Μητέρα και γιος

Οι άντρες είναι αυτό που τους έφτιαξαν οι μητέρες τους.

Ralph Waldo Emerson

Όπως έχουμε ήδη πει, οι μητέρες έχουν σημαντικό αντίκτυπο στα παιδιά τους, τόσο στις κόρες όσο και στους γιους. Αναφορικά όμως με τα αγόρια, η σχέση αυτή τα επηρεάζει στον βαθμό που ο τρόπος με τον οποίο συμπεριφέρονται στα χρόνια της εφηβείας και της ενηλικίωσης τους, αποδίδεται στη σχέση τους με τη μητέρα τους. Κανένα άλλο άτομο δεν καταλαβαίνει ένα παιδί καλύτερα από μια μητέρα. Αμέσως από τη στιγμή που γεννιέται μέχρι τα ενήλικά του χρόνια, ένα αγόρι καλλιεργεί έναν βαθιά ριζωμένο δεσμό με τη μητέρα του. Και αυτή η σχέση είναι επιτακτική για τη συνολική ανάπτυξη και τη συναισθηματική υγεία του παιδιού. Φυσικά, σε όλα αυτά δεν αναφερόμαστε και δεν αγγίζουμε σε κακοποιητικές σχέσεις και συμπεριφορές.

Ας δούμε πώς μια μητέρα επηρεάζει τον γιο της

  1. Συναισθηματικά έξυπνο: Τα αγόρια που μοιράζονται μια υγιή σχέση με τις μητέρες τους από την παιδική τους ηλικία είναι συναισθηματικά ισχυρά και πιστεύεται ότι έχουν λιγότερα προβλήματα συμπεριφοράς στη ζωή τους. Ο ισχυρός δεσμός μεταξύ της μητέρας και του γιου του τον κάνει να νιώθει ασφαλής και σίγουρος. Μελέτες δείχνουν ότι τα αγόρια που δεν έχουν υγιή δεσμό με τις μητέρες τους στην πρώιμη παιδική ηλικία, θα μπορούσαν να είναι εχθρικά και επιθετικά στα επόμενα χρόνια.
  2. Συναισθηματικά ισχυρό και ανεξάρτητο: Ένα αγόρι, το οποίο αγαπά και φροντίζει η μαμά του, μετατρέπεται σε άνθρωπο με αυτοπεποίθηση. Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στην έκδοση Child Development τον Αύγουστο του 2011, υποστηρίζει ότι η άνευ όρων αγάπη και αποδοχή της μητέρας καθησυχάζει τον γιο ότι είναι αξιαγάπητος και ικανός να είναι καλός φίλος και εραστής.
  3. Αποδοτικό στους ακαδημαϊκούς – εκπαιδευτικούς στόχους του: Μια μητέρα που ενδιαφέρεται έντονα για την εκπαίδευση του γιου της, τον βοηθά να είναι καλός και αποδοτικός στους ακαδημαϊκούς του στόχους. Εκτός από την παροχή εκπαίδευσης, τον βοηθά επίσης να γίνει συναισθηματικά επαρκής, κάτι το οποίο αποτελεί απόλυτη ανάγκη για υγιή ζωή.
  4. Διατηρεί τον έλεγχο της συμπεριφοράς του: Η συναισθηματική νοημοσύνη που προσφέρει η μητέρα βοηθά τον γιο να αναπτύξει την ικανότητα να διατυπώνει τις σκέψεις του. Με αυτόν τον τρόπο, αναπτύσσει τον αυτοέλεγχο στο σχολικό περιβάλλον και τα κοινωνικά περιβάλλοντα.     
  5. Σέβεται τις γυναίκες: Μια στενή σχέση με τη μητέρα, θα βοηθήσει ένα αγόρι να εκτιμήσει το ρόλο της στη ζωή του και τη συμβολή της στην οικογένεια. Θα μάθει να σέβεται τις γυναίκες γενικά επειδή είναι λιγότερο πιθανό να έχει προβλήματα υπεροχής απέναντι στις γυναίκες συντρόφους του.
  6. Λιγότερο επικίνδυνη συμπεριφορά: Τα αγόρια που είναι κοντά στις μητέρες τους εμπλέκονται λιγότερο σε επικίνδυνες συμπεριφορές απόκλισης. Μια θετική σχέση μητέρας-γιου μειώνει την επιρροή των συνομηλίκων.
  7. Πιθανό να γίνει επιτυχής άνθρωπος και άντρας: Μια μητέρα, που εμπλέκεται στην εκπαίδευση και τη ζωή του γιου της, τον βοηθά να γίνει επιτυχημένος επαγγελματικά και προσωπικά. Γίνεται φίλος, οδηγός, φιλόσοφος και του δείχνει την πορεία προς την επιτυχία.
  8. Βελτιώνει την επικοινωνία: Μια μητέρα που είναι ανοιχτή στην επικοινωνία της γίνεται παράδειγμα για τον γιο της. Ο γιος μπορεί να μιλήσει και να μοιραστεί σημαντικές σκέψεις και συναισθήματα μαζί της, τόσο στα εφηβικά όσο και στα ενήλικα του χρόνια. Αυτό βοηθά το γιο να επικοινωνεί χωρίς φόβο, τύψεις ή ενοχές.

Πώς εξελίσσεται η σχέση μητέρας-γιου με τα χρόνια;

Η μητέρα είναι ο κύριος φροντιστής ενός παιδιού στην παιδική του ηλικία. Η πρώτη σωματική και συναισθηματική σχέση μεταξύ της μητέρας και του γιου, δημιουργείται μεταξύ των δύο ήδη από την περίοδο της εγκυμοσύνης και μετά τη γέννηση. Το παιδί εξαρτάται από τη μητέρα και αυτή η ασφαλής σύνδεση με τη μητέρα αποτελεί το θεμέλιο για έναν ισχυρό δεσμό. Ας δούμε πώς εξελίσσεται στις τρεις διαφορετικές φάσεις της ζωής του αγοριού.

Πρόωρη παιδική ηλικία: Ο δεσμός μεταξύ της μητέρας και του μωρού αρχίζει ακριβώς μέσα στη μήτρα. Ο γιος παίρνει τα πρώτα του συναισθήματα από τη μητέρα και καθώς συνεχίζει η ανατροφή, μεγαλώνει για να είναι συναισθηματικά ώριμος και δυνατός. Η έρευνα δείχνει ότι ένας καλός δεσμός μητέρας-γιου θα εξασφαλίσει χαμηλότερα επίπεδα ψυχολογικού στρες.

Εφηβεία: Η εφηβεία είναι μια δύσκολη φάση για αγόρια, στην οποία παλεύουν να αντιμετωπίσουν πολλές αλλαγές εσωτερικά και εξωτερικά. Αλλαγές που θα προσδιορίσουν την ταυτότητά τους. Μια μητέρα βοηθά τον γιο της να περάσει τα δύσκολα εφηβικά χρόνια. Κατά τη διάρκεια αυτού του σταδίου, τα αγόρια θα μπορούσαν να υποκύψουν στην πίεση των συμμαθητών τους και να πειραματιστούν με το κάπνισμα, τα ναρκωτικά και το αλκοόλ.
Όταν μια μητέρα επικοινωνεί ανοιχτά με τον γιο της και διασφαλίζει να υπάρχουν υγιή όρια, βοηθά τα αγόρια να κάνουν διάκριση και να αποφασίσουν προς ποια κατεύθυνση θέλουν να είναι η ζωή τους. Μια στοργική και με ενσυναίσθηση μητέρα, παρέχει σταθερότητα και δίνει ηθική καθοδήγηση στο αγόρι.
Οι έφηβοι θέλουν να αντιμετωπίζονται ως ενήλικες. Έτσι, όταν μια μητέρα αναζητά τη γνώμη και τις προτάσεις του γιου της, ή τον εμπλέκει σε οικογενειακές συζητήσεις, οι έφηβοι αισθάνονται αποδεκτοί. Βοηθά επίσης στην αύξηση της αυτοεκτίμησης και της αυτοπεποίθησής τους.

Ενήλικες: Οι μητέρες, αν και είναι γνωστό ότι είναι συναισθηματικές, είναι επίσης και πρακτικές. Βοηθούν τους γιους τους να παραμείνουν επικεντρωμένοι στους στόχους τους και τους ωθούν να ακολουθήσουν τα όνειρά τους.
Όταν ένας άντρας μοιράζεται μια ισχυρή σχέση με τη μητέρα του, κερδίζει πολλά, καθώς αυτή η σχέση θα επηρεάσει στο μέλλον και τη σχέση του με τη σύντροφό του. Ένας άντρας που αγαπά και σέβεται τη μητέρα του, αγαπά και σέβεται τη γυναίκα του. Οι ευτυχείς σχέσεις συνδέονται με ζεστές και ασφαλείς σχέσεις μητέρας-παιδιού.
Αν και είναι σημαντικό για τη μητέρα να αγαπά και να υποστηρίζει τον γιο της σε διάφορα στάδια της ζωής του, δεν μπορεί να είναι υπερβολικά προστατευτική ή κτητική. Λοιπόν, πώς θα γνωρίζαμε εάν μια μητέρα είναι αρκετά κοντά ή πολύ κοντά στον γιο της;

Πόσο στενή είναι η σχέση μητέρας-γιου;

Εάν ένας άντρας είναι πολύ κοντά στη μητέρα του, θα μπορούσε να χαρακτηριστεί αγόρι της μαμάς, και αν δεν είναι αρκετά κοντά μπορεί να κριθεί ότι αγνόησε την αγάπη της μητέρας του. Πώς μπορεί μια μητέρα να αποφασίσει πόσο κοντά ή μακριά πρέπει να είναι από τον γιο της; Ακολουθούν ορισμένες παράμετροι:

Φυσική σύνδεση: Η φυσική επαφή μεταξύ μιας μητέρας και του παιδιού της είναι απαραίτητη στην πρώιμη παιδική ηλικία. Τα αγόρια χρειάζονται τη μητέρας τους, το ιδιο με τα κορίτσια. Ωστόσο, η ανάγκη για φυσική επαφή αλλάζει καθώς μεγαλώνει το αγόρι. Ειδικά στην εφηβεία τα αγόρια δεν θέλουν σωματική επαφή με τη μητέρα τους. Από την άλλη πλευρά οι μητέρες συνήθως, τείνουν να αντιμετωπίζουν τους γιους τους ως παιδιά ακόμα και μετά την ενηλικίωση τους.

Συναισθηματική σύνδεση: Σε αντίθεση με τη φυσική σύνδεση, η συναισθηματική σύνδεση υπάρχει για πάντα.

Δια βίου σύνδεση: Ο δεσμός με τη μητέρα είναι πάντα εκεί. Αλλά όταν το αγόρι μεγαλώνει και γίνεται πια ένας άντρας και ανεξαρτητοποιείται, οι προτεραιότητές του αλλάζουν. Έχει τη φροντίδα, πιθανά της δικής του οικογένειας, της δουλειάς του, την ευθύνη της δικής του ζωής. Ο συναισθηματικός δεσμός του με τη μητέρα του θα ευδοκιμήσει αν η μητέρα καταλάβει αυτήν την αλλαγή ζωής. Οι μητέρες τι πρέπει να κάνουν;

Δώστε του την ελευθερία του, αφήστε τον να πάρει τις αποφάσεις του! Αποδεχτείτε τις επιλογές του και αυτό θα αυξήσει τον σεβασμό του γιου σας για εσάς!

Ειρήνη Ρίνη

Ειρήνη Ρίνη

Life & Parenting Coach

Εκπαίδευση Πτυχίο: Bsc in Psychology and counselling, Teesside University Πιστοποιήσεις: Εγκληματολογία, Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών Certificate in Life coaching, Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών Μέλος του...

Διαβάστε περισσότερα