Η θέση μας ως γονείς είναι πολύ σημαντική για την κοινωνία που θα διαμορφωθεί τα επόμενα χρόνια. Συνεχή περιστατικά έμφυλης βίας γίνονται γνωστά ακόμα και από ανήλικα άτομα. Πώς θα μπορούσαμε μέσα από τον τρόπο ανατροφής των παιδιών μας να σπάσουμε την αλυσίδα και τα έμφυλα στερεότυπα; Πόσο εύκολο είναι να καταρρίψουμε στερεότυπα; Η γονεϊκότητα είναι μια μεγάλη πρόκληση, το να μεγαλώσουμε καλυτέρους ανθρώπους, που θα νιώθουν ελεύθεροι και ασφαλής είναι ακόμα μεγαλύτερη.

Πώς εμείς όμως μπορούμε να βοηθήσουμε τα παιδιά μας;

1. Δώστε πρόσβαση σε όλα τα παιχνίδια χωρίς έμφυλο πρόσημο
Η απασχόληση των αγοριών με παιχνίδια ρόλων (κούκλες, οικιακές συσκευές κ.α) είναι πολύ μικρότερη λόγω των στερεοτύπων και των επιλογών των γονιών. Δώστε την ευκαιρία στο αγόρι σας να ανακαλύψει τα συναισθήματά του, να φροντίσει, να εκφραστεί, να αναπτύξει την ενσυναίσθησή του μέσα από τα παιχνίδια ρόλων. Συχνά ακολουθώντας το ρεύμα και τη μαζική κουλτούρα, από πολύ νωρίς εισάγουμε στη ζωή των παιδιών μας έμφυλα στερεότυπα σχετικά με τη βία, τη δύναμη, την εμφάνιση και τις δυνατότητες που έχει ένα άτομο.

2. Αγκαλιά και σωματική επαφή.
Διατηρήστε σωματική επαφή ειδικά με τα αγόρια που τη στερούνται περισσότερο, προσπαθώντας πολλές φορές να δώσουν βάση στην ανεξαρτησία και στην δύναμή τους. Παίξτε, αγκαλιαστείτε, μοιραστείτε, προσεγγίστε ανάλογα με την ηλικία και το στάδιο που βρίσκεται το παιδί, σεβόμενοι πάντα τα όρια του.

3. Εκφράστε με τρυφερότητα τα συναισθήματά σας, δώστε τον χώρο και στο ίδιο το παιδί να το κάνει.
«Οι άντρες δεν κλαίνε, είναι σκληροί και δυνατοί», «Μην κάνεις σαν κοριτσάκι», «Τα κορίτσια είναι γλυκά και ευγενικά». Δώστε χώρο, αποδεχτείτε και ενθαρρύνετε την έκφραση συναισθημάτων, γίνετε εσείς αυτοί που θα καθοδηγήσετε σε αυτό, γίνετε το πρότυπο.
4. Εκπαιδεύστε τα παιδιά σας στη συναίνεση. Σεβαστείτε τα όχι του.
Το όχι σημαίνει όχι από οποίον και αν προέρχεται. Ένα παιδί δεν έχει καμία υποχρέωση να δεχτεί άγγιγμα, αγκαλιές και φιλιά όταν δεν το επιθυμεί, και φυσικά ούτε για λόγους «τυπικής» ευγένειας. Δείξτε τους τον τρόπο να οριοθετούν το σώμα τους.

5. Ξεπεράστε παρωχημένες ιδέες.
«Σε χτυπάει γιατί σε αγαπάει, έτσι κάνουν τα αγόρια», «Τα αγόρια θα παραμείνουν αγόρια», «Κορίτσι είναι, κάνει πως δεν θέλει». Και άλλες πολλές ιδέες -πάρα πολλές- που αφορούν και τους ενήλικες και τις μεταφέρουμε και στα παιδιά.

6. Μιλήστε τους για τη σεξουαλικότητα, το σεξ, τη σεξουαλική τους υγεία, τα συναισθήματα γύρω από αυτό.
Από πολύ μικρά τα παιδιά ρωτούν, απορούν, θέλουν να μάθουν. Ενημερωθείτε και ενημερώστε σωστά τα παιδιά σας ανάλογα με την ηλικία τους. Ακούστε τους προβληματισμούς τους και μιλήστε τους με ειλικρίνεια. Δείξτε τους πόσο υπέροχα λειτουργεί το σώμα μας, δώστε τους την ευκαιρία να γνωρίσουν τις λειτουργίες του, να κερδίσει τον σεβασμό τους.

7. Σταθείτε διπλά τους με κατανόηση, αποδοχή και συζήτηση στα δικά τους ερεθίσματα.
Ηλεκτρονικά παιχνίδια, εξιδανικευμένη βία, social media, έκθεση στο διαδίκτυο, πορνογραφία. Δεν είναι καθόλου λίγα όλα όσα καλούμαστε να διαχειριστούμε. Ενημερωθείτε, σταθείτε διπλά τους, βοηθήστε τα από μικρά να αναπτύξουν κριτική σκέψη. Δώστε τους ερεθίσματα από την πραγματική ζωή, επικοινωνήστε την πραγματική διάσταση όλων των παραπάνω.

8. Επενδύστε στη σχέση σας μαζί τους.
Μια ασφαλής τρυφερή σχέση εμπιστοσύνης με τους γονείς είναι το καλύτερο εφόδιο για έναν μελλοντικό ενήλικα με αυτοσεβασμό, αυτοπεποίθηση, ενσυναίσθηση και σεβασμό στους γύρω του.
Αυτό όμως που πρέπει να έχουμε πάντα στο μυαλό μας είναι ότι εμείς χρειάζεται να γίνουμε το παράδειγμα. Έχουμε μεγαλώσει σε μια κοινωνία με συγκαλυμμένο σεξισμό, ρατσισμό, ομοφοβία, στερεότυπα και ιδεοληψίες που είναι βαθιά ριζωμένες στο χιούμορ μας, στις εκφράσεις μας, στην κουλτούρα μας. Υπάρχει ένας σημαντικός λόγος να αλλάξουμε, να προοδεύσουμε και αυτό είναι ένα καλύτερο μέλλον για τα παιδιά μας χωρίς φόβο, με σεβασμό και ελευθερία.
Άρθρο: Η γονεϊκότητα ως μέσο για να σπάσουμε τα έμφυλα στερεότυπα

Αφροδίτη Κονδύλη
PCI Parent Coach, Εκπαιδεύτρια Γονέων, Σύμβουλος Θηλασμού
Η Αφροδίτη Κονδύλη είναι Parent Coach, Εκπαιδεύτρια γονέων και Σύμβουλος θηλασμού. Έχει ιδρύσει τον Κύκλο, ένα κέντρο υποστήριξης γυναικών , θηλασμού και οικογενειών και το Parent Coach Lab. To όραμά της είναι οι γονείς να έχουν την υποστήριξη και την πληροφόρηση που χρειάζονται, την ευκαιρία να ανακαλύψουν το δικό τους μοναδικό μονοπάτι στην πορεία της γονεϊκότητας τους...
Διαβάστε περισσότερα
Σε συνεργασία με:
Κύκλος
Ο Κύκλος ένα κέντρο υποστήριξης γυναικών και των οικογενειών τους. Λειτουργεί από το 2015, στηρίζοντας τη γυναίκα ολιστικά, στην περιγεννητική περίοδο, στη γονεϊκότητα αλλά και σε κάθε άλλη στιγμή που το έχει ανάγκη. Μάθε περισσότερα για τον Κύκλο στην πλατφόρμα μας!
Διαβάστε περισσότερα