Πίνακας περιεχομένων

Συχνή ατάκα του πατέρα μου: «Γιάννη… μην κλαις! Οι άντρες δεν κλαίνε!» και πάντα με τη συνοδεία αυτού του αυστηρού βλέμματος που σκοπό είχε πάντα την επαναφορά μου στο “σωστό δρόμο”.

Πολλές οι φορές που γονείς, σε NLP Coaching συνεδρίες που έχω, με ρωτάνε “Τι εφόδια να δώσω στο παιδί μου;” και η σταθερή απάντησή μου είναι “όλα αυτά που έχει ανάγκη”.

Η σημασία της ισορροπίας

Πολλές οι φορές που έχουμε αναρωτηθεί για το ποια χαρακτηριστικά πρέπει να έχει κάποιο αγόρι για να είναι «τζέντλεμαν» και αν είναι κορίτσι να γίνει «κυρία».

Μεγάλη συζήτηση για το πώς πρέπει ένας κύριος να συμπεριφέρεται σε μια κύρια. Να μην θεωρηθεί φλώρος όταν είναι ευγενής ή “κάγκουρας” όταν δεν είναι. Να μην υπονοήσει ότι μια κυρία είναι ανίκανη όταν προσφέρει τη βοήθειά του και παράλληλα να διατηρεί τον “ανδρισμό” του.

Και από την άλλη, πώς μπορώ ως γονέας να μεγαλώσω την κόρη μου ώστε να μην χαθεί στο χαρακτηρισμό του “ασθενούς” φύλου. Να καταφέρει να έχει το θάρρος της γνώμης της χωρίς να φτάνει σε άκρα. Να διεκδικεί τα δικαιώματά της χωρίς να ευνουχίζει. Να ισορροπήσει (λέει μια φίλη) να μην είναι πολύ δυναμική αλλά ούτε και πολύ αδύναμη… και αναρωτιέμαι, τι κακό θα έχει αν φτάσει στο ένα ή στο άλλο άκρο;

“Το χρώμα ροζ είναι μόνο για τα κορίτσια”

Στην ουρά της εισόδου ενός καταστήματος με ρούχα δύο κυρίες συζητάνε για το δώρο εγγονής φίλης τους. «Ναι έχεις δίκιο! Μόνο ροζ! Σε κοριτσάκι μόνο ροζ και μάλιστα με κάποια πριγκίπισσα μωρέ! Γιατί ποιος είναι ο προορισμός για εμάς τις γυναίκες; Να κάνουμε οικογένεια!»

“Πάμε να δούμε γκόμενες”

Καλοκαίρι, ξαπλωμένος στην παραλία με τον ήλιο να με τυφλώνει, παρακολουθώ τι γίνεται γύρω μου μέσω της ακοής μου. ‘Που ήσουν ρε;’ ρωτάει μια αντρική φωνή. ‘Στα βράχια με τον γιο μου’ απαντάει ένας άλλος κύριος. ‘Καλά ρε, πήγες το 5χρονο στα βράχια, θα πέσει μέσα και να σε δω με το δίχαλο και τη αυτή κοιλιά να βουτάς. Θα σκάσεις σαν το καρπούζι ρε!’ συνοδευόμενο με ένα μικρό γέλιο. ‘Άσε ρε, το είχα πάει για να μαθαίνει!’. ‘Να μαθαίνει τι ρε; Πώς περπατάνε στα βράχια;’ και απαντάει: ‘Πήγαμε να δούμε τις γκόμενες!’

Πρότυπα & Αξίες που δίνουμε στα παιδιά μας

Και αναρωτιέμαι… τι πρότυπα δίνουμε στα παιδία μας, και μάλιστα στα παιδικά τους χρόνια; Με τι αξίες και ιδέες σχετικά με τη θέση τους στην κοινωνία; Πώς ένα κορίτσι θα επιλέξει να γίνει επιστήμονας αν μεγαλώνει με την ιδέα ότι ο σκοπός της γυναίκας είναι να κάνει οικογένεια; Πώς, ένας άντρας θα δει μια γυναίκα και συμπεριφερθεί, όπως θα πρέπει;

Μια βιωματική ιστορία, η ιστορία μου

Μεγάλωσα σε μια οικογένεια που ο ένας γονέας προερχόταν από αγροτική οικογένεια και ο άλλος από μια αστική του εξωτερικού. Μεγάλες οι διαφορές και ακόμα πιο αντιδιαμετρικές οι απόψεις σε πολλά πράγματα.

Μόνο μπλε από τη μία, ό,τι χρώμα θες από την άλλη (αλλά όχι ροζ). Απαγορεύεται να κλαις από τη μία, “κλάψε” από την άλλη αλλά όχι πολύ ώρα… ξεπέρασε το γρήγορα, είσαι αγόρι και δεν υπάρχει λόγος να το συζητάμε. Μόνο στρατιωτάκια στις αποκριές ή αλλιώς Ινδιάνος, Σερίφης, Άραβας.

Απαγορεύεται το κουτσομπολιό… “οι άνδρες δεν κουτσομπολεύουν, αυτά είναι γυναικεία πράγματα. Δεν πρέπει να το κάνεις αυτό… για έλα εδώ, να κάτσεις διπλά μου που σε θέλω… για  πες μου, τι έλεγαν;”. Πάμε εκκλησία την Κυριακή να κάνεις και το παπαδοπαίδι από τη μία και από την άλλη “όλο το σταυρό σου κάνεις… αμάν”.

Η δική μου μεριά της ιστορίας

Δεν ξέρω αν μεγάλωσα σωστά ή λάθος, αλλά σίγουρα έχω επηρεαστεί και από τους δύο, όπως και όποιον άλλον άνθρωπο ήρθε στη ζωή μου (και είμαι σίγουρος ότι θα έρθουν και άλλοι). Θα με παρουσίαζα σαν μια συνιστώσα δύναμη που λέγαμε στο σχολείο.

Πολλά άλλαξα στη ζωή μου. Απόψεις, συμπεριφορές, ιδέες που άλλες άλλαξαν εύκολα και άλλες πολύ δύσκολα και πολλά άλλα που παλεύω ακόμα. Ένα κράμα θα έλεγα όλων των προηγούμενων, μαζί με όλες τις προσπάθειες μου να βελτιωθώ και έκρινα ότι ήταν σωστό ή απλά μου ταίριαζε περισσότερο. 

Σε πολλά τους μοιάζω και σε πολλά αλλά ίσως να μην έχω καμία σχέση!

Γράψτε την δική σας ιστορία

Συμβουλή δεν έχω να σας δώσω, είναι στο χέρι σας. Η πρότασή μου; να συμπεριφέρεστε και να δράτε όπως θα θέλατε το παιδί σας να συμπεριφέρεται και να δρα. Να θυμάστε ότι το παιδί σας αντιγράφει. Κάνει modeling, έτσι μαθαίνει. Μέσω της αντιγραφής. Σας αντιγράφει από την πρώτη του μέρα και για πολλά χρόνια. Έτσι μαθαίνει. Δείξτε του λοιπόν, την καλύτερη έκδοση που θα μπορούσε να είναι.

Από τον Γιάννη Αθανασόπουλο, Mindset & Intention Trainer, nlpgreece® Senior Trainer
i.athanasopoulos@nlpgreece.gr

Γιάννης Αθανασόπουλος

Γιάννης Αθανασόπουλος

nlpgreece® Senior Trainer, Mindset & Intention Trainer

Ο Γιάννης Αθανασόπουλος, από Μηχανολόγος Ναυπηγός και από το βάθρο του Corporate μεταπήδησε στην συμβουλευτική και εκπαίδευση των ανθρώπων. «Ιδανικά θα ήθελα έναν κόσμο που να αποδεχόμαστε τους εαυτούς μας και τους άλλους. Πάντα να προσπαθούμε να φτιάξουμε ένα καλύτερο σήμερα» μας λέει. Είναι μεγάλη μας χαρά που τον έχουμε στην ομάδα μας και θα μοιραστεί τις γνώσεις και τις εμπειρίες του μαζί μας! Στον ελεύθερό τoυ χρόνο βοηθάει στο animation φεστιβάλ Animasyros ως υπεύθυνος εθελοντών.

Διαβάστε περισσότερα