είναι το καλύτερο δώρο για τα παιδιά σου;

Θεωρείς ότι τα υλικά είναι ικανά να τους φέρουν την ευτυχία;

Αν ίσχυε κάτι τέτοιο, τότε όλα τα παιδιά των πλουσίων θα έπρεπε να είναι ευτυχισμένα. Είναι αλήθεια αυτό;

Η ευτυχία όπως και η επιτυχία είναι εσωτερικές καταστάσεις και δεν μετρώνται σε νούμερα. Το καλύτερο που μπορεί να μάθεις στο παιδί σου είναι η τέχνη της ζωής, το πώς να ζει και να ανταπεξέρχεται σε ότι προκλήσεις του φέρει. Να μάθει ποιος είναι, ποιος είναι ο σκοπός της ζωής του, τα όνειρά του, τα ταλέντα του, να έχει πίστη και όραμα, να νιώθει ικανό. Όπως λέει και μία κινέζικη παροιμία «Αν θες να χορτάσεις έναν άνθρωπο για μία μέρα δώσε του ένα ψάρι. Αν θες να τον χορτάσεις για μια ζωή μάθε του ψάρεμα».

Η πρόσφατη πανδημία είναι το καλύτερο παράδειγμα ενός πύργου που γκρεμίστηκε από τη μία ημέρα στην άλλη. Από τη μία στιγμή στην άλλη τίποτα δεν ήταν δεδομένο και σημασία είχε αν μπορούσες να ανεχτείς τον ίδιο σου τον εαυτό και την οικογένεια σου που ήσασταν επιτέλους μαζί κλεισμένοι σε ένα σπίτι και όχι συνεχώς απασχολημένοι. Η δικαιολογία της αναβολής και του «δεν έχω χρόνο» πλέον δεν ίσχυε και πολλές μάσκες έπεσαν.

Ποιο είναι το καλύτερο δώρο για τα παιδιά σου;

Αν λοιπόν δεν ξεκίνησες αυτό για το οποίο ανέβαλες τόσο καιρό λόγω έλλειψης χρόνου τότε δεν ήταν το όνειρο σου.

Μάντεψε ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος για να διδάξεις το παιδί σου πώς να ζει;

Φυσικά εσύ!

Τα παιδιά μαθαίνουν μέσα από εμάς.

Είναι ο καθρέπτης μας και είμαστε τα πρότυπα τους. Δε μπορούμε να τα ξεγελάσουμε με λόγια καθώς αντιλαμβάνονται τα συναισθήματα και είναι διαρκώς παρατηρητές των πράξεων μας. Οπότε αν θέλεις να δεις τα παιδιά σου ευτυχισμένα ξεκίνα να τους δείχνεις τον τρόπο να ζουν όμορφα, να μάθουν ποιοι είναι, να έχουν αξίες και όραμα. Κάνε τους φίλους με τις προκλήσεις της ζωής και γέμισε τα αυτοπεποίθηση ότι είναι ικανά να αντιμετωπίσουν ότι τους συμβεί. Ότι έχουν τη δύναμη να επηρεάσουν το αποτέλεσμα.

Τότε θα τα έχεις πραγματικά θωρακίσει και ετοιμάσει για το απρόβλεπτο και συνεχώς μεταβαλλόμενο ταξίδι της ζωής. Το καλύτερο δώρο που μπορείς να κάνεις στα παιδιά σου είναι η καλύτερη εκδοχή του εαυτού σου. Ξεκίνα τώρα με την καλύτερη και πιο ασφαλή επένδυση, την προσωπική σου ανάπτυξη!

Όπως είπε και ο Mark Twain,

«Μπορώ να διδάξω στον καθένα πώς να αποκτήσει αυτό που θέλει στη ζωή. Το πρόβλημα είναι ότι δεν βρίσκω κανέναν που να ξέρει τι θέλει».

Λιάνα Λεκανίδη

Λιάνα Λεκανίδη

Parenting Life Coach

Καλωσορίζουμε στην ομάδα των experts μας την Λιάνα Λεκανίδη, πιστοποιημένη Parenting Life Coach (ACSTC/ICF), συνεργάτης της APH(Attachment Parenting Hellas), πιστοποιημένη Theta Healer, συγγραφέας, συνιδρύτρια της New Generation New World και τουριστική επιχειρηματίας. Πάνω από όλα είναι όμως μαμά και αυτή είναι η κινητήρια έμπνευση της για τη δημιουργία ενός καλύτερου κόσμου με υγιείς και ευτυχισμένους ανθρώπους. Εξειδικεύεται σε coaching γονέων αλλά και όσων θέλουν να πραγματοποιήσουν μία μεγάλη αλλαγή στη ζωή τους, στη συμβουλευτική ζεύγους ενώ παρέχει και σεμινάρια εκπαίδευσης για Γονείς - Ηγέτες.

Διαβάστε περισσότερα