Η οικογένεια, το σχολείο και οι παρέες παίζουν σημαντικό ρολό στο πώς θα εξελιχθεί ένας άνθρωπος ψυχοσωματικά. Και κατ’ επέκταση οι οικογένειες και η κοινωνία. Ιδανικά τα παιδιά θα πρέπει να λάβουν όλες τις πληροφορίες που χρειάζονται στο σπίτι από τους γονείς τους. Ωστόσο και το σχολείο αποτελεί σημαντική πηγή πληροφοριών. Συνεπώς είναι η σεξουαλική διαπαιδαγώγηση στα σχολεία είναι αναγκαία.

Η σεξουαλική διαπαιδαγώγηση στα σχολεία στοχεύει στα εξής:
- Να μειωθούν τα σεξουαλικά προβλήματα.
- Να αποφευχθούν οι ψυχικοί τραυματισμοί γύρω από τη σεξουαλική λειτουργία που μπορεί να στιγματίσει ένα άτομο για το υπόλοιπο της ζωής του.
- Να βοηθήσει στο να υπάρξουν σωστές βάσεις στη συμβίωση και στις διαπροσωπικές σχέσεις.
- Να εξαλειφθεί κάθε ταμπού, άγχος και φόβος ώστε να απολαμβάνουν τη σεξουαλική λειτουργία.
- Μείωση αμβλώσεων.
- Να μειωθούν τα ποσοστά εφηβικής εγκυμοσύνης.
- Να περιοριστεί η συχνότητα των σεξουαλικών μεταδιδόμενων νοσημάτων.
- Να περιοριστεί η υπογονιμότητα με την προάσπιση της αναπαραγωγικής υγείας.
Πιο συγκεκριμένα οι στόχοι της σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης ανά βαθμίδα εκπαίδευσης είναι:
- Στο νηπιαγωγείο: Μπορούν να μαθαίνουν βασικούς κανόνες υγιεινής του σώματος και της καθαριότητας. Να μάθουν τη σωστή ονομασία των μελών του σώματος και τις διαφορές ανάμεσα στα αγόρια και τα κορίτσια, καθώς και τον λεγόμενο “κανόνα εσωρούχου”.
- Στο δημοτικό: Δίνεται έμφαση στο να κατανοήσουν τις αλλαγές ανάμεσα στο ανδρικό και το γυναικείο αναπαραγωγικό σύστημα,τη σημασία της ατομικότητας, τον σεβασμό στους άλλους και να εκτιμά τον εαυτό του.
- Στο γυμνάσιο: Παροχή βασικών γνώσεων για την ανατομία και φυσιολογία γεννητικών οργάνων, ψυχοσεξουαλική ανάπτυξη, σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα, αντισύλληψη και εγκυμοσύνη.
- Στο λύκειο: Μαζί με τη θεματολογία που αναφέρθηκε για τα γυμνάσια, στόχος για τα λύκεια είναι επίσης να δοθούν μηνύματα σχετικά με τις σχέσεις των δύο φύλων, την ευαισθησία και την αυτοσεβασμό και να αποκτήσουν γνώσεις αναφορικά με τη σεξουαλική επαφή.

Έρευνες δείχνουν ότι η πληροφόρηση όταν γίνεται με τον σωστό τρόπο, μειώνει τη συχνότητα του σεξ στην εφηβική ηλικία και όχι το αντίθετο που πολλοί γονείς και εκπαιδευτικοί φοβούνται.
Από την Βασιλική Γιαλοψού, μαία.
gialopsous.vasiliki@gmail.com