Πίνακας περιεχομένων

Θυμάσαι πώς συμπεριφερόταν η μαμά σου στον εαυτό της;

Μεγάλωσες με μια μαμά που κοιταζόταν στον καθρέφτη, χτενιζόταν όμορφα, βαφόταν, ντυνόταν κομψά, απολάμβανε την ομορφιά της και εσύ τη θαύμαζες; Αν ναι, είσαι από τις λίγες!

Αν ανήκεις στην κατηγορία των περισσοτέρων από εμάς, μάλλον δεν είχες τη μαμά που έβαζε τον εαυτό της σε πρώτη προτεραιότητα. Αντίθετα, θα εστίαζε στα ελαττώματά της, θα έκρινε τον εαυτό της, είτε για το βάρος της, είτε για το ύψος της, είτε για τη μόρφωσή της, είτε για την «κακή» της τύχη. Και μάντεψε, οι περισσότερες ανησυχίες και ανασφάλειες της μαμάς σου έχουν μεταφερθεί σε σένα αθώα μου ανεμώνα!

Η σημασία του προτύπου συμπεριφοράς, στον τρόπο αντιμετώπισης του εαυτού μας

Η περιφρόνηση της μαμάς σου για τον εαυτό της, η απαξίωσή της για τα χαρίσματά της και η συνεχής ενασχόλησή της με τις δουλειές του σπιτιού και με πράγματα που δεν τη γέμιζαν, πέρασαν άθελά της στη δική σου ψυχοσύνθεση, χωρίς καν να το αντιληφθείς.

Έτσι άρχισες να κρίνεις τον εαυτό σου, όπως έκανε και η μαμά σου. Άρχισες να υιοθετείς τη συμπεριφορά της και να σου βγαίνουν αβίαστα συμπεριφορές που έλεγες πως δεν θα σου βγουν στα παιδιά σου. Ίσως να σου ξεφεύγει μερικές φορές το… κήρυγμα και μέσα σε αυτό αναγνωρίζεις τις ίδιες λέξεις που έλεγε κι εκείνη! Άρχισες να βαριέσαι την καθημερινότητα, άρχισες την γκρίνια, άρχισες να απομακρύνεσαι από τον σύντροφό σου. Έγινες επικριτική, ιδιότροπη, νευρική, αλλάζοντας τη διάθεσή σου ανάλογα με τον καιρό, αλλά χωρίς πρόβλεψη! 

Και αναρωτιέσαι: Μέχρι πού θα πάει αυτό; Πόσο ακόμα θα αντέξω; Υπάρχει τρόπος να αλλάξει;
Και η απάντηση είναι: Ναι, φυσικά υπάρχει τρόπος, αρκεί να το πάρεις απόφαση!

8 Τρόποι για να μεγαλώσεις μια δυναμική κόρη!

Πώς όμως θα μεγαλώσεις μια δυναμική κόρη;

8 τρόποι που μπορείς να βοηθήσεις την κόρη σου να γίνει μια δυναμική γυναίκα και να αναπτύξει τα χαρίσματά της

1. Γίνε η μέντοράς της και δείξε της με το παράδειγμά σου πως εσύ αγαπάς και φροντίζεις τον εαυτό σου, πως είσαι ευγνώμων για αυτά που έχεις στη ζωή σου, δείξε με πράξεις και όχι με λόγια αυτά που θέλεις να περάσεις ως αρχές και αξίες.

2. Τόνισέ της τα θετικά της σημεία και λέγε της τακτικά πόσο καταπληκτική είναι. Θαύμασε το χιούμορ της, το θάρρος της, την περιέργειά της, τις ιδιαίτερες κλίσεις της, τον τρόπο που εκφράζεται. Πες της συχνά ότι την αγαπάς και την αποδέχεσαι όπως και αν είναι. 

3. Δίδαξέ τη να μη βασίζεται στα πρότυπα των περιοδικών και των μέσων που προβάλλουν μια στημένη τέλεια ομορφιά και ένα στημένο τέλειο τρόπο ζωής. Το να προσπαθεί ένα κορίτσι να μοιάσει σε κάποιο μοντέλο, οδηγεί σε χαμηλή αυτοεκτίμηση και σε άλλες επικίνδυνες καταστάσεις.

4. Μάθε τη να φροντίζει την σωματική υγεία της, αλλά και την ψυχική και πνευματική της δείχνοντάς της τους τρόπους, μέσα από τη δική σου στάση και αντιμετώπιση. 

 5. Χάρισέ της ένα όμορφο τετράδιο, ημερολόγιο που θα σημειώνει τα επιτεύγματά της, θα γράφει τους στόχους της. Μάθε τη να γράφει και να λέει θετικές επιβεβαιώσεις μαζί σου. Δίδαξέ τη πώς να μην το βάζει κάτω παρά τις όποιες δυσκολίες παρουσιαστούν στη ζωή της. Μάθε την τις δυσκολίες να τις μετατρέπει σε ευκαιρίες.

6. Να είσαι δίπλα της πάντα με αγάπη και όχι με επίκριση. Άφησέ τη να μεγαλώσει, να βρει τη δική της φωνή, να εκδηλώσει τα ταλέντα της, να είναι ο εαυτός της, να κάνει το δικό της ταξίδι, γνωρίζοντας πως ό,τι και να συμβεί στο δρόμο της, θα έχει μάθει τον τρόπο να το αντιμετωπίζει. 

7. Κάνε ανοιχτές συζητήσεις μαζί της για σεξουαλικά ζητήματα και υποστήριξέ την ώστε να κάνει ασφαλείς και υγιείς σεξουαλικές επιλογές.

8. Τέλος να δέχεσαι και εσύ με τη σειρά σου την άποψή της, τις ιδέες της, τις προτάσεις της, τις συμβουλές της προς εσένα. 

Μαμά, είναι πανέμορφο που έφερες στον κόσμο μια κόρη, μια γυναίκα!

Ο δεσμός που μοιράζεσαι με την κόρη σου είναι ιερός. Μπορείς να ενδυναμώσεις πρώτα εσύ, ώστε να ενδυναμώσει και αυτή μαζί σου και να γίνει μια γυναίκα με αυτοπεποίθηση, δυναμισμό, άποψη. Αξίζει να επενδύσεις στον εαυτό σου και στη σχέση σου με την κόρη σου!

Θα σε ευγνωμονεί!

Αρετή Μαλλά

Αρετή Μαλλά

Empowerment Life Coach - Parenting Life coach

Η Αρετή Μαλλά συνεργάζεται με γονείς και τους υποστηρίζει να αναπτύσσουν οπτικές που τους επιτρέπουν να αισθάνονται ενδυναμωμένοι και καλύτερα συνδεδεμένοι με τον εαυτό τους και το παιδί τους. Μέσα από κατάλληλα εργαλεία και στρατηγικές μπορούν να επιτύχουν θετικά αποτελέσματα, βιώσιμα και διαχειρίσιμα, έχοντας ένα σχέδιο, ένα χάρτη που θα λειτουργεί και θα προσαρμόζεται ανάλογα με τις προκλήσεις. Επίσης υποστηρίζει γυναίκες να γίνουν επιτυχημένες ηγέτιδες του εαυτού τους, της οικογένειάς τους, της εργασίας τους.

Διαβάστε περισσότερα