Μία συνήθης ερώτηση των γονέων είναι πως βάζω όρια στο παιδί μου. Ερευνώντας αυτό τον τομέα και παρατηρώντας τις καταστάσεις που βιώνουμε ως γονείς, ένα σημαντικό συμπέρασμα γεννήθηκε.

«Για να βάλω υγιή όρια στα παιδιά μου, προϋποθέτει να έχω βάλει υγιή όρια στον εαυτό μου». Τι σημαίνει αυτό;

Έχεις αναρωτηθεί αν αυτό που λες στο παιδί σου είναι σε εναρμόνιση με αυτά που κάνεις;

Παρακάτω θα σου παραθέσω ορισμένα παραδείγματα τέτοιων συμπεριφορών:

  • Επιπλήττεις το παιδί σου γιατί θέλει να φάει σοκολάτα, όμως τα βράδια καταφεύγεις σε κάποια κομματάκια σοκολάτας.
  • Λες στο παιδί σου να μαζεύει τα πράγματα του μόλις τελειώνει το παιχνίδι. Όταν, όμως, είσαι εσύ κουρασμένος αφήνεις διάφορα πράγματα πρόχειρα δεξιά και αριστερά.
  • «Απαιτείς» ειλικρίνεια ενώ σε ακούει να λες «αθώα» ψεματάκια σε γνωστούς και φίλους επειδή θες να αποφύγεις κάτι.
  • Λες να μην φωνάζει ενώ σε ακούει να φωνάζεις στον άντρα ή στη γυναίκα σου ή στους δικούς σου γονείς.
  • Διδάσκεις πώς να σέβεται τον κόσμο και να είναι ευγενικός/ή ενώ σε βλέπει να εκνευρίζεσαι στο αμάξι με κάποιον στο δρόμο που δε σε αφήνει να περάσεις.
Πως βάζω όρια

Σου φαίνονται γνώριμα όλα αυτά;

Αν και εσύ βρίσκεις τον εαυτό σου κάπου σε αυτά τα καθημερινά παραδείγματα υπάρχει ΛΥΣΗ και αυτή είσαι ΕΣΥ !

Το πρώτο βήμα είναι η απόφαση να επενδύσεις στον εαυτό σου και να αναγνωρίσεις τι είναι αυτά που πλέον δε σε εξυπηρετούν. Ποια είναι αυτά τα εμπόδια που μόνος σου βάζεις στο ταξίδι της πατρότητας ή της μητρότητας, στο δρόμο σου για την ευτυχία;

Όπως σου έχω ξαναγράψει, ο καλύτερος τρόπος για να διδάξεις τα παιδιά σου είναι να είσαι το πρότυπο αυτών που θες να είναι!

Από τη Λιάνα Λεκανίδη, Parenting Life Coach, info@lianalekanidi.com

Λιάνα Λεκανίδη

Λιάνα Λεκανίδη

Parenting Life Coach

Καλωσορίζουμε στην ομάδα των experts μας την Λιάνα Λεκανίδη, πιστοποιημένη Parenting Life Coach (ACSTC/ICF), συνεργάτης της APH(Attachment Parenting Hellas), πιστοποιημένη Theta Healer, συγγραφέας, συνιδρύτρια της New Generation New World και τουριστική επιχειρηματίας. Πάνω από όλα είναι όμως μαμά και αυτή είναι η κινητήρια έμπνευση της για τη δημιουργία ενός καλύτερου κόσμου με υγιείς και ευτυχισμένους ανθρώπους. Εξειδικεύεται σε coaching γονέων αλλά και όσων θέλουν να πραγματοποιήσουν μία μεγάλη αλλαγή στη ζωή τους, στη συμβουλευτική ζεύγους ενώ παρέχει και σεμινάρια εκπαίδευσης για Γονείς - Ηγέτες.

Διαβάστε περισσότερα