Όλοι θα έχετε ακούσει λίγο πολύ ότι η πεταλούδα προέρχεται από την κάμπια και σίγουρα για το κουκούλι και τις χρήσεις του. Δεν θα είστε όμως πολλοί αυτοί που θα έχετε ακούσει αυτή την ιστορία λεπτομερώς. 

μεταμόρφωση κάμπιες, Το ταξίδι της πεταλούδας, το ταξίδι των παιδιών μας
Το ταξίδι της πεταλούδας, το ταξίδι των παιδιών μας

H βιολογική ιστορία της πεταλούδας

1ο στάδιο

Η πεταλούδα ξεκινάει τη ζωή της από τους προγόνους. Δύο πεταλούδες συναντιούνται και ζευγαρώνουν. Το ζευγάρωμα είναι ο υπέροχος χορός που κάνουν μεταξύ τους. Αφού ζευγαρώσουν, η θηλυκή πεταλούδα βρίσκει ένα κατάλληλο φύλλο, όπου με ασφάλεια θα μπορέσει να εναποθέσει τα αυγά της.

Το ταξίδι της πεταλούδας, το ταξίδι των παιδιών μας

2ο στάδιο

Στη συνέχεια, τα αυγά αυτά ανοίγουν και βγαίνουν οι κάμπιες. Αυτά τα παρεξηγημένα πλάσματα, είναι αχόρταγες για τη ζωή. Καταβροχθίζουν με βουλιμία ό,τι βρουν, ζώντας τη ζωή στο έπακρο. Κατά τη διάρκεια αυτού του σταδίου, οι κάμπιες λόγω αύξησης του μεγέθους τους, αλλάζουν δέρμα 5 φορές, γιατί το δέρμα αυτό δεν τους κάνει. Το έχει ξεπεράσει. Μεγαλώνει και μεγαλώνει και μεγαλώνει και έχει φάει πάρα πολλά και έχει ευχαριστηθεί πάρα πολύ τη ζωή της, ώσπου έρχεται μια στιγμή που αισθάνεται ότι έχει έρθει η ώρα για μια νέα αλλαγή. Νιώθει μέσα της ότι έχει έρθει η ώρα να προχωρήσει παρακάτω. Δημιουργεί λοιπόν ένα κουκούλι.

Μεταμόρφωση κάμπια σε φύλλο
Το ταξίδι της πεταλούδας, το ταξίδι των παιδιών μας

3ο στάδιο

Αυτό είναι ένας προστατευτικός ιστός, που φτιάχνει η ίδια και κλείνεται μέσα. Το κουκούλι είναι συμπαγές. Δεν μπορεί κάποιος να το ανοίξει εύκολα. Μέσα εκεί, η κάμπια διαλύεται εντελώς και γίνεται μια ρευστή μάζα. Μέσα σε αυτή τη μάζα, περιέχονται όλα αυτά που την αποτελούν, μεταξύ άλλων και κάποια κύτταρα (imaginal discs), τα κύτταρα της μεταμόρφωσης. Τα οποία μεν υπήρχαν από όταν γεννήθηκε, αλλά ήταν ανενεργά μέσα της. Τα “μαγικά” αυτά κύτταρα ενεργοποιούνται όταν η κάμπια είναι στη χειρότερη μορφή της. Αυτά περιέχουν όλες τις πληροφορίες για να γίνει η “διαλυμένη” κάμπια, πεταλούδα.

Είναι πάρα πολύ σημαντικό κατά τη διάρκεια αυτού του σταδίου, να περιμένουμε. Κανένας δεν πρέπει να βιάσει αυτήν τη διαδικασία της μεταμόρφωσης. Κάθε εξωτερική παρέμβαση ή διευκόλυνση για γρηγορότερη έξοδο, είναι μοιραία για την ίδια της την ύπαρξη. Η κάθε κάμπια είναι σημαντικό να πάρει τον δικό της χρόνο, για να ετοιμαστεί και να βγει από το κουκούλι της.

Μεταμόρφωση κουκούλι

4ο στάδιο

Όταν η πεταλούδα είναι έτοιμη, ανοίγει η ίδια το κουκούλι από μέσα. Το ανοίγει και βγαίνει. Στέκεται, και περιμένει να στεγνώσουν τα φτερά της. Δεν είναι έτοιμη ακόμα να πετάξει. Όταν τα νιώσει έτοιμα και δυνατά, τότε τα απλώνει και ξεκινάει τις πτήσεις της!

μεταμόρφωση από κάμπια πεταλούδα

Ομοιότητες με τα παιδιά μας

Αυτή η ιστορία της μεταμόρφωσης της πεταλούδας, πόσες παρόμοιες ανθρώπινες ιστορίες σας φέρνουν στο μυαλό; Ίσως σας θυμίζουν και τη δική σας ζωή. Ίσως αυτός ο κύκλος να έχει επαναληφθεί κάμποσες φορές στη ζωή σας. ‘Η και ακόμα να έχει επαναληφθεί και την ίδια μέρα ή και να νιώθετε ότι τα στάδια αυτά έχουν συνυπάρξει στη ζωή σας. Ή στη ζωή των παιδιών σας.

μεταμόρφωση χέρι μωρού
Το ταξίδι της πεταλούδας, το ταξίδι των παιδιών μας

Τα παιδάκια μας γεννιούνται από μία σχέση. Κάθε μαμά ψάχνει ένα ασφαλές περιβάλλον για να γεννήσει και να μεγαλώσει το παιδί της. Με τον σύντροφο ή μόνη της. Τα παιδιά στην ανάπτυξή τους είναι πολύ περίεργα να εξερευνήσουν και να γευτούν το περιβάλλον τους. Πολλές φορές είναι αχόρταγα. Στη διάρκεια της ανάπτυξής τους αλλάζουν πολλές φορές γνώμες, ιδέες, συμπεριφορές. Αν τύχει και βιώσουν κάποια δύσκολα συναισθήματα, όπως θλίψη, απογοήτευση, ματαίωση ή απώλεια, τότε οι περισσότεροι δεν αντέχουμε να τα βλέπουμε να διαλύονται, να στεναχωριούνται και να ταλαιπωρούνται.

Προσπαθούμε να σπάσουμε και να τα βγάλουμε από το κουκούλι τους όσο πιο γρήγορα μπορούμε. Πόσο βλαπτική μπορεί να είναι η δική μας παραβίαση! Κάθε προσπάθεια παρέμβασης ή διευκόλυνσης επηρεάζει την ωριμότητα και την ψυχοσύνθεσή τους.

Είναι σημαντικό να εμπιστευόμαστε τη δική τους διαδικασία, αφήνοντάς τα να πάρουν τον χρόνο τους και να ωριμάσουν όλα τα “μαγικά” τους κύτταρα.

Είναι σημαντικό να κάνουμε υπομονή να βγούνε μόνα τους από το “κουκούλι” τους, χωρίς να σπεύσουμε να τα “αποσπάσουμε” ή να τα κάνουμε χαρούμενα. Σε αυτό το σημείο να διευκρινίσω ότι δεν εννοείται παρέμβαση ή διευκόλυνση, η παρουσία – ψυχική και σωματική – και η στήριξη του γονέα. Αλλά αυτή είναι καλό να γίνεται διακριτικά και υπομονετικά. (“Είμαι εδώ αν με χρειαστείς, σε βλέπω, σε καταλαβαίνω αλλά δεν έχω την αγωνία να σε βγάλω εκεί που είσαι. Σε εμπιστεύομαι ότι θα βγεις”).

Το ταξίδι της πεταλούδας, το ταξίδι των παιδιών μας

Όταν έρθει λοιπόν η ώρα, τα παιδιά ανοίγουν τα φτεράκια τους και πετάνε. Στην αρχή μπορεί να μην τολμούν, να πετάνε άτσαλα, άχαρα. Σε αυτό το στάδιο, είναι σημαντική η ενθάρρυνσή μας και όχι η αξιολόγηση ή οι προσδοκία μας. Αν δείξουμε εμπιστοσύνη στις” πεταλούδες” μας, θα πετάξουν πολύ ψηλά και θα γευτούν τα πιο πολύχρωμα και μυρωδάτα λουλούδια!

Από τη Πόπη Γιαλυράκη, Ψυχοθεραπεύτρια – Παιγνιοθεραπεύτρια,
kalliopiyaliraki@hotmail.com