Βίντεο
Γίνε Μέλος στο Project Parenting!
Σεξουαλική αγωγή και προστασία από τη σεξουαλική κακοποίηση - Ο ρόλος της οικογένειας
Σεξουαλική αγωγή και προστασία από τη σεξουαλική κακοποίηση
Τι είναι η σεξουαλική αγωγή και πώς μπορεί να θωρακίσει τα παιδιά μας από κινδύνους όπως η σεξουαλική παρενόχληση και κακοποίηση; Πώς και πότε οι γονείς συζητάμε με τα παιδιά μας για τη σεξουαλικότητα, το σώμα και τις διαπροσωπικές σχέσεις; Γιατί πρέπει να ενθαρρύνουμε τέτοιου είδους συζητήσεις; Πώς και γιατί θα πρέπει να συνεργαστούμε με το σχολείο των παιδιών μας;
Σεξουαλική αγωγή
Όλα τα στοιχεία από την Ελλάδα και το εξωτερικό δείχνουν πως τα παιδιά που έχουν την ευκαιρία να συζητήσουν για θέματα σεξουαλικότητας και διαπροσωπικών σχέσεων και να πάρουν τεκμηριωμένη και αντικειμενική πληροφόρηση εγκαίρως, έχουν λιγότερες πιθανότητες πρώιμης έναρξης σεξουαλικών σχέσεων. Επίσης, όταν αποκτήσουν ολοκληρωμένες σχέσεις αυτές γίνονται σε ένα πλαίσιο ασφάλειας και αυτοπεποίθησης. Με άλλα λόγια έχουν πολύ περισσότερες πιθανότητες να ξέρουν τι κάνουν, γιατί και πώς!
Σεξουαλική κακοποίηση
Ποιοι είναι συνήθως οι θύτες; Το γεγονός ότι κάποιος φαίνεται «καλός» δεν σημαίνει απαραίτητα ότι είναι. Οι θύτες σεξουαλικής αποπλάνησης και κακοποίησης είναι συνήθως άνθρωποι που το παιδί και η οικογένεια γνωρίζουν. Είναι άνθρωποι που χαίρουν εκτίμησης, αγαπημένα μέλη μιας οικογένειας, ομάδας, κοινότητας. Χρειάζεται λοιπόν να εκπαιδευτούμε ως γονείς και να εκπαιδεύσουμε τα παιδιά μας ώστε να αναγνωρίζουν τις μεθόδους που οι θύτες χρησιμοποιούν.
Σε αυτό το βίντεο συζητάμε με τη Δρ. Μαργαρίτα Γερούκη, π. Σχολική Σύμβουλο & δημιουργό εκπαιδευτικού υλικού σεξουαλικής αγωγής, για το πώς πρέπει να αναπτύσσεται η επικοινωνιακή σχέση γονέων, παιδιών και εκπαιδευτικών στα θέματα σεξουαλικότητας και σεξουαλικής αγωγής έχοντας πάντοτε ως γνώμονα τις ανάγκες της οικογένειας.
Στόχοι Βίντεο:
- Θα μάθεις για την παρεξηγημένη «σεξουαλική» αγωγή!
- Γιατί οι γονείς χρειάζεται να επικοινωνούν για θέματα σεξουαλικότητας με τα παιδιά τους!
- Ανακάλυψε πώς μπορείς να ξεπεράσεις εμπόδια και αναστολές για το καλό του παιδιού σου.
Στο βίντεο συζητάμε παρέα με τη Μαργαρίτα Γερούκη, Σχολική Σύμβουλο & Εκπαιδευτικό,
mgerouki@gmail.com